Vieglatlēti veido lielāko pārstāvniecību Eiropas jaunatnes Olimpiskajā festivālā

LVS, 18/07/2019 13:00

15. Eiropas Jaunatnes Olimpiāde notiks no 21. līdz 27. jūlijam Azerbaidžānā. Latvija šajā jauniešu sporta festivālā būs pārstāvēta ar plašu komandu – 34 sportistiem, kuri piedalīsies septiņos no desmit Olimpiādes sacensību programmā iekļautajiem sporta veidiem. Lielākā pārstāvniecība no Latvijas būs vieglatlētikā, kurā startēs 11 sportisti.

17. jūlijā pie Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) ilggadējā atbalstītāja AS “Latvijas Valsts meži” norisinājās Latvijas Jaunatnes Olimpiskās komandas “Baku 2019” prezentācijas pasākums, kura laikā jaunieši iepazinās viens ar otru, uzzināja praktisku informāciju, kas būs jāņem vērā Olimpiādes laikā, noklausījās semināru par dopingu un kontroles procedūrām, kā arī uzzināja Latvijas delegācijas karognesēju Olimpiādes atklāšanas ceremonijā, kas norisināsies šo svētdien, 21.jūlijā.

Latvijas U18 izlases sastāvs:

Sportists Disciplīna
Anna Māra Zīverte  400m/b
Lāsma Zemīte  augstlēkšana
Ieva Annija Stepiņa  šķēpa mešana
Marta Marksa 100m/b
Olga Ignatjeva  trīssoļlēkšana
Kamilla Vanadziņa  1500m
Edvīns Hadakovs  trīssoļlēkšana
Artis Čakšs  šķēpa mešana
Makars Korotkovs  vesera mešana
Dmitrijs Lašenko  400m/b
Matīss Gržibovskis  400m


Treneri – Jana Hadakova, Laila Nagle, Andrejs Vaivads un Guntars Marks.

LOK prezidents Aldons Vrubļevskis Latvijas valsts karogu pasniedza Latvijas jaunatnes izlases džudo cīkstonei Unai Dolgiļevičai, kura būs Latvijas delegācijas karognesēja 15. Eiropas Jaunatnes Olimpiādes atklāšanas ceremonijā. Šādu lēmumu pieņēma visu Latvijas komandā iekļauto sporta veidu treneri, uzsverot, ka jaunā sportiste ir viena no labākajām junioru grupā ne tikai Latvijā, bet arī Eiropā.

LOK prezidents Aldons Vrubļevskis akcentē, ka jauniešiem ir svarīgi sajust šo burvīgo gaisotni, kas valda Olimpiskajos pasākumos un viņš cer, ka tas palīdzēs jaunajiem talantiem izvēlēties pareizo ceļu turpmākajā dzīvē. „Vēlos, lai jaunie sportisti un talanti Olimpiādē Baku pierāda sevi, dara visu iespējamo pēc labākās gribas, sasniedz savus labākos rezultātus un mājās atgriežas apmierināti un iedvesmoti turpmākiem darbiem.”

“Gan pēc sporta veidu klāsta, gan ceremoniju ziņā Eiropas Jaunatnes ziemas Olimpiāde līdzinās Olimpiskajām spēlēm. Sporta programmā tiek izmantota Olimpiskā simbolika un atribūtika, kā arī Olimpisko spēļu tradīcijas,” tā pirms došanās ceļā atzina Latvijas Jaunatnes Olimpiskās delegācijas vadītājs Juris Titovs. “Konkurence Olimpiādē būs ļoti spēcīga, taču bez sportiskajiem startiem un katra jaunieša individuāli noliktajiem mērķiem, jaunajiem talantiem ir jāatceras, ka šī ir vienreizēja iespēja mācīties un iegūt pieredzi, kādu nekur citur nav iespējams dabūt, kā arī viņi pārstāv visu Latviju”.

Eiropas Jaunatnes Olimpiāde tiek balstīta uz Olimpisko spēļu tradīcijām un šo pasākumu laikā dalībnieki visciešākajā mērā var sajust Olimpisko gaisotni. Gan atklāšanas un noslēguma ceremonijas, gan pašas Olimpiādes sacensības ir saistītas ar Olimpiskās kustības principiem.

Individuālajos sporta veidos Latvijas pārstāvji startēs vieglatlētikā, peldēšanā, vingrošanā, tenisā, džudo, cīņā un riteņbraukšanā, taču šajā reizē Latvija nepiedalīsies nevienā no komandu sporta spēlēm.

Ierasts, lielākā pārstāvniecība no Latvijas būs vieglatlētikā, kurā startēs 11 sportisti, džudo sacensībās būs pārstāvēti 8 mūsu jaunie talanti, riteņbraukšanā un cīņā sacentīsies attiecīgi seši un trīs sportisti, bet pa diviem atlētiem no Latvijas piedalīsies vingrošanas, peldēšanas un tenisa sacensībās.

Latvijas jaunos Olimpiešus uz Baku pavadīs un padomus sniegs 15 treneri, bet Olimpiādē no Latvijas piedalīsies arī trīs starptautiskās kategorijas tiesneši, kuri vērtēs vingrošanas un cīņas sacensības.

Latvijas sportisti piedalījušies visās Eiropas Jaunatnes Olimpiādēs, izņemot pirmo, un kopumā ir izcīnījuši vairāk nekā 30 medaļu.

Šajās sacensībās pirmo Olimpisko pieredzi guvuši arī vairāki Latvijā tagad labi zināmi Olimpieši un sportisti – vieglatlēti Jeļena Prokopčuka (1993), Staņislavs Olijars (1995), Līga Kļaviņa (1997), Inga Kožarenoka (1999), Ilze Gribule (2001), Poļina Jeļizarova (2005), Rita Obižājeva (2005), Laura Ikauniece (2009), peldētāji Margarita Kalmikova (1993) un Romans Miloslavskis (1999), riteņbraucējs Indulis Bekmanis (2005), tenisiste Jeļena Ostapenko (2011).

Ar Latvijas jaunatnes Olimpiskās komandas sportistu rezultātiem varēs iepazīties un foto galerijas no sacensību norises vietām varēs aplūkot LOK oficiālajā mājaslapā internetā: olimpiade.lv.

15.Eiropas Jaunatnes vasaras Olimpiādes  oficiālā mājaslapa internetā: eyofbaku2019.com.