Prezidents Levits pasniedz kausus Valsts Prezidenta balvas izcīņas vieglatlētikā 2019.gada laureātiem

LVS, 17/10/2019 19:00
Latvijas Valsts prezidenta kanceleja

Ceturtdien, 17.oktobrī, svinīgā pieņemšanā pie Valsts prezidenta Rīgas pilī tika pasniegti kausi 25. Valsts prezidenta balvas izcīņas vieglatlētikā uzvarētājiem. Jaunievēlētais Latvijas Valsts prezidents Egils Levits šo godpilno uzdevumu veica pirmo reizi.  

Tradīcija Prezidenta kausu ieguvējus gan komandu, gan individuālajā kopvērtējumā apbalvot vēlāk par pašu sacensību norisi, turklāt, īpašā pieņemšanā pie Valsts prezidenta Prezidenta pilī atšķir šīs sacensības no citām.  

Prezidents Levits sveica klātesošos, savā uzrunā paužot patiesu prieku par sacensību laureātu personīgu satikšanu un iespēju sveikt ar gūtajiem sasniegumiem. Kā minēja Prezidents, Baltijas valstu vieglatlēti ar regulāru, cītīgu un pašaizliedzīgu darbu, kas ir uzvaru pamatā, citiem māca nepadoties un neslēpa, ka labprāt būtu redzējis arī Latvijas sportistus apbalvojamo sarakstā, taču tas šoreiz izpalika.

Valsts prezidenta kausu ieguvēji 2019. gadā:
Individuālā balva augstvērtīgākā sieviešu rezultāta ieguvējai – Liveta Jasiūnaitė, Lietuvas šķēpmetēja (rezultāts 63,98 m, 1152 IAAF punkti)
Individuālā balva augstvērtīgākā vīriešu rezultāta ieguvējam – Martins Kupers, Igaunijas diska metējs (rezultāts 64,83 m, 1149 IAAF punkti)
Labākā komanda sieviešu konkurencē – Igaunijas vieglatlētikas izlase (161 punkts)
Labākā komanda vīriešu konkurencē – Igaunijas vieglatlētikas izlase (150 punktu)
Valsts komandu ieskaites kopvērtējuma uzvarētājs – Igaunijas vieglatlētikas izlase (311 punkti)
Interesanti, ka 2017.gadā komandu vērtējumos visi kausi tika pasniegti Latvijas izlasei, 2018.gadā šis gods tika Lietuvas izlasei un šogad, kā minēts iepriekš, visi komandu kausi aizceļoja uz Igauniju.

Jau kopš 1995. gada Valsts Prezidenta balvas izcīņa ir neatņemama vieglatlētikas kalendāra sastāvdaļa, kas pēdējos gados ir kļuvusi par vadošajām vieglatlētikas sacensībām Baltijā. Tā ir lieliska iespēja Latvijā vienlaikus sastapt ne vien Latvijas vadošos vieglatlētus, bet arī Eiropas un Pasaules klases atlētus no Igaunijas, Lietuvas un Baltkrievijas. Katru gadu ar savu klātbūtni sacensības pagodinājuši attiecīgā laika Latvijas Republikas prezidenti. Sacensībās vieglatlēti allaž uzrādījuši augstvērtīgus rezultātus, tādējādi uzstādot valsts rekordus, kā arī izpildot normatīvus dalībai Eiropas un pasaules mēroga sacensībās.