Galvenie favorīti Biķernieku pusmaratonā

Matīss Vecvagaris, 30/04/2016 06:00
Biedrība "Skrien Latvija"

Biķernieku pusmaratonā, 30.aprīlī startē astoņu valstu skrējēji. Starp vairāk nekā trim tūkstošiem skrējēju dalībnieku sarakstos redzami kaimiņvalstu Lietuvas, Igaunijas un Krievijas skrējēji, kā arī tālāku zemju - Vācijas, Francijas un pat Lielbritānijas pārstāvji.

Puse no aptuveni 25 pieteiktajiem ārvalstu skrējējiem ir Lietuvas skrējēji, kuri jau vairākus gadus iecienījuši tautas sporta seriāla Bigbank Skrien Latvija posmus. Lietuvieši aktīvi iesaistās gan cīņās katrā skrējienā, gan dala kopvērtējuma punktus ar Latvijas ātrākajiem garo distanču skrējējiem, gan Bigbank Skrien Latvija sekmīgi startē komandu ieskaitē.


Biķernieku pusmaratons kuplajās dalībnieku rindās regulāri piesaista arī galvaspilsētā studējošos ārvalstu studentus, kā arī citus aktīva dzīves veida piekopējus, kuri sporto visa mūža garumā. Četri dalībnieki no Vācijas apliecina, ka skriešana ir būtiska pat atrodoties ārpus savas zemes.


Trešās atmodas laikā Tautasdziesmas maratons Biķerniekos spēja pulcēt tūkstošiem dalībnieku. Tagad šīs tradīcijas turpina seriāls Bigbank Skrien Latvija un Biķernieku pusmaratons, kurā nevienā no četrām distancēm neskries mazāk par 600 dalībniekiem.

Jaunākās sinoptiķu prognozes liecina, ka aprīļa pēdējā diena Rīgā būs sausa un saulaina. Gaisa temperatūra iesils vismaz līdz +14 grādiem un būs piemērota sportiskiem rezultātiem visa līmeņa skrējējiem.


Ja sacensībām pēdējā brīdī pieteiksies Jānis Višķers, tad viņam būs iespēja pievienoties Valērijam Žolnerovičam un Dacei Linai, kuri Biķernieku pusmaratonā triumfējuši divreiz.


Abi trases rekorda īpašnieki šoreiz neskries Biķernieku pusmaratonā un ļaus to labot citiem. Sieviešu konkurencē ātrākais trases laiks (1:19:13) pieder Londonas olimpisko spēļu dalībniecei Dacei Linai. Divkārtējās Biķernieku pusmaratona uzvarētājas sniegums nav pārspēts kopš 2013.gada. Šoreiz skrējienam viņa seko līdzi kā trenere, jo trasē dosies viņas audzēkņi.

Tikmēr stiprā dzimuma vērtējumā trases rekords (1:07:40) tika labots pērn, kad Jānis Girgensons kļuva par vienīgo skrējēju, kurš spējis Biķernieku trasē 21,0975 kilometrus veikt ātrāk par stundu un astoņām minūtēm. Viņam var līdzināties tikai Dace Lina, jo ir vienīgā, kas Biķerniekos skrējusi ātrāk par stundu un 20 minūtēm.

Starp sacensību favorītiem 21,0975 kilomeru pusmaratona distancē noteikti minami Bigbank Skrien Latvija Rēzeknes pusmaratona ātrākie skrējēji. Ogrēnietis Renārs Rozi Biķerniekos līdz šim nav uzvarējis ne reizi, taču jau Rēzeknē no uzvaras viņu šķīra tikai viesis no Lietuvas. Roze jau sezonas sākumā paspējis uzrādīt trešo labāko Latvijas pusmaratona rezultātu un būs viens no pretendentiem cīņai par uzvaru Biķerniekos.

Kuldīdznieks Kristaps Bērziņš pirms gaidāmā skrējiena iesildījās Liepājas kāpās un izcīnīja otro vietu 7,5 kilometru Jēkaba krosā. Pērn viņš Biķernieku pusmaratona pēdējā kilometrā pakrita un cīņā par otro vietu piekāpās Dmitrijam Serjoginam. Rēzeknē izcīnītā trešā vieta ir stimuls cīnīties par uzvaru arī Rīgā. Kamēr Bērziņš skrēja Liepājā, Serjogins šim startam gatavojās Aizkraukles pusmaratonā, kur guva vieglu uzvaru, aiz sevis atstājot Rozi.

Līderu grupā noteikti skries Māris Ābele, Jevgēņijs Turkins, Aigars Matisons, Valērijs Šakelis un Anatolijs Macuks, kuri Rēzeknē bija labāko desmitniekā. Viņiem pievienosies arī Rolands Kaimiņš.  


Pērnā gada Biķernieku pusmaratona trīs ātrākās dāmas uz starta līnijas stāsies arī šogad. Pēc otrās uzvaras Biķernieku pusmaratonā skries Ilona Marhele, kurai konkurenci sastādīs Anita Kažemāka, kura nav zaudējusi cerības kvalificēties Rio olimpiskajām spēlēm.


