Lelde Neimande pārņem kopvērtējuma vadību Bigbank Skrien Latvija

Matīss Vecvagaris, 22/07/2016 14:46
Foto: ventspils.lv

Pēc trim posmiem Bigbank Skrien Latvija par līderi kļuvusi cēsiniece Lelde Neimande, pateicoties uzvarai Piedzīvojuma parka maratonā Ventspilī, kur sezonas kopvērtējumam tika nopelnīti 1000 punkti. Vīriešu konkurencē pārliecinošu vadību saglabā ogrēnietis Renārs Roze. Tikmēr Moller Auto Ventspils saglabā intrigu par naudas balvām čaklākajiem skrējējiem.

Līdzšinējā līdere Ilona Marhele iepriekšējo piecu gadu laikā skriešanas seriālā triumfējusi divreiz, ko nav iespējusi neviena cita Latvijas garo distanču skrējēja. Taču šogad alūksnietes prioritāte ir gatavošanās Vasaras olimpiskajām spēlēm un Rio maratonam.

Leldes Neimandes trešā vieta Rēzeknes un Biķernieku pusmaratonos, kā arī triumfs atjaunotajā Ventspils maratonā nodrošina līderes godu Bigbank Skrien Latvija sezonas kopvērtējumā ar 2892 punktiem. Tuvākā sekotāja Solveiga Ozola-Ozoliņa (2810 p.) no Līvāniem atpaliek par nepilniem 100 punktiem. Pirms Jelgavas nakts pusmaratona vietas labāko sešiniekā izcīnījušas arī Daiga Grickus (2554 p.), Viviana Kirilova (2447 p.), Ludmila Joce (2376 p.) un Inga Kāpiņa (2351 p.).

Lai iekļūtu Bigbank Skrien Latvija labāko sešiniekā pusmaratona 21,0975 kilometru distance dāmām trīsreiz bija jāveic aptuveni 100 minūtēs, vai arī maratons tuvu trim stundām. Tā kā seriāla septiņu posmu kopvērtējumā tiek vērtētu skrējēju pieci labākie rezultāti, tad sezonas gaitā visticamāk labāko sešinieks mainīsies un, lai tajā iekļūtu vai noturētos būs nepieciešams pusmaratonu veikt pusotrā stundā vai ātrāk.

Galvenās pretendentes iekļūšanai seriāla kopvērtējuma punktiem bagātāko sešiniekā ir Anita Kažemāka no Preiļiem, Kitija Valtere no Līvāniem, Laura Čakle no Ventspils novada un Inga Zālīte no Ikšķiles.

Vīriešu konkurencē līderpozīcija saglabā Renārs Roze (2920 p.), kurš tāpat kā sieviešu līdere Neimande triumfēja pirmajā Piedzīvojumu parka maratonā. Rēzeknes pusmaratonā viņš izcīnīja otro vietu, Biķerniekos ierindojās ceturtajā pozīcijā. Iespējams, ka abi šā brīža seriāla Bigbank Skrien Latvija līderi – maratonisti Roze un Neimande  sezonas noslēgumā novērtēs Ventspils maratonā nopelnītos 1000 punktus 42,195 kilometru distancē.

Arī Roze savu tuvāko sekotāju kuldīdznieku Kristapu Bērziņu (2847 p.) apsteidz par nepilniem 100 punktiem, kas nozīmē, ka cīņa par uzvaru kopvērējumā nebūt nav galā. Labāko sešiniekā pēc trim posmiem atrodas Jevgēnijs Turkins (2727) no Aiviekstes, Jānis Gailis (2712) no Ogresgala, Valērijs Šakelis (2625 p.) no Līvāniem un Guntis Grīnvalds (2598 p.) no Ventspils.

Kopvērtējuma tabula liecina, ka ar pusmaratona rezultātu zem vienas stundas un 20 minūtēm var nepietikt, lai iekļūtu starp labākajiem sešiem seriāla garo distanču skrējējiem. Interesanti, ka par sezonas kopvērtējuma pilnas ieskaites punktiem Bigbank Skrien Latvija var pacīnīties teju visi ātrākie Latvijas garo distanču skrējēji, jo piedalījušies vismaz vienās seriāla sacensībās.

Nike 10-12 kilometru ieskaitē visvairāk punktus nopelnījuši Kristaps Vējš-Āboliņš (2912 p.) no Gulbenes, Jānis Mežiels (2848 p.) no Aizkraukles un Dainis Stepe (2845 p.). Sieviešu konkurencē līderpozīcijās atrodas Ginta Valtere (2744 p.) no Līvāniem, kurai seko Anastasija Vidončikova (2701 p.) no Jelgavas un Gunita Šale (2553 p.). Savukārt Tautas skrējienu 5-7 kilometru garajās distancēs vadību sezonas kopvērtējumā uzņēmušies divi Aizputes pārstāvji Artūrs Niklāvs Medveds (2847 p.) un Gunta Holštroma (2856 p.).

Nākamais posms Jelgavā jau 23.jūlija naktī parādīs, vai vienas Kurzemes mazpilsētas dominance saglabāsies tautas skrējienu sezonas kopvērtējumā.

Skriešana nav tikai individuāls sporta veids, tajā notiek arī nemitīgas komandu cīņas un sīvā konkurencē par Latvijas čempionāta medaļām iesaistījušās pussimts skrējēju apvienību. Pēc trim seriāla posmiem vairāk nekā 11 000 punktus nopelnījušas piecas komandas, kuras visticamāk sadalīs trīs augstākā kaluma medaļu komplektus. Līderes ir Sportland/Nike (11 724 p.), Adidas/VSK Noskrien (11 633 p.),  Līvānu VK/Asics (11 084 p.), Maratona klubs/Venden (11 724 p.), SK Tērauds/Nike/Sportland (11 013 p.) un Veikals 42km/Saucony (10 887p.).

Bigbank Skrien Latvija rīkotāji atgādina arī par lielisko iespēju saņemt bezmaksas kruīzu ar prāmi maršrutā Rīga-Stokholma-Rīga viesiem skrējējiem, kuri finišējuši četros no septiņiem seriāla posmiem. Tas nozīmē, ka nekas nav nokavēts pat tad, ja nav startēts nevienā no 2016.gadā aizvadītajiem trim posmiem. Atlikušajā sezonā būs iespēja skriet pusmaratonus četrās krāšņās Latvijas pilsētās – 23.jūlijā Jelgavas nakts pusmaratonā, 13.augustā Kuldīgas pusmaratonā, kur būs iespēja skriet kopā ar nākamajiem valsts čempioniem šajā distancē, kā arī 18.septembrī Valmierā, kur Latvijas čempionāta statusā tiks aizvadīts jubilejas Valmieras maratons. Savukārt lielākā skriešnas seriāla Bigbank Skrien Latvija sezona noslēgsies 8.oktobrī ar Siguldas pusmaratonu.

Uzņēmums Moller Auto Ventspils ar īpašu loteriju parūpējies par tiem, kuri visos septiņos posmos noskries pusmaratona vai maratona distanci. Sezonas noslēgumā septiņi veiksminieki tiks pie naudas laimestiem 100 eiro vērtībā.