Latvijas vieglatlētu starti ārvalstu stadionos

Andris Staģis, Statistiķis, 27/05/2019 11:07
Patrīcija Karlīna Roshofa un Maksims Sinčukovs

Aizvadītā nedēļas nogale ir bijusi ļoti bagāta ar vieglatlētu sacensībām kā pašu mājās, tā arī ārzemēs. Mūsu vieglatlēti aizvadītās nedēļas nogalē startēja ASV, Vācijā un Spānijā, gūstot vairākus atzīstamus rezultātus.

ASV studentu-vieglatlētu sezona strauji tuvojas savai kulminācijai – NCAA I diviziona čempionātam, kas no 5. līdz 8. jūnijam notiks Ostinā. Lai kvalificētos tam (katrā disciplīnā startēs pa 24 dalībniekiem), aizvadītās nedēļas nogalē notika divas priekšacīkstes (NCAA Preliminary Rounds). ASV austrumu augstskolas sacentās Džeksonvilā, bet rietumu – Sakramento. Katrā diciplīnā startēja 48 atlēti, labāko rezultātu īpašnieki.Uz finālu kvalificējās tikai 12, pie tam skrējējiem bija vēl priekšskrējieni. Aizvadītajā mācību gadā astoņās ASV augstskolās studēja, trenējās un arī startēja 12 Latvijas vieglatlēti. Tikai trīs no viņiem kvalificējās šīm priekšsacīkstēm: Maksims Sinčukovs no Arizonas, Jūlija Tarvide no Kenesovas un Patrīcija Karlīna Roshofa no Fresno.

„Austrumnieku” sacensībās Džeksonvilā startēja vienīgi Jūlija Tarvide. Viņai 19.vieta ar rezultātu 1,76 m. Savukārt Sakramento 400 m barjeroto distanci  divkārt skrēja Maksims Sinčukovs. Priekšskrējienā viņam bija 13. rezultāts – 51,04 sek. Nākamajā dienā ceturtdaļfinālā Maksims gan sasniedza savu šosezon labāko rezultātu – 50,77 sek., bet diemžēl palika 15.vietā un čempionātam Ostinā nekvalificējās. Pērn Maksims bija septītais tieši čempionāta fināla fāzē.

Patrīcija Karlīne Roshofa savas Fresno universitātes komandā bija kvalificējusies kā 4x400 m stafetes kvarteta dalībniece. Tomēr arī šī komanda nekvalificējās finālsacensībām – 3:40,76 (21.v.).

Eiropas stadionos sācies daudzo pavasara starptautisko sacensību posms. Vienā no tādiem Vācijas pilsētā Šonebekā metēju sacensībās startēja arī Patriks Gailums. Šķēpu viņš aizmeta 74,12m un ierindojās ceturtajā vietā. Uzvarētāja mājinieka Bernharda Zeiferta rezultāts – 86,19 m. Arī otrais – vācietis T.Rolers – 85,64 m.

Spānijas pilsētā Kastellonā notika Eiropas klubu kausu izcīņas sacensībās, kurās jau vairākus gadus piedalās arī Lietuvas klubs „Cosma”. Arī šogad viņiem palīgā devās divi Latvijas vieglatlēti – Jānis Leitis un Elvijs Misāns. Palīdzība nāca laikā – klubs izcīnija ceturto vietu, atkārtojot savu līdzšinējo augstāko panākumu. Jānis Leitis startēja 400 m skrējienā un ar rezultātu 47,04 sek. bija otrais. 4x400 m stafetes skrējienā kluba komanda (ar Jāni Leiti) finišēja kā septītā – 3:16,41. Savukārt Elvijs Misāns savā sezonas pirmajā startā tālumā aizlēca 7,41 m (5.v.) un trīssolī – 15,67 m (4.v.). Individuāli lietuvieši svinēja divas uzvaras – Adrijus Glebauskas augstumā veica 2,16 m un Edis Matusevičius šķēpu aizmeta 81,66 m. J.Leitis bija viens no pieciem kluba pārstāvjiem, kuri izcīnija otrās vietas.

Andris Staģis