Žolnerovičs Rīgā labo Latvijas rekordu maratonā un izskrien Pasaules čempionāta normatīvu

LVS, 14/05/2017 13:30
No kreisās - Aigars Nords, Anita Kažemāka, Valērijs Žolnerovičs un Ineta Radeviča

Latvijas garo distanču skrējējs Valērijs Žolnerovičs svētdien «Lattelecom» Rīgas maratonā laboja Latvijas rekordu maratona distancē, izcīnot augsto ceturto vietu.

Žolnerovičs 42 kilometrus un 195 metrus veica divās stundās 14 minūtēs un 23 sekundēs, sev piederošo rekordu labojot par desmit sekundēm. Līdz ar to Žolnerovičs izskrēja arī pasaules čempionāta normatīvu, kas ir divas stundas un 19 minūtes.

Rīgā notiekošās sacensības vienlaicīgi ir arī Latvijas čempionāts maratonā, līdz ar to Žolnerovičs tika kronēts par pašmāju čempionu.

Valērija Žolneroviča komentārs pēc starta: “Šodien bija grūti. Domāju, ka visiem latviešiem bija grūti. Laika apstākļi bija neparasti. Nebija karsti, bet saule nepatīkami spieda. Domāju, ka visi maratona skrējēji šodien objektīvi var noņemt minūti nost no sava rezultāta laika apstākļu dēļ. Priecājos, ka par dažām sekundēm sanāca labot Latvijas rekordu. Ņemot vērā, kā izvērtās pagājusī sezona jeb ne īpaši veiksmīgais gads, šis ir solis uz priekšu. Par šīs sezonas plāniem šobrīd ir grūti teikt. Jaunnedēļ kopā ar treneri domāsim par tuvāko nākotni un kopējo sezonu.”

Iepriekšējo rekordu - divās stundas 14 minūtes un 33 sekundes - Žolnerovičs sasniedza 2013.gada oktobrī Frankfurtes maratonā.

Vīriešu sacensībās uzvarēja kenijietis Džozefs Kjengo Munivoki, kurš distanci veica divās stundās 12 minūtēs un 15 sekundēs, bet 54 sekundes viņam finišā zaudēja otrās vietas ieguvējs Gadisa Birhanu no Etiopijas. Tikmēr trešais bija kenijietis Dunkans Čeruijots Koečs, kurš bija vēl minūti un piecas sekundes lēnāks, bet Žolneroviču viņš apsteidza par deviņām sekundēm.

Sesto vietu ieņēma Jānis Girgensons, kurš finišēja pēc divām stundām 20 minūtēm un 57 sekundēm, Latvijas čempionāta ieskaitē izcīnot sudrabu. Septītais ātrākais trasē bija Kristaps Kaimiņš (2:26:00), kuram Latvijas čempionāta bronza.

Savukārt dāmu konkurencē par uzvarētāju tika kronēta etiopiete Bekeleča Dada Bedada, kura distanci veica divās stundās 31 minūtē un 22 sekundēs, par piecām minūtēm un 29 sekundēm labojot Rīgas maratona rekordu. Otro vietu izcīnīja Kikujo Cuzako no Japānas (2:31:33), bet trešā bija etiopiete Mesereta Gebre Dekebo (2:33:28). Tikmēr sesto vietu izcīnīja Anita Kažemāka, kura bija labākā Latvijas čempionāta ieskaitē. Viņas finiša laiks bija divas stundas 48 minūtes un 50 sekundes.

Anitas Kažemākas komentārs pēc skrējiena: “Sajūtas ir ļoti labas. Es jūtos, ka esmu labi cīnījusies. Un priecājos par padarīto darbu gan treniņprocesā, gan par citiem veiktajiem projektiem skriešanā. Man ir iespēja dalīties ar savu pieredzi un izglītot skrējējus. Domāju, ka tas ir mans aicinājums."

Latvijas čempionātā otro vietu izcīnīja Zanda Zariņa Rešetina (3:07:14), kura finišēja devītā, bet pirmo desmitnieku noslēdza Laura Čakle (3:08:30), kurai Latvijas meistarsacīkšu bronza.

Pusmaratonā dāmām dubultuzvaru izcīnīja Latvijas pārstāves. Pirmo vietu izcīnīja Inga Zālīte, kura distanci veica vienā stundā 23 minūtēs un 46 sekundēs, kurai 59 sekundes zaudēja Daiga Grickus. Trešajā vietā finišēja lietuviete Eurēlija Venskaitīte (1:26:31), bet no Latvijas sportistēm trešo labāko rezultātu uzrādīja Linda Boldāne, kura finišēja vēl divas minūtes vēlāk un ieņēma sesto vietu.

Savukārt vīriem visu goda pjedestālu aizņēma kejinieši, uzvaru izcīnot Robertam Kimaru Magutam. Viņš distanci veica vienā stundā piecās minūtēs un piecās sekundēs, bet 34 sekundes viņam zaudēja Ibrahims Mukunga Vačira, kamēr trešais bija Pols Muhemi Maina (1:06:40).

No Latvijas skrējējiem Jānis Višķers bija ceturtais, kurš finišēja pēc stundas septiņām minūtēm un divām sekundēm, no goda pjedestāla atpaliekot par 22 sekundēm. Tikmēr piekto vietu izcīnīja Jevgēnijs Turkins, kurš bija vēl piecas minūtes un desmit sekundes lēnāks, bet astoto vietu ieņēma Jānis Gailis (1:14:05).

Maratona distancē šodien devās vairāk nekā 2000 skrējēji, bet uz pusi īsākā distancē skrēja apmēram 4700 sportisti.
Informācija: LETA