Trīs Latvijas vieglatlēti startē "Dimanta līgā" Lozannā

Andris Staģis, Statistiķis, 05/07/2018 22:50
Madara Palameika
Mareks Gaļinovskis

Elvijs Misāns – septītais, Madara Palameika – astotā, bet Sindija Bukša – otrā savā skrējienā.

Ceturtdienas vakarā Šveices pilsētā Lozannā notika IAAF „Dimanta līgas” astotais posms – tradicionālās „Athletissima”sacensības. Starti Lozannā, kurā ir ātrs skrejceliņš un lieliska vispārējā aura, vienmēr bijuši prestiži un veiksmīgi arī Latvijas vieglatlētiem. Neaizmirsīsim par Staņislava Olijara pirms 15 gadiem tieši Lozannā sasniegto Latvijas rekordu 110 m barjerskrējienā – 13,08 sek.

Šoreiz kā pirmā 100 m distancē startēja Latvijas rekordiste sprintā Sindija Bukša. Tiesa, ne „Dimanta līgas” pamatsacensībās. Savā otrajā skrējienā Sindija finišēja kā otrā – 11,54 sek., aiz poļu sprinteres Annas Kielbasinskas – 11,46 sek. Skrējiena laikā valdīja pilnīgs bezvējš.

Kā nākamā jau „Dimanta” ieskaites sacensībās iesaistījās Madara Palameika. Šogad šķēpa mešana „Līgas” programmā ir iekļauta četrkārt. Madarai šis bija otrais starts. Pirms tam viņa ar trim punktiem bija 10.vietā. Lai iegūtu tiesības startēt izšķirošajā posmā rudenī, šoreiz bija ievērojami jāuzlabo sniegums. Vistālāko metienu veica Nikola Ogorodņikova no Čehijas –  65,02 m. 60 metru robežu pārsniedza vēl piecas metējas. Diemžēl viņu vidū nebija Madaras. Ar rezultātu 59,15 m (57,20 – x – 58,80 – 59,15 – x – x) viņai astotā vieta un vismaz viens „Dimanta”punkts. Kopā – četri un 12.vieta kopvērtējumā šķēpa metēju vidū.

Elvijs Misāns savu debiju „Dimanta līgas” trīssoļlēcēju iespaidīgajā kompānijā (vārdi K.Teilors un P.P.Pičardo daudz ko izsaka) sāka piesardzīgi: 15,76 m un 16,35 m. Trešais mēģinājums netika ieskaitīs. Pa to laiku portugālis (jeb ekskubietis) P.P.Pičardo iespēja 17,61 m un olimpiskais čempions K.Teilors (ASV) vēl par vienu centimetru tālākus lēcienus. Arī finālā Elvijam neizdevās uzlabot otrajā lēcienā sasniegto rezultātu – tikai 13,57 m ceturtajā, 16,16 m – piektajā un 15,64 m – sestajā. Šoreiz septītā vieta un pirmie divi „Dimanta punkti”. Kopvērtējumā – 13.vieta.

Andris Staģis