Andis Austrups: "Semināros jāpiedalās ikvienam trenerim, kurš vēlas attīstīties"

LVS, 14/11/2013 09:02

No 25. līdz 27. oktobrim Glāzgovā norisinājās treneru seminārs, kurā Latvijas Vieglatlētikas savienību pārstāvēja treneris Andis Austrups.

Seminārā tika apskatītas tādas tēmas, kā trenera loma fizisko traumu novēršanā, 2013. gada mešanas tehniku apskats, gatavošanās nozīmīgākajām sacensībām, kā arī notika praktiskās nodarbības augstlēkšanā, barjerskriešanā, daudzcīņās, sprinta un horizontālo lekšanu disciplīnās.

Atgriezies no semināra, A. Austrups dalās iespaidos un atklāj, ka „Glāzgovas seminārs ir daudz plašāks kā citi un notiek trīs dienas. Pirmajā dienā notiek teorētiskās nodarbības, tiek analizēta vieglatlētikas globālā attīstība un vieglatlētikas problēmas Eiropā. Jāsaka, ka visur problēmas ir līdzīgas - gan Lielbritānijā, gan Skandināvijā, gan citur lielākā problēma ir nevienlīdzīgā konkurence ar sporta spēlēm – sevišķi jau ar futbolu.” Treneris stāsta, ka pēc šīm nodarbībām semināra dalībnieki izvēlas tēmas - septiņās dažādās telpās notiek lekcijas par dažādām disciplīnām un sporta teoriju.

Viņš atzīmē, ka lektori ir arī citu sporta veidu pārstāvji: „Piemēram, šogad ar interesi noklausījos austrāliešu regbija trenera lekciju. Lieliskas vienmēr ir holandieša Fransa Boša (Frans Bosch) lekcijas biomehānikā - klausījos viņu jau trešo reizi, un katru gadu viņš spēj pateikt ko interesantu par sprinta biomehāniku.”

A. Austrups stāsta, ka „semināra otrajā dienā notiek praktiskās nodarbības piecām dažādām vieglatlētikas disciplīnām un fiziskajai sagatavotībai un paralēli notiek divi semināri. Nodarbības notiek Emirātu arēnā, kur ir fantastiski treniņu apstākļi - šī manēža ir vislabākā, kādā esmu bijis - šajā manēžā ir paceļamas virāžas un izvelkamas tribīnes. Pie tam ovāla skrejceliņš visā garumā nav klāts uz betona, bet uz koka seguma. Vidus gan ir uzklāts uz cieta seguma, bet celiņš ir ļoti ātrs.

Blakus, nodalīts ar sienu, ir iesildīšanās laukums, kur var skriet 110 m, lekt tāllēkšanu, utt. Emirātu arēnai blakus ēkā ir slavenā sera Krisa Hoja (Sir Chris Hoy) velotreks. Starp ēkām atrodas administratīvais centrs, dušas, svaru zāles un citas telpas. Tā kā man interesēja vairākas disciplīnas, brīvi pārvietojos no vienas grupiņas pie otras, līdz ar to ieguvu lieliskus materiālus. Lektori pazīstami ar slaveniem audzēkņiem, bet bija arī ļoti labi jauniešu treneri, kuri demonstrēja vingrinājumus tieši jauniešiem. Savukārt, trešā diena tika veltīta treniņu plānu un taktikas lekcijām un semināra apkopojumam.”

Atskatoties uz pieredzēto Glāzgovā, treneris atzīst, ka „iespēja piedalīties semināros noteikti ir jāizmanto treneriem, kuri grib attīstīties. Es šādus seminārus apmeklēju jau piekto gadu un esmu ieguvis ļoti daudz, un dalos ar semināru materiāliem ar visiem interesentiem.”