Tokijas Olimpisko spēļu sacensības maratonā un soļošanā tiks pārceltas uz Japānas ziemeļiem

LVS, 28/10/2019 09:00

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) piektdien aizstāvēja savu lēmumu par izmaiņām Tokijas Olimpisko spēļu maratona un soļošanas disciplīnās, norādot, ka sacensības tiks aizvadītas Japānas ziemeļos, kas ir galējais lēmums.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka prognozētā karstuma dēļ 2020.gada Tokijas Olimpisko spēļu sacensības vieglatlētikas maratonā un soļošanā, visticamāk, tiks pārceltas uz Saporo, lēmusi SOK.

Piektdien noskaidrojās, ka izmaiņas Tokijas Olimpiādes sākotnējos plānos tiešām notiks, tāpēc soļošanas un maratona disciplīnas noritēs Japānas ziemeļos, lai arī pret to iebilst vietējie reģioni.

SOK Koordinatoru komisijas valdes loceklis Džons Koutss norādīja, ka šāds lēmums pieņemts pēc nesen notikušā pasaules čempionāta vieglatlētikā, kas norisinājās svelmainajā Dohā. Šo sacensību laikā daudziem sportistiem bija nepieciešama medicīniskā palīdzība.

Koutss piektdien tikās ar Tokijas gubernatori Juriko Koiki, kura iepriekš norādīja, ka neatbalsta abu disciplīnu pārcelšanu uz Saporo, norādot, ka šāds lēmums bijis kā zibens spēriens no skaidrām debesīm.

Pirms sarunas ar gubernatori Koutss, runājot ar vietējiem medijiem, norādīja, ka SOK regulāri patur prātā sportistu veselību un labklājību.

"SOK bija šokēti par to, kas tika redzēts Dohā, kur laikapstākļi bija visai līdzīgi kā Japānā," teica Koutss. "Nevēlamies, lai Tokija cilvēkiem atmiņās paliktu ar to pašu, kas notika Dohā soļošanas un maratona disciplīnās."

Koutss arī norādīja, ka iepriekš tika apspriesta iespēja sacensības pārcelt uz agru rītu stundu, tomēr šāds risinājums nav parocīgs, jo tas sagādātu loģistikas problēmas, kā arī filmēšana tumsā ir teju vai neiespējama.

SOK pārstāvis norādīja, ka viņš saprot Tokijas cilvēku nožēlu par šo lēmumu, tomēr tas jau ir pieņemts, un izmaiņas nav plānotas arī tad, ja Tokijas pilsētas pārstāvji iestāsies par pretējo.

"Tokijas valdības iebildumi vairs netiks ņemti vērā, jo lēmums ir pieņemts," skaidri norādīja Koutss, kurš atklāja, ka SOK piedāvās Tokijai uzņemties apbalvošanu un iespējamu sportistu parādi caur pilsētas centram.

Tomēr aizvien vēl gaidāmas pārrunas par to, kādi zaudējumi līdz ar izmaiņām būs Tokijas Olimpiādei.

Tokijas Olimpiskajās spēlēs piedalīsies vairāk nekā 11 000 planētas izcilāko vasaras sporta veidu pārstāvju no 206 pasaules valstīm. Japānas galvaspilsēta Tokija vasaras Olimpiskās spēles uzņems no 2020.gada 24.jūlija līdz 9.augustam.

Informācija: LETA