Pasaules ranga sacensības

Rebeka Ozolniece, 28/02/2023 14:00

Kā iepriekš informēja Latvijas Vieglatlētikas savienība (tekstā – LVS), Pasaules Vieglatlētikas asociācija (tekstā – WA) no 2023. gada 1. janvāra ir veikusi izmaiņas noteikumos, kas paredz World Ranking Competition/Pasaules ranga sacensību ieviešanu (tekstā – WRC).

WA neatzīst rezultātus, kas sasniegti ārpus WRC, un tie nav derīgi normatīvu, pasaules ranga, sezonas labāko rezultātu, rekordu un citiem statistikas mērķiem.

Lai Latvijā rīkoto sacensību rezultāti (no U16 līdz pieaugušie) būtu derīgi WA statistikai, tajā skaitā, Eiropas, Pasaules čempionātu un Olimpisko spēļu normatīviem, un pasaules rangam, tām jābūt iekļautām WRC kalendārā. 

Latvijā un citās valstīs rīkoto vieglatlētikas sacensību, kuras nebūs iekļautas WA statistikā, sasniegtie rezultāti būs derīgi tikai Latvijas (nacionālā līmeņa) statistikas mērķiem – sezonas labākie rezultāti, Latvijas rekordi, Latvijas čempionātu normatīvi utt.

Pie katrām sacensībām LVS mājaslapas kalendārā turpmāk parādīsies to kategorija, ko apstiprina LVS:

E un augstāka kategorija – WA apstiprinātās sacensības. Tajās sasniegtie rezultāti ir derīgi pasaules mēroga statistikai.
F – LVS apstiprinātās sacensības U16, U18, U20, U23 un pieaugušo vecuma grupās, kuras iekļautas WRC kalendārā. Tajās sasniegtie rezultāti ir derīgi pasaules mēroga statistikai, ja rezultāts izpilda minimālas WA prasības. (Skat. Pielikumā)
Cita – LVS biedru vai citu valstu rīkotās sacensības visās vecuma grupās, kas nav iekļautas WRC kalendārā, bet tiek rīkotas saskaņā ar WA Sacensību un tehniskajiem noteikumiem un sacensību nolikumu. Tajās sasniegtie rezultāti ir derīgi nacionālā mēroga statistikai.
Bez kategorijas – citas LVS biedru vai citu valstu rīkotās sacensības, kas netiek rīkotas saskaņā ar WA noteikumiem un kurās sasniegtie rezultāti būs tikai informatīvi.

Sacensībām, kas tiks organizētas sākot no 2023. gada 1. marta, būs jāparādās WRC kalendārā vismaz 60 dienas pirms to norises dienas. 

Visām WRC kalendārā reģistrētajām sacensībām LVS kalendārā mājaslapā būs klāt WRC simbols. Šo simbolu sacensību organizatori varēs izmantot arī savos vizuālajos materiālos, lai informētu sportistus par sacensību statusu un to rezultātu atzīšanu.

No šī paša datuma tiks ieviesta sacensību reģistrācijas maksa, kuru jāveic katram organizatoram pašam. Maksa par katrām sacensībām būs 25 EUR (pielīdzināts 25 ASV dolāriem). Ik pēc 3 mēnešiem summa EUR tiks pārskatīta, pielīdzinot ASV dolāra kursam. Pieteikšanos un apmaksu katrs organizators varēs veikt caur automatizēto maksājumu sistēmu Globālā kalendāra platformā.

Ja sacensības jau ir WA vai Eiropas Vieglatlētikas asociācijas apstiprinātas, tad atsevišķi sacensības vairs nav jāreģistrē.

Soļošanas sacensībās pieaugušajiem ir nepieciešami vismaz 3 starptautiskie tiesneši, lai sasniegtie rezultāti būtu derīgi pasaules mēroga statistikai.