Rimi Rīgas maratons 28. un 29. augustā – epidemioloģiski droši

Lauris Madžuls, 24/08/2021 17:00
rimirigamarathon.com

Šajā nedēļas nogalē, 28. un 29. augustā, norisināsies Rimi Rīgas maratons un pasākuma prioritāte būs epidemioloģiskā drošība. Sestdien, 28. augustā, paši mazākie izskriesies Bērnu dienas distancēs, bet svētdien, 29. augustā, pie Brīvības pieminekļa startēs maratona, pusmaratona, 10 km un 5,5 km skrējēji. 

Rimi Rīgas maratonam šogad piemērots epidemioloģiski droša sporta pilotprojekta statuss, kura organizācija un drošības protokols saskaņoti ar Izglītības un zinātnes ministriju, Veselības ministriju (t.sk. SPKC) un Latvijas Vieglatlētikas savienību. Pilotprojekta drošības protokols pielāgots epidemioloģiskajai situācijai, paredzot trīs dažādu drošības līmeņu startus. “Zaļais starts” pulcēs un kopīgu startu nodrošinās vakcinētajiem un Covid pārslimojušajiem dalībniekiem ar derīgu ES digitālo sertifikātu. “Dzeltenajā startā” izkliedēti un ar individuālu starta laiku startēs dalībnieki ar sertifikātu par negatīvu Covid-19 testu. Savukārt “virtuālais starts” paredzēts tiem dalībniekiem, kuri nevēlas startēt klātienē vai veikt testu.

Ņemot vērā, ka saskaņā ar starptautiskajiem noteikumiem, oficiālos rezultātus fiksē tikai no starta šāviena brīža (gun time), visās Rimi Rīgas maratona distancēs – gan Latvijas čempionātā maratonā un 42,195km, gan 21,0975 km, gan arī 10 km (9994m) un 5.5 km (5470m) distancēs, uzvarētāji tiks noteikti un apbalvoti tikai Zaļo startu ietvaros.  Dalībnieku ērtībai gan Zaļā, gan Dzeltenā starta ietvaros tiks fiksēti arī “čipa laiki” - laiki, kas uzņemti elektroniski no brīža, kad šķērsota starta un sasniegta finiša līnija. Čipa rezultāti tiks publicēti Rimi Rīgas maratona mājas lapā, Zaļo un Dzelteno startu rezultātus ranžējot tikai pēc “čipa laika”. “Gun time” publiskos tikai pirmo piecu vietu (“Zaļā starta”) ieguvējiem, kas saņems naudas balvas. Pārējiem Zaļo un Dzelteno startu dalībniekiem “gun time” atsevišķi izdalīts netiks, ievērojot sensitīvo datu aizsardzību.

Iepriekš jau tika ziņots, ka pasākuma prioritāte šogad ir drošība – drošībai ir pakārtoti gan starti, gan visa pasākuma organizācija, lai pasākums vispār varētu notikt, tādēļ organizatori cer uz dalībnieku sapratni attiecībā uz šo rezultātu fiksēšanas īpatnību.

Lai arī spēkā esošais sacensību regulējums (līdz 500 cilvēkiem) pieļauj vakcinēto un ne-testētu personu kopīgu startu (šādi norisinājušās vairākas sacensības šogad), Rimi Rīgas maratona pilotprojektā šāds modelis no drošības viedokļa nebija pieļaujams. Rimi Rīgas maratona pilotprojekta galvenā prioritāte ir drošība, un sagaidāms, ka līdzīgu organizācijas modeli, atkarībā no katras valsts epidemioloģiskajām drošības prasībām, nākotnē adoptēs vairums skriešanas notikumu (gan lieli, gan mazi).

Informācija: https://rimirigamarathon.com/lv/