Ultramaratona "Zilonis tumsā" jeb Latvijas čempionāta ultragarajos skrējienos trešā posma sacensību apraksts

LVS, 14/04/2016 13:03

2016. gada 4. un 5. jūnijā Kuldīgas novada Rendas pagastā teritorijā plkst. 23.00 sāksies ultramaratons "Zilonis tumsā". Šīs sacensības jau var uzskatīt par tradicionālām, jo notiks otro reizi. Kaut arī sacensību nosaukums ir nedaudz komisks, tam ir savs pamatojums. 

Ultramaratona garākā - 63 km - distance vijas gar Ziloņa (Dziloņa) ezeru un sacensības notiek tumsā. Tāpat kā pērn arī šogad ultramaratona distance ir Latvijas čempionāta trešais posms. Sacensību organizatori piedāvā arī īsākas distances - 36 km; 25,5 km un 9,5 km, lai atbilstoši savai sagatavotībai sacensībās varētu startēt pēc iespējas vairāk dalībnieku un izbaudīt gan nakts burvību, gan ainaviskās vietas un apkārtnē esošos ezerus.

Ja pagājušajā gadā sacensībās piedalījās apmēram 200 dalībnieku no četrām valstīm, tad šogad interese par "Ziloni tumsā" ir ļoti liela gan no Latvijas, gan ārvalstu sportistiem. Sacensības "Zilonis tumsā" šogad pirmo reizi ir iekļautas starptautiskās ultramaratonistu asociācijas ITRA kalendārā, un visi sportisti, kuri ultramaratona distanci veiks kontrollaikā - 10 stundās, saņems 1 UTMB kvalifikācijas punktu dalībai nopietnos Eiropas un pasaules ultramaratonos. Latvijā vēl tikai divos skrējienos var izpildīt šo kvalifikāciju - Cēsis Eco Trail un Siguldas kalnu maratonā. Dalībniekiem jārēķinās ar neparastiem apstākļiem skrējiena laikā - tumsā un mežā, kā arī ļoti dažādiem zemes segumiem - meža takas, meža ceļi, grantēti koplietošanas ceļi un smilšainas stigas ar stāviem kāpumiem, lielāki un mazāki purviņi, nelieli strautiņi un upītes, kuras nevarēs sķērsot sausām kājām. Tāpēc sportistiem ir noteikts obligātais ekipējums - pieres lukturīši, mobilais telefons, atstarotāji. Trasēs atkarībā no to garumiem būs vairāki uzkodu punkti, kuros sportisti sacensību gaitā varēs padzerties un ieturēt nelielu maltīti (augļi, sāļie cepumi, olīvas, salami).

Trases marķētas ar atstarotājiem, kas piestiprināti pie kokiem un mietiņiem, un sarkanbaltsarkanām lentām redzamībai gaišā diennakts laikā. Krustojumos un asos pagriezienos par skrējiena virzienu informēs īpašas plastikāta norādes - sarkanas bultas uz balta fona. Sacensību trasē būs arī izvietoti tiesnešu kontrolpunkti, kas rūpēsies, lai sportisti precīzi veiktu attiecīgo distanci. Finišā katrs sportists saņems kempinga "Usmas meķi" gatavotu siltu ēdienu. Absolūtie uzvarētāji (1.-3. vietas ieguvēji kā sieviešu, tā vīriešu vērtējumā) ultramaratona distancē saņems īpašas balvas. Apbalvoti ar sponsoru veltēm tiks visi 1.-3. vietas ieguvēji katrā vecuma grupā.

Par pieteikšanos, dalības maksu un nolikumu var iepazīties vietnē - zilonis.lv

Sacensību centrs, reģistrācija, starts un finišs paredzēts kempingā "Usmas meķi". Sportisti aicināti ierasties ar ģimenēm, draugiem un draudzenēm un izbaudīt šo pasākumu, kā laicīgi rezervēt sev kempinga mājiņas un telšu vietas. Ultramaratona devīze tāpat kā pērn ir "Skrienam, neguļam!". Sacensības notiks sadarbībā ar Kuldīgas novada pašvaldību un Rendas pagasta pārvaldi.