Rēzeknes pusmaratons skaitļu šķersgriezumā

Matīss Vecvagaris, 29/04/2016 17:56
Reinis Hartmanis skrien pēc kārtējās uzvaras Rēzeknes pusmaratonā
"Bigbank Skrien Latvija"

Jaunais trases rekords nav vienīgais, ar ko pēc Rēzeknes pusmaratona var lepoties tā rīkotāji. Piecās distancēs finišu sasniedza 2863 dalībnieki, pārspējot līdzšinējo “Bigbank Skrien Latvija” lielāko pasākumu - pērno Sportlat Valmieras maratonu, kurā finišēja 2704 skriešanas cienītāji.

Jau ziņots, ka 9.aprīlī jaunu trases rekordu Rēzeknes pusmaratonā uzrādīja Lietuvas pārstāvis Valdas Dopolskas (1:07:20). Tādējādi pērn Krievijas skrējēja Aleksandra Gorinova uzstādītais trases rekords (1:08:01) tikai labots par 41 sekundi. Zināms, ka jaunā trases rekorda īpašnieks pērn Frankfurtē kvalificējies Rio olimpiskajam maratonam ar rezultātu – 2 stundas, 16 minūtes un 35 sekundes. Rēzeknē no sava personīgā rekorda Dopolskas atpalika par nieka 11 sekundēm.

Rēzeknes pusmaratona trasē atradās vēl vairāki vasarā gaidāmo olimpisko spēļu dalībnieki un dalībnieces. Rio olimpisko normatīvu izpildījusī Ilona Marhele apliecināja savu favorītes statusu un Rēzeknē uzvarēja 21,0975 kilometru pusmaratona distancē otro gadu pēc kārtas. Savukārt vietējā skriešanas zvaigzne Gunta Latiševa-Čudare, kura Rio olimpiskajā stadionā startēs 400 metru distancē, savā pilsētā piedalījās tautas skrējienā un veica piecus kilometrus pirms došanās uz treniņnometni Spānijā.

Bez olimpiešiem neiztika arī trases malā. Tā, piemēram, pašas sacensības komentēja un par notikumiem trasē visas dienas garumā nenogurstoši stāstīja pieredzējušais biatlonists Jēkabs Nākums.

Piektajā Rēzeknes pusmaratonā finišēja 374 pusmaratonisti, 401 NIKE 10 kilometru skrējējs, 1019 tautas distances 5 kilometru skrējēji, 1025 bērni un 44 nūjotāji. Tieši četrkārtīgs bērnu distanču skrējēju skaita pieaugums ir Rēzeknes pusmaratona rīkotāju sporta kluba “Magnum” lepnums un padarītā darba rezultāts. Tādējādi sestā seriāla “Bigbank Skrien Latvija” sezona sākta ar augsti paceltu latiņu.

Komandu vērtējumā Bigbank Skrien Latvija pirmajā posmā uzvaras laurus plūca Sportland/Nike. Kliņģeris tikai arī VSK Noskrien/Adidas un Līvānu VK/Asics. Šogad komandu cīņās jauni noteikumi, kas paredz vismaz viena dalībnieka finišu tautas 5,3 km skrējienā, vienu rezultātu Nike 10,6 km  skrējienā un divus dalībniekus pusmaratona trasē. Uzvarētājkomanda sezonas beigās uz Tallink kuģa saņems Latvijas čempionu medaļas no Latvijas Vieglatlētikas savienības.

Nākamais “Bigbank Skrien Latvija” posms pulcēs skrējējus jau pavisam drīz – 30.aprīlī Rīgā, Biķernieku pusmaratons vedīs pa leģendāro motošosejas trasi un vienlaikus būs dabai tuvākais asfalta skrējiens Latvijā. Tās būs meža ieskautas sacensības bez asiem pagriezieniem, ļaujot koncentrēties uz augstiem personiskajiem sasniegumiem sezonas ievadā.

Pēc tam sekos vasarīgie maratoni un pusmaratoni Ventspilī, Jelgavā un Kuldīgā, taču sezona noslēgsies vien rudenī ar skrējieniem Valmierā un Siguldā, kā arī nebijušu kruīza braucienu uz Stokholmu.

Fakts, ko Tu gandrīz esi piemirsis: Rēzeknes pusmaratons četras reizes noticis aprīlī dažādos laikapstākļos, taču pirmajā reizē – 2012.gadā tas risinājās 30.septembrī un pulcēja 130 pusmaratonistus.