Latvijas vieglatlētu starti ASV studentu sacensības

Andris Staģis, Statistiķis, 30/05/2021 12:11
Rūta Kate Lasmane
Guntis Bērziņš

Nobeigumam tuvojas ASV studentu-vieglatlētu vasaras startu sezona. Atlicis vairs tikai NCAA pirmā diviziona čempionāts ASV vieglatlētu „Mekā” – Jūdžinā.

Aizvadītās nedēļas nogalē divās ASV pilsētās – Džeksonvilā (Floridā) un Koledžsteišenā (Teksasā) notika amerikāņu vieglatlētikā tik nozīmīgā foruma priekšsacīkstes jeb „Preliminary  Round”. Visas NCAA D1 augstskolas sadalītas divos reģionos: austrumu (East) un rietumu (West). Līdz ar to Džeksonvilā sacentās „austrumnieki” (arī mūsu Rūta Kate Lasmane, Patrīcija Karlīna Roshofa un Oskars Bambals). Savukārt Koledžsteišenā – „rietumnieki” (arī Kristīne Blaževiča un Ieva Turķe).

Sacensībām katrā priekšsacīkstē tika pielaisti 48 pēc ranga labākie vieglatlēti. Pēc startiem Džeksonvilā un Koledžsteišenā pirmo 12 vietu ieguvēji kvalificējās startam Jūdžinā. Sacensības daudzcīņās nenotika – Jūdžinā startēs 24 labākie daudzcīņnieki/-nieces pēc NCAA gada ranga.

Lēkšanu un mešanu disciplīnās katram dalībniekam bija tikai trīs mēģinājumi.

Trešdien Džeksonvilā 800 m priekšskrējienā startēja Oskars Bambals (Maiami un.). Viņa rezultāts – 1:52,34 un 42. vieta.

Ceturtdien Koledžsteišenā tāllēkšanā startēja Kristīne Blaževiča (Teksasas un.) un Ieva Turķe (Nebraskas un.). Kristīne jau bija kvalificējusies finālsacensībām septiņcīņā, bet arī tāllēkšanā viņas šī gada personiskais rekords 6,29 m deva iespēju startēt. Kristīne aizlēca 6,07w m un ierindojās 32. vietā. Ievas rezultāts bija 5,83w m (40.v.).

Toties sestdien Džeksonvilā Latvijas vieglatlētei Rūtai Katei Lasmanei (FSU) bija visveiksmīgākais starts. Jau pirmajā lēcienā viņa aizlēca 14,15 m (tiesa, ar vēju 2,4 m/sek.). Toties šis rezultāts ir absolūti labākais šajās priekšsacīkstes. Rūta Kate ievērojami apsteidza tuvāko sāncensi Deboru Akuā (13,72 m). Izrādijās, ka arī Koledžsteiēnā uzvarētāja Natrīcija Hūpere aizlēkusi tikai 13,72 m.

Veiksmīgs starts arī Patrīcijai Karlīnai Roshofai. Startējot Dienvidfloridas universitātes 4x400 m stafetes komandā, mūsu skrējēja palīdzēja visam kvartetam kvalificēties startam finālā (3:34,07 – 11.v.).

Tātad NCAA pirmā diviziona čempionātā Jūdžinā no 9. līdz 12.jūnijam startēs trīs Latvijas vieglatlētes. Favorītes lomā neapšaubāmi būs Rūta Kate Lasmane. Viņai ir trešais labākais rezultāts sezonā – 14,20 m – aiz Rutas Usoro (14,50 m) un Džasminas Mūras (14,39 m). Atcerēsimies, ka arī ziemā Rūta Kate bija trešā telpu čempionātā.

Joprojām ceturtais labākais rezultāts septiņcīņā (5947 p.) ir Kristīnei Blaževičai. Viņai priekšā ir tikai Tira Gitensa – 6418 p., Anna Halla – 6200 p. un Mišela Eterlija – 6100 p.

Pēc sacensību programmas 4x400 m stafetes priekšskrējiens būs 10. jūnijā (fināls – 12.jūnijā). Septiņcīņā sacensības notiks 11. un 12.j ūnijā. Arī trīssoļlēcējas sacentīsies 12.jūnijā.

Veiksmi visām trim mūsu meitenēm!

Andris Staģis