#BackOnTrack – Krišjānis Suntažs

Ieva Misāne, 12/06/2020 14:00
Krišjānis Suntažs
Guntis Bērziņš

Eiropas U20 čempionāta sudraba medaļnieks šķēpa mešanā Krišjānis Suntažs ar treneri Mārci Štrobinderu pavasarī paredzēto nometni Spānijā pārcēla uz Talsiem. Paralēli treniņiem Krišjānis attālināti studē komunikācijas zinātni, janvārī ieguva autovadītāja tiesības, turpina darboties mūzikas radīšanas pasaulē un gaida sacensību sezonu.

Bez apstājas
“Mums Talsos viss notiek mierīgi. Kad martā bijām nometnē Spānijā, situācija strauji pasliktinājās, tāpēc izlēmām doties uz Latviju. Atbraucām mājās, ievērojām pašizolāciju un paralēli turpinājām būt aktīvi. Par laimi, man sētā vietas netrūkst, tāpēc treneris ar Rolandu Štrobinderu brauca pie manis. Mēs pirms treniņiem iedzērām kafiju, parunājām par dzīvi un tad improvizējām, kā vien spējām. Metām no bruģīša zālē šķēpu. Atradu dažādas svaru bumbas un pildbumbas. Vingrojām ar tām. Skrējām pret kalniem. Stadions un svaru zāle Talsos ilgu laiku bija ciet. Nācās likt lietā izdomu, tāpēc uzmetinājām trenažieri, kur varam spiest un tupties. Vēlāk ieguvām svarus un uztaisījām mazo garāžas svaru zāli. Tādā ziņā mums ir ļoti forši. Treniņnometne no Spānijas pārcēlās uz manu sētu. Priecājos, ka varu saimniecību izmantot lietderīgi. Tagad stadions, kas man ir burtiski blakus, ir atvērts. Varam mest un skriet, bet svaru zāli gan izmantojam to, kas garāžā. Tā kā nevienā brīdī neesam apstājušies un slinkojuši. Esam kārtīgi strādājuši šajā laikā.”

Pirmais studiju gads
“Studijas ir diezgan interesantas un veiksmīgas. Manuprāt, ar studiju izvēli esmu trāpījis tur, kur ir mana vieta. Nevienu darbu neesmu nodevis par vēlu. Tas jau ir labs rādītājs. (Smejas.) Esmu tiešām apmierināts. Studēju neklātienē, lai Talsos varu dzīvot un trenēties. Labāku vietu sev neredzu. Pirmais gads drīz jau būs beidzies. Šobrīd notiek sesija – daudz eksāmenu, eseju un referātu, tāpēc ir diezgan saspringts laiks. Esmu pēdējā brīža darītājs. Man viss sanāk pēdējā brīdī, tāpēc daudz neuztraucos.”

Sava mūzika – savs prieks
Krišjānis atzīst, ka ārpus sporta gandarījumu viņš gūst jaunradē. “Mūzikā ir dažādi jaunumi. Latvijas televīzijas Sporta studija bija atbraukusi pie mums uz Talsiem. Tad Dāvids Ernštreits jautāja, kur var noklausīties manu mūziku. Pēc tam domāju – es saku, ka taisu mūziku, bet nekur to nepublicēju. Tad man radās iedvesma sava prieka un hobija pēc sākt domāt par mūzikas publicēšanu. Darbojos procesa dēļ bez diža mērķa. Izdomāju segvārdu Saule un tagad darbojos Spotify

Divas dziesmas ir izlaistas. Trešā nāk. Mūzikas radīšanas pamatdoma ir veidot nostalģisku atmosfēru, lai ir patīkami. Es vairāk koncentrējos, lai man pašam ir prieks. Ja kāds klausās, esmu vēl priecīgāks. Ja neklausās, tad es tāpat to darītu. Mērķis nav iegūt lielu auditoriju. Tas drīzāk ir relaksēšanās veids no treniņiem un ikdienas ritma. Savukārt dzejā pagaidām ir iestājusies pauze, jo mūzika prasa ļoti daudz laika.”

Arī ēst gatavošana ir sava veida jaunrade. Brīžos, kad Krišjānis atrodas virtuvē, tad parūpējas par īpašu maltīti. Pēdējā laikā iecienīti ir pašu gatavoti veselīgie burgeri un kebabi.

Izmaiņas pēc medaļas Eiropas U20 čempionātā
Lietas, kas mainījušās pēc Eiropas U20 čempionāta medaļas izcīnīšanas, Krišjānis nosauc divas – Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) sastāvs un atbildība. “Esmu LOV sastāvā, par ko esmu patiesi pateicīgs un priecīgs. Tas devis labu atspērienu. Atceros – pagājušajā gadā beidzu 12. klasi, jāsāk studijas, man 18 gadi, bet gribas taču trenēties, ko ar strādāšanu īsti neapvienot. Tāpēc izcīnīt medaļu bija ļoti nozīmīgi. Citādākā ziņā es jūtos atbildīgāks pret sevi, jo tagad ir medaļa. Ir jāstrādā, nevar atlaisties, gulēt un priecāties visu atlikušo dzīvi. Jāturpina augt un pilnveidoties. Ir atbildības sajūta un vēlme attaisnot cerības."

Jaunās sezonas gaidās
Sportists neviltoti gaida jauno sacensību sezonu, ko paredzēts atklāt jau pirms vasaras saulgriežiem. “20. jūnijā plānots starts Tallinā, varbūt dažas dienas iepriekš arī Somijā. Esmu novērojis, ka īsto šķēpmešanas kustību man izdodas labāk atrast sacensībās nevis treniņos. Ikdienā trūkst asumiņš, tāpēc domāju, ka vienkārši ir jāiet un jāstartē. Protams, plānoju startēt arī Latvijā, kur vien būs iespējams."