Macuks un Kuzņecova triumfē Latvijas čempionātā maratonā

Matīss Vecvagaris, 19/09/2016 12:10

Svētdien, 18.septembrī, Valmierā tikai aizvadīts jubilejas maratons un par 2016.gada Latvijas čempionu titulus 42,195 kilometru garajā distancē izcīnīja jēkabpilietis Anatolijs Macuks un Kristīne Kuzņecova.

Jau no distances pirmajiem kilometriem bija redzams, ka par uzvaru cīnīsies četri skrējēji, kuru vidū bija arī viesis no Baltkrievijas. Anatolijs Macuks, Renārs Roze, Kristaps Bērziņš un Vasilijs Lialeka (Vasili Lialeka) turējās kopā pirmajos trijos apļos. Atlikušie trīs apļi bija izšķirīgie cīņā par valsts čempionāta medaļām. Līdzīgi kā Ventspils maratonā, arī Valmierā Renārs Roze bija spiests apstāties vēdergraižu dēļ. Ja Ventspilī tika saglabātas līderpozīcijas, tad Valmieras maratonā trijotni noķert bija grūtāk. Piektajā aplī lēnāks palika baltkrievs, līdz ar to izstājoties no cīņas par medaļām. Tempu samazināja arī līdzšinējais Latvijas čempions Kristaps Bērziņš, garām palaižot Renāru Rozi. Tikmēr Anatolijs Macuks palielināja savu pārsvaru no sekotājiem un finiša līniju sasniedza 2 stundās, 28 minūtēs un 31 sekundē, pirmo reizi kļūstot par valsts čempionu vieglatlētikas klasiskajā maratona distancē. Divas minūtes un divas sekundes vēlāk sudraba medaļu izcīnīja ogrēnietis Renārs Roze (2:30:33), vēl divas minūtes vēlāk finišēja līdzšinējais čempions Kristaps Bērziņš (2:32:28) no Kuldīgas, izcīnot medaļu trešo gadu pēc kārtas.

Sieviešu konkurencē jau startā līderpozīcijā izvirzījās
Kristīne Kuzņecova un pārliecinoši skrēja pēc zelta medaļas, finiša lentu virs savas galvas paceļot pēc 3 stundām, 9 minūtēm un 6 sekundēm. Lielāka cīņa izvērtās par sudraba medaļu starp Vivianu Kirilovu un orientieristi Līgu Ārnieci, kura distances vidus daļā pārņēma vicelīderes godu, taču neērtais asfalta segums lika par sevi manīt ikdienā pa mežu skrienošai Siguldas pārstāvei un kājas sāka raut krampjos. Sestajā aplī Kirilova pārspēja savu pretinieci, cīņas karstumā uzrādot labāko pēdējā apļa laiku un finišējot 3 stundās, 12 minūtēs un 34 sekundēs. Latvijas čempionāta bronzas medaļas īpašniece Līga Ārniece finišā pa zilo paklāju atskrēja pēc 3 stundām, 14 minūtēm un 14 sekundēm.

Apbalvošanas ceremonijā Vieglatlētikas savienības (LVS) prezidents Guntis Zālītis pasniedza medaļas arī junioriem (vecumgrupā līdz 20 gadiem). Par čempioniem kļuva
Daniels Buko (3:14:02) un jelgavniece Anastasija Geraseva (3:31:55). Pie zemāka kaluma medaļām tika arī Dāgs Rūdis Bareika (3:32:46) un Kristers Kuģenieks (3:54:48).

Aizkustinošākais mirklis bija
92 gadus jaunā Visvalža Lāča finišs pēc 8 stundām, 13 minūtēm un 51 sekundēm. Sirmais kungs finišā paziņoja, ka vēlas kefīru un grib soļot maratonu arī 2017.gadā.

Sportlat Valmieras maratona jubilejā skrējēji cīnījās ne tikai maratona trasē, bet arī pusmaratona, Nike un Tautas skrējienos. Teju 4000 dalībnieku vidū bija arī simtiem bērnu distances veicēju, kā arī nūjotāji, kuru skaits, salīdzinot ar pērno gadu, bija trīskāršojies.

Pusmaratona
21,0975 kilometru distanci soli solī kopā noskrēja abi favorīti Jānis Višķers (1:10:03) un Dmitrijs Serjogins (1:10:04), trešajā vietā atstājot ogrēnieti Kristapu Kaimiņu (1:10:37), kurš šogad iecienījis divreiz īsākos Nike skrējienus. Sieviešu konkurencē trīs ātrākās pusmaratonistes bija sezonas līdere Lelde Neimande (1:24:55), Daiga Grickus (1:25:10) un Zanda Ulanova (1:25:21), kura pēc pirmā apļa bija līdere, taču atlikušajos divos piekāpās augstāk minētajām konkurentēm.

Nike 12,4
kilometru skrējienā nekādas cerības sekotājiem nedeva grobiņieks Reinis Hartmanis (0:38:27), otrajā un trešajā vietā atstājot gulbenieti Kristapu Vēju-Āboliņu (0:40:52) un iepriekš pusmaratonu noskrējušo Kristapu Kaimiņu (0:41:04) no Ogres.

Valmieras maratona Nike skrējienu pēc atgriešanās no Rio olimpiskajām spēlēm bija izvēlējušās maratoniste
Ilona Marhele un 20km soļotāja Agnese Pastare12,4 kilometru skrējienā triumfēja alūksniete Ilona Marhele (0:43:42), Ogres pārstāvi Agnesi Pastari (0:46:16) pārspējot par 2,5 minūtēm. Pusminūti vēlāk finišā ieradās arī Guna Ģermane (0:46:44).

Savukārt masveidīgajā
Tautas 6,2 kilometru skrējienā uzvaras izcīnīja slēpotājs Indulis Bikše (0:19:10) un Gundega Heidingere (0:23:07).

Bigbank Skrien Latvija 6.posmā tika noskaidrotas arī labākās komandas, kuru nopelnītie punkti nepieciešami cīņā par sezonas kopvērtējumu un Latvijas čempionāta medaļām garo distanču skrējienos komandu ieskaitē. Valmieras maratonā uz gada pjedestāla kāpa komandu
“Sportland/Nike” (3996 punkti), “Adidas/VSK Noskrien” (3977 punkti) un “SK Tērauds/Nike/Sportland” (3831 punkti) pārstāvji.

Sezonu noslēdzošais, septītais Bigbank Skrien Latvija posms risināsies
8.oktobrī Siguldas pusmaratonā. Seriāla sestās sezonas noslēdzošajās sacensībās tradicionāli tiks noskaidroti kopvērtējuma uzvarētāji gan katrā distancē, gan vecumgrupās. Skrējējiem būs iespēja saņemt piemiņas skriešanas kreklu no NIKE par piedalīšanos piecos posmos. Četru posmu finišētājiem Tallink dāvās kruīza ceļojumu Rīga-Stokholma-Rīga. Savukārt Moller Auto Ventspils izlozēs septiņas 100 eiro dāvanu kartes starp tiem, kuri būs noskrējuši pusmaratonu vai maratonu visos sezonas septiņos Bigbank Skrien Latvija posmos.

Sportlat Valmieras maratonu atbalsta Valmieras dome, Bigbank, Sportland, Nike un daudzi Valmieras uzņēmumi, kuriem ir svarīgs iedzīvotāju aktīvs dzīves veids un veselīga pilsētas vide.