Eiropai jāsāk progresēt!

LVS, 05/12/2013 14:02

Atbildība, kultūra un vadība bija tās tēmas, par kurām visvairāk diskutēja 1. Eiropas Vieglatlētikas asociācijas rīkotajā High-Performance konferencē Frankfurtē, Vācijā (23.- 24. novembrī). Konferencē piedalījās 57 federāciju vadītāji un nacionālo izlašu treneri no 42 Eiropas federācijām. Latvijas Vieglatlētikas savienību šājā konferencē pārstāvēja mūsu izlases galvenais treneris Edvīns Krūms.

Konferences mērķis bija radīt ciešāku sadarbību starp Eiropas vieglatlētikas federācijām un tās rīkotajiem pasākumiem, kuri veicinātu augstākus sasniegumus lielākajos čempionātos.

"Tas bija nozīmīgs pirmais solis," teica Eiropas Vieglatlētikas padomes loceklis Franks Hensels (Frank Hensel) (GER), kurš ievadīja konferenci.

"Šī konference parāda, ka, lai arī ikdienā mēs konkurējam viens ar otru, tomēr ir interese sazināties un strādāt kopā. Kaut ko tādu bija grūti iedomāties pirms dažiem gadiem, ņemot vērā mūsu sporta kultūru."

F. Hensels, Vācijas Vieglatlētikas federācijas bijušais galvenais treneris, atklāšanas prezentācijā dalījās ar savu izstrādāto statistiku, kurā atspoguļoja Pasaules čempionātu un Olimpisko spēļu medaļu sadalījumu pa kontinentiem. Statistika pierādīja, ka, gadiem ritot, Eiropas medaļu apjoms šajos čempionātos pakāpeniski samazinās. Prezentācijā tika minēts, ka Eiropas federācijas nespēj tik kvalitatīvi sagatavot savus atlētus kā, piemēram, Jamaika, Kenija un ASV.

Nākamajā prezentācijā, Charles Van Commenee (NED) - Lielbritānijas vieglatlētikas komandas vadītājs (Londonas Olimpiādes spēlēs) uzsvēra kvalitātes nozīmīgumu, trenējot un gatavojot sportistu.

Van Commenee prezentācijai sekoja vēl 3 federāciju izlases treneru prezentācijas - Marko Aleksejev (EST), Ghani Yalouz (FRA) un Idriss Gonschinska GER), kurās katrs iepazīstināja ar savas federācijas veikumu un pieejām sportistu/ treneru sagatavošanai.

Konferences laikā notika divas 90 minūšu paneļdiskusijas, kurās federāciju pārstāvji tika sadalīti 3 grupās. Galvenās tēmas, kuras tika apskatītas šajās diskusijās - treneru izglītība, sacensību kalendārs, gatavošanās sezonas galvenajiem startiem.

Konferences noslēgumā F. Hansels minēja: „Šādas konferences palīdz apmainīties ar idejām, jo visi izlases treneri ļoti aktīvi iesaistās diskusijā par šīm tēmām."

Edvīns Krūms apgalvo, ka diskusijas grupās atgādināja par nopietnām problēmām. Turklāt daudzas no tām ir līdzīgas vairākās valstīs. Mūsu uzdevums tagad ir noteikt prioritātes un, ņemot vērā ierosinājumus, būtu jāsāk īstenot Eiropas mēroga stratēģiju, lai uzlabotu savas pozīcijas galvenajās sacensībās.