Latvijas vieglatlētu - studentu starti ASV

Andris Staģis, Statistiķis, 27/05/2018 20:55
Maksims Sinčukovs

Viņpus okeānam nobeigumam tuvojas ASV studējošo vieglatlētu sacensību sezona. Sezonas kulminācijas punkts būs Jūdžinā no 6. līdz 9.jūnijam, kad notiks prestižākais pasākums – NCAA pirmā diviziona augstskolu čempionāts.

Lai iekļūtu čempionāta katras disciplīnas 24 dalībnieku  vidū, aizvadītās nedēļas nogalē bija godam jānostartē čempionāta priekšacīkstēs jeb t.s. „Preliminaries” sacensībās – divās zonās: austrumu (East) un rietumu (West). Katrā no disciplīnām starta tika pielaisti 48 dalībnieki un tikai 12 no viņiem ieguva tiesības startēt galvenajās sacensībās Jūdžinā.

No sešiem šogad ASV studējošiem Latvijas vieglatlētiem, četri bija ieguvuši tiesības startēt Tampā (austrumu zona) un Sakramento (rietumu zona). Tampā startēja Jūlija Tarvide (Kenesovas univ.) augstlēkšanā un Dace Dreimane (Austrummičigānas univ.) trīssoļlēkšanā. Savukārt Sakramento – Ieva Turķe (Nebraskas univ.) – tāllēkšanā un trīssoļlēkšanā, kā arī Maksims Sinčukovs (Arizonas univ.) – 400m barjerskrējienā un 4x400 m stafetē.

Kā vienīgais no latviešu studentiem līdzdalību galvenajās sacensībās Jūdžinā nodrošināja Maksims Sinčukovs. Ceturtdien priekšskrējienā viņš finišēja ar 16.rezultātu – 51,08 sek. un iekļuva otrajā kārtā (24 dalībnieki). Piektdien Maksims bija vēl ātrāks – 50,62 sek. Ne tikai tiesības startēt Jūdžinā (tur būs kā pusfināls, tā, iespējams, arī finālskrējiens), bet arī jauns Latvijas rekords junioriem (U23). Finālsacensību 24 dalībnieku vidū Maksims iekļūst ar 18.rezultātu (septiņi veiksmīgākie finišējuši ātrāk par 50 sek.). Viņš startēja arī 4x400 m stafetes komandā, kura ar rezultātu 3:07,87 ierindojās 17.vietā.

Ne tik sekmīgs bija Jūlijas Tarvides starts – veicot tikai augstumu 1,65 m, viņa ierindojās 43.vietā. Tiesības startēt Jūdžinā dotu atkārtos sezonā labākais rezultāts – 1,75 m.

Ieva Turķe savu pirmo startu – tāllēkšanā aizvadīja ar 16.vietu un rezultātu 5,93 m. Savukārt trīssoļlēkšanā viņa bija tikai 31.v. – 12,58 m. Arī Dace Dreimane startēja trīssoļlēkšanā un ar rezultātu 12,53 m bija 26.vietā.

Andris Staģis