Kļaviņš un Vāce finišē pirmie ultramaratonā Rīga-Valmiera

LVS, 06/04/2016 10:10
Juris Dzenis

Uldis Kļaviņš vīriešu ieskaitē un Sigita Vāce sieviešu konkurencē sestdien pirmie finišēja Rīgas-Valmieras nakts ultramaratonā. Nakts skrējienā startēja vairāk nekā 100 dalībnieku.





Kļaviņš finišēja pēc astoņām stundām, 26 minūtēm un 49 sekundēm, tuvāko sekotāju Jāni Vītiņu apsteidzot par vairāk nekā 25 minūtēm. Savukārt Vāce 107 kilometru skrējienu veica 11 stundās, divās minūtēs un piecās sekundēs. Otro vietu sievietēm ieguvusī Dace Veipa atpalika nedaudz vairāk kā 10 minūtes.
Šīs sacensības ir pirmais posms Latvijas čempionatā ultra garajos skrējienos. 
Nakts ultramaratonā piedalījās gan ilggadēji skrējēji, gan jaunie censoņi. Dalībnieki Valmierā ierasti finišē, pieskaroties pie Svētā Sīmaņa baznīcas durvju kliņķa. 
Arī šogad startēja leģendārais skrējējs Georgs Jermolajevs, kura 1992.gadā uzstādītais trases rekords - astoņas stundas, viena minūte un 38 sekundes - arvien ir skrējiena rekords. Agrāk sacensības distancē Rīga – Valmiera tika rīkotas ik gadu laikā īsi pirms un pēc valsts neatkarības atjaunošanas. Tolaik trasē uzstādīto Jermolajeva rekordu vēl nevienam nav izdevies pārspēt. 
Nakts skrējiens Rīga-Valmiera notika jau trešo gadu, pulcējot apmēram 90 vīriešus un 30 sievietes. Skrējiena starts bija tieši pusnaktī no Brīvības pieminekļa.
Aizpērn skrējienā dalībnieku skaits nepārsniedza 50 skrējēju. Skrējiens pirmo reizi notika Atmodas laikā 1989.gadā, un tad līdz 1993.gadam piecus gadus pēc kārtas.
Skrējiena laikam izvēlētas marta beigas vai aprīļa pats sākums, simboliski atklājot vasaras skriešanas sezonu.

Gundars Galkins, Lsm.lv sporta redaktors