Sacensības ir svētki!

LVS, 02/12/2013 19:51
Kopbilde ar sacensību "Rīgas Kausi" meistarklašu dalībniekiem un to vadītajiem.
Foto: Juris Bērziņš-Soms

6.-9. novembrī IAAF attīstības Maskavas reģionālais centrs organizēja semināru „Sacensību organizēšana”. Semināru vadīja un pieredzē dalījās IAAF sacensību komitejas loceklis, Maskavas Pasaules čempionāta sacensību direktors Mihails Butovs un IAAF/ITO lektore, Maskavas Pasaules čempionāta sacensību koordinatore Jeļena Orlova.

Seminārā piedalījās vieglatlētikas federāciju un sporta organizāciju pārstāvji no 16 valstīm. Latvijas Vieglatlētikas savienību šajā seminārā pārstāvēja Jelgavas pašvaldības iestādes "Sporta servisa centrs” sporta darba organizatore Aļona Fomenko.

Atgriežoties no semināra, Aļona dalījās iespaidos par seminārā dzirdēto. "Semināra ietvaros tika izskatītas dažādas tēmas. Galvenais uzsvars tika likts uz iespējām, kā var uzlabot sacensību organizēšanu un rīkošanu. Secinājums no dažādām diskusijām ir skaidrs - sacensību organizatoriem, domājot par pasākuma rīkošanu, jātic, ka vieglatlētikas sacensības - tie ir svētki. Līdz ar to visām aktivitātēm, kas paralēli notiek sacensību vietā, jābūt tādām, kurās var piedalīties skatītāji, sportistu vecāki un draugi.

Tāpat seminārā tika diskutēts par IAAF attīstības stratēģiju un IAAF sacensību sistēmu. Semināra lektori analizēja Pasaules čempionātu Maskavā un Pasaules čempionātu jauniešiem Doneckā."
Aļona Fomenko stāsta, ka katra semināra tēma tika detalizētāk izskatīta un apspriesta, dodot iespēju izprast nozīmīgus sacensību organizēšanas un rīkošanas faktorus, sākot ar sacensību menedžmentu, galvenām mārketinga stratēģijām, budžetu, organizēšanas komitejas izveidošanu, mērīšanas tehnoloģijām līdz force mažoram sacensībās.

"Man šķita interesanti fakti par izmantoto resursu izmantošanu Pasaules čempionāta vieglatlētikā Maskavā. Lai čempionāts varētu veiksmīgi noritēt, tajā tika izmantoti - 300 tiesneši, 3600 brīvprātīgie, 60000 saspraudītes, 64000 izotonika pudeles, 623000 ūdens pudeles, 202 Toyota mašīnas, 165 autobusi un 600 šoferi. Iespaidīgi!"

"Tāpat tikām informēti par jaunumiem vieglatlētikā. 2014.gadā 24.-25.maijā Bahamās notiks pirmās IAAF Pasaules stafešu sacensības - 4x100m, 4x200m, 4x400m, 4x800m un 4x1500m sievietēm un vīriešiem. Astoņas 4x100m, 4x200m top komandas tālāk automātiski kvalificēsies Pasaules čempionātam Pekinā 2015.gadā. Katrā stafetē astoņas labākas komandas saņems naudas prēmijas, bet uzvarētāju komanda 50.000 USD; par rekordu papildus 50.000 USD.

Nobeigumā vēlos teikt lielu paldies Latvijas Vieglatlētikas savienībai par iespēju piedalīties šajā seminārā un gūt jaunu un noderīgu pieredzi."