Latvijas orientēšanās izlases pārstāve Līga Ārniece pērn tikai finišā piekāpās Leldei Neimandei un samierinājās ar trešo vietu. Arī šogad abas dāmas distanci pieveiks ātrāk par pusotru stundu. Protams, Ārnieces spēcīgākā puse ir meža apvidus un reljefainas takas, taču kopš pēdējā pusmaratona pagājis tieši gads un tiek saglabātas cerības uz jauniem rezultātiem tieši Biķernieku trasē – ne velti, no četriem pusmaratoniem divi skrieti tieši šajā trasē. Tikmēr Neimande atgriezīsies Biķerniekos ar patīkamām atmiņām, jo pirms trim gadiem šeit debitēja pusmaratona distancē. Aizvadītā gada laikā bijuši trīs cits par citu labāki maratonskrējieni, savukārt pusmaratona labākais rezultāts sasniegts pirms trim nedēļām Rēzeknē, neradot šaubas par iesaistīšanos cīņā uz godalgoto trijnieku.


Labāko sešiniekā skries arī Kitija Valtere, Solveiga Ozola-Ozoliņa, kā arī Inga Zālīte, kura Bigbank Skrien Latvija pirmajā posmā Rēzeknē skrēja Nike 10,6 kilometru distanci. Rotāciju pretējā virzienā veikusi Laura Čakle no Ventspils, kura Biķerniekos izvēlējusies pusmaratona vietā skriet divreiz īsāko Nike 10,6 kilometru skrējienu, kur par seriāla kopvērtējuma līderi kļūs Guna Ģermane, kas Nike skrējienā Rēzeknē finišēja trešajā pozīcijā.


Nike skrējienam uzticīgs jau kopš Rēzeknes palicis Kristaps Kaimiņš. Vīriešu konkurencē vislielākās izredzes uzvarai ir Kristapam Vējam-Aboliņam no Gulbenes, jo grobiņnieks Reinis Hartmanis, gatavojoties stadiona sezonai un Latvijas olimpiādei, nolēmis skriet vēl ātrāk un piedalīsies viena apļa 5,3 kilometru Tautas skrējienā. Hartmanis aizvadītajā nedēļas nogalē triumfēja Liepājas pludmales kāpu skrējienā Jēkaba kross un pēc nedēļas ir gatavs atkal jaunām uzvarām. Tādējādi Jānim Razgalim vairs nebūs tik vienkārši izcīnīt 1000 punktus par uzvaru. Rēzeknē aiz viņa skrējušais Andrejs Jesko Biķerniekos izvēlējies pusmaratona distanci. Tautas 5,3 kilometru skrējiena sieviešu konkurencē Gunta Holštroma būs galvenā pretendente uz līderes godu pēc Bigbank Skrien Latvija diviem posmiem. Lai arī Rēzeknē viņa finišēja kā otrā, Biķerniekos tuvākās konkurentes nestartēs. Zināms, ka trešās vietas ieguvēja Lelde Kalniņa devusies uz treniņnometni Francijā.


Biķernieku pusmaratons ir lielisks veids, kā sportot visa mūža garumā. Latvijas Vieglatlētikas prezidents un kādreizējais 100 metru skrējējs Guntis Zālītis sestdien, 30.aprīlī skries daudzkārt garāko pusmaratona distanci un būs kopā ar pārējiem skrējējiem.


Pusmaratonistiem vienmērīgu tempu nodrošinās VSK Noskrien. Atrodoties tiešā tempa turētāju tuvumā, būs iespēja sasniegt kāroto finiša rezultātu. Ar baloniem aprīkotās brigādes nodrošinās četrusfiniša laikus (1h30, 1h40, 1h50 un 2h).


Dalībnieku numuru izņemšana sāksies jau piektdien, 29.aprīlī plkst.12.00 Sportland veikalā t/p Alfa. Sacensību Expo darbosies līdz plkst.22.00, savukārt plkst.18.00 Biķernieku trasē notiks Pasta Party ar Nike+ Run Club treneri Arni Ozoliņu. Par makaroniem un skrējienam nepieciešamajiem ogļhidrātiem parūpēsies Bigbank Skrien Latvija atbalstītāji Pūre un Dobeles dzirnavnieks.


Pēdējā reģistrēšanās un numuru saņemšana risināsies arī sestdien, 30.aprīlī Biķernieku pusmaratona norises vietā Biķernieku kompleksajā sporta bāzē (BKSB) no plkst.8.30. Pusmaratonistu starts plkst.10.00 aiz Møller Auto sarūpētās automašīnas. Savukārt bērnu starti plkst.12.00, Tautas skrējienu un nūjotāju starts plkst.13.00, apbalvošana plkst.15.00, bet bērnu apbalvošana plkst.13.30.