158 gladiatori startēs labdarības skrējiensoļojumā Rīga-Valmiera

Ieva Misāne, 08/07/2020 17:00
Mareks Gaļinovskis

10. jūlijā pusnaktī no piektdienas uz sestdienu Rīgā pie Brīvības pieminekļa vēsturiskajā 107 kilometru skrējiensoļojumā Rīga-Valmiera startēs pusotrs simts ultragaro distanču veicēji, lai 11. jūlijā ierastos Valmierā un finišētu pie Sv.Sīmaņa baznīcas durvju Kliņķa. Daiļā dzimuma pārstāves sasniedz teju trešdaļu jeb 51 no dalībnieku kopskaita.

Atjaunotais skrējiensoļojums risinās septīto gadu pēc kārtas un otro reizi tam būs Latvijas čempionāta statuss, noskaidrojot labākos valsts skrējējus 100 kilometru distancē. Trase pērn tika sertificēta un šogad ieguva Starptautiskās ultramaratonu asociācijas (IAU) bronzas kvalitātes zīmi “Bronze Label”.

12. reizi dalībnieku numurus rotās uzraksts “Brīvību Latvijai”. Pēc kopējas valsts himnas nodziedāšanas startu pie Brīvības pieminekļa dos Valmieras pilsētas mērs Jānis Baiks un pašmāju pirmā Spartatlona finišētāja Sigita Vāce. Ar pirmo starta numuru trasē dosies Jānis Ābols, kurš pērn tika izlozēts starp pussimta brīvprātīgajiem palīgiem.

Joprojām nepārspēts palicis 1992.gada trases rekords – 8:01:38, kas pieder dzīvai leģendai Georgam Jermolajevam. Lai motivētu skrējējus, pirmo reizi tiek piedāvāta balva “Aerify Recovery Boots” 749 eiro vērtībā. Savukārt organizatori šim nolūkam sarūpējuši divus jaunus dzirdināšanas punktus. “Latvijas Dzelceļš” šī pasākuma laikā uz pāris stundām slēgs preču vilcienu satiksmi Garkalnē, savukārt Valsts policijas ekipāžas pavadīs vadošo skrējēju grupu cauri Rīgai, lai nebūtu jāapstājas pie luksoforiem. “Lexus” pulksteņmašīna pavadīs līderi visu ceļu, lai zinātu trasē pavadīto laiku.

Dalībnieku sarakstā ir gan abi iepriekšējo gadu uzvarētāji Ainārs Kumpiņš (2019) un Konstantīns Biktimirovs (2018), gan pērnā uzvarētāja un trases rekordiste Diāna Džaviza. Taču viņi nebūs vienīgi skrējiena favorīti. Sacensībām tiešsaistē varēs sekot līdzi rezultati.ultrataka.lv

Sesto reizi skrējiens Rīga-Valmiera, sadarbojoties ar fondu “Ziedot.lv”, vāc līdzekļus bērniem ar kustību traucējumiem. Šogad dalībnieku sargeņģelis ir Gustavs Mārcis Spilva no Vecpiebalgas un sacensību nedēļā skrējēji un brīvprātīgie viņam saziedojuši 2878 eiro. Mazais vidzemnieks sagaidīs līderus finišā, kur atradīsies arī ziedojumu kastīte.

Finiša zonā dalībniekus un Valmieras iedzīvotājus iepriecinās grupa “Pirmais kurss”, kas pie Sv.Sīmaņa baznīcas uzstāsies pl.17.00. Mūziķi pirms nedēļas nokļuva teju visos lielākajos ziņu portālos, kur tika vēstīts par jauno singlu un videoklipu dziesmai “Sekotājs”.

Muzikālajam priekšnesumam pl.18.00 sekos apbalvošanas ceremonija, kurā piedalīsies Latvijas Vieglatlētikas savienības prezidents Arnis Lagzdiņš. Savukārt pēc loterijas un pateicības vārdiem brīvprātīgajiem palīgiem, no Sv.Sīmaņa baznīcas pieturas “Kliņķis” izbrauks īpašais autobuss Valmiera-Rīga.

Plašāka informācija ultrataka.lv