Baltijas federācijas atbalsta I Run Clean

Ieva Misāne, 12/04/2021 14:00

Lai gan Baltijas valstis – Latvija un Igaunija – nebūt nav starp Eiropas lielākajām valstīm, tomēr abu valstu vieglatlētikas federācijām ir liela nozīme Eiropas vieglatlētikas antidopinga apmācības programmas I Run Clean popularizēšanā, sniedzot piemērus citām federācijām cīņā pret dopingu sportā.

Abas federācijas bija vienas no pirmajām Eiropā, kas noteica, ka astoņu I Run Clean e-mācību moduļu apguve ir obligāta sportistiem valsts līmenī, kā rezultātā ievērojami palielinājās platformā reģistrēto lietotāju skaits.

Pēc tam, kad 2018. gadā I Run Clean sertifikācija tika noteikta kā nosacījums U18 sportista licences saņemšanai, Latvijas Vieglatlētikas savienība (LVS) paplašināja šo prasību. No 2020. gada sertifikācijas prasība ir obligāta U20 un pieaugušo vecuma grupas sportistiem, lai varētu saņemt licenci un piedalīties sacensībās. Kopš šī lēmuma pieņemšanas I Run Clean platformā reģistrēto Latvijas lietotāju skaits ir pieaudzis līdz vairāk nekā 1700, kas ir vismaz 75% no valstī esošajiem aptuveni 2200 licencētajiem sportistiem. Tas augstākais rādītājs starp visām federācijām.

Kā norāda LVS ģenerālsekretārs Dmitrijs Miļkevičs, LVS uzsāka darbu pie I Run Clean ieviešanas pirms programmas oficiālās atklāšanas jau 2017. gadā, sadarbojoties ar Latvijas antidopinga biroju, lai e-mācību programmas saturu no angļu valodas tulkotu latviešu valodā.

"Pēc vairākiem antidopinga noteikumu pārkāpumiem mūsu sportā nolēmām vairāk iesaistīties sportistu un treneru izglītošanā par tīru sportu un antidopinga noteikumiem, un saskatījām labu iespēju ieviest I Run Clean mūsu izglītības sistēmā. Mēs uzskatām, ka svarīgs ir mācību saturs, lai radītu izpratni par noteikumiem un procedūrām, lai aktīvi iesaistītos cīņā pret dopinga lietošanu sportā," norāda Dmitrijs Miļkevičs.

Tālāk uz ziemeļiem Igaunijā no šā gada sākuma noteica, ka I Run Clean e-mācību programmas apguve ir obligāta sportistiem, kuri piedalās valsts čempionātos. Trīs mēnešu laikā platformā reģistrēto lietotāju skaits no šīs valsts ir pieaudzis no 188 līdz vairāk nekā 630, neraugoties uz valsts sacensību programmas ierobežojumiem Covid-19 pandēmijas dēļ.

Igaunijas Vieglatlētikas savienība (EKJL) ģenerālsekretāre Sirje Lippe, sākotnēji bažījās, ka atlēti varētu negatīvi uztvert jaunās prasības ieviešanu un viņus varētu būt grūti pārliecināt, taču līdz šim nav bijušas nekādas grūtības.

"Es domāju, ka mūsu sportisti uzskata, ka programmas izpilde ir daļa no profesionālas pieejas treniņiem. Mums federācijā I Run Clean nav īslaicīga kampaņa. Tā ir iedibināta sporta sastāvdaļa visos līmeņos. Tagad mēs redzam, ka daudzi mūsu treneri reģistrējas, lai apgūtu e-mācību programmu, jo viņi paši ir ieinteresēti un vēlas zināt, ko sportisti mācās," norāda Sirje Lippe.

EKJL pašlaik sadarbojas ar 10 citām organizācijām, kas strādā pie programmas attīstīšanas un tīra sporta vēstījuma nodošanas jaunām mērķauditorijām. Pašlaik EKJL vada vienu no projekta galvenajām darba paketēm, kas ietver satura izstrādi un 30 brīvprātīgo no sešām valstīm uzņemšanu Tallinā, lai sagatavotu viņus semināru vadīšanai, kad viņi atgriezīsies mājās. 

"Mēs uzskatām, ka I Run Clean jau tagad ir lielisks rīks darbam ar sportistiem. Esam priecīgi būt aktīvi partneri projektā, lai to izplatītu tālāk un iesaistītu vairāk cilvēku mūsu sportā šajā svarīgajā sarunā," teica Lippe.

Antidopinga izglītības programma I Run Clean tika uzsākta 2017. gadā, un I Run Clean sertifikācija tagad ir obligāta prasība visiem sportistiem, kuri vēlas piedalīties turpmākajos Eiropas vieglatlētikas čempionātos.

Programma I Run Clean ir pieejama 26 valodās, un tajā var piedalīties arī tautas atlēti un ikviens cilvēks, kurš vēlas uzzināt vairāk par tīru sportu.

Līdz šim I Run Clean e-mācību platformā ir reģistrējušies vairāk nekā 21 000 cilvēku visā Eiropā, un gandrīz 16 800 ir pabeiguši programmu un saņēmuši I Run Clean diplomus.

Lai iegūtu vairāk informāciju un piedalītos programmā, apmeklējiet www.irunclean.org.

Informācija – šeit