LVS Ētikas komisijas aktualitātes

LVS, 22/05/2018 10:00

Latvijas Vieglatlētikas savienības (LVS) Ētikas komisija ir izveidota 2017.gadā, un tajā darbojas pieci komisijas locekļi. Ētikas komisija darbojas atbilstoši LVS valdes pieņemtajam Ētikas komisijas nolikumam, ievērojot LVS un IAAF Ētikas kodeksus, kā arī LVS statūtus un citus saistošos dokumentus.

LVS Ētikas Kodeksa mērķis ir ieviest to LVS un tai pakļauto vai kā citādi tieši saistīto organizāciju darbībā. Tas ir attiecināms kā uz LVS, tā uz visiem LVS biedriem un saistītajām personām – kā juridiskajām, tā fiziskajām, ar to saprotot: sporta klubus un tiem pielīdzināmas organizācijas, LVS amatpersonas, darbiniekus un LVS vārdā norīkotās personas, tiesnešus, sportistus, trenerus, menedžerus u.c. komandu dalībniekus, organizatorus, to pārstāvjus u.c.

Līdzšinējā praksē LVS  ir izskatījusi vairākas situācijas, kad vieglatlētu vai ar LVS saistīto personu ir rīcība ir rosinājusi pārdomas un diskusiju par LVS Ētikas kodeksa pārkāpumiem.

Izskatītie jautājumi ir par sportistu necenzētu un rupju lamāšanos sacensību vietā, neatbilstoša un provocējoša apģērba nēsāšanu, kā arī neierašanos uz apbalvošanas ceremoniju.

Ņemot vērā ievērojamo sociālo tīklu lomu ikdienas dzīvē, Ētikas komisija īpaši izceļ ētikas normu ievērošanas būtiskumu, izsakoties publiski.

Sociālie tīkli mūsdienās ir kļuvuši par platformu, kurā personas pauž viedokli, izrāda attieksmi vai publicē paziņojumus, ziņas vai fotogrāfijas, apzinoties, ka tas būs pieejams publiski. Gluži tikpat publiska kļūst personas izdarītā atzīme pie citu personu publikācijām, izvēloties kādu no piedāvātajiem attieksmes vai emociju paušanas simboliem (zināms kā “like”). Ņemot vērā to, ka piedāvāto attieksmes simbolu izvēle ir ļoti ierobežota, no personas izvēlētā simbola nav iespējams precīzi izsecināt personas attieksmi un/vai emocijas par publikāciju vai tās saturu. Līdz ar to personas atzīme “Patīk” (“Like”) pie kāda komentāra nav uzskatāma par IAAF, LVS noteikumu vai ētikas normu pārkāpumu. Tomēr par pārkāpumu var tikt uzskatīta publiska apvainošana vai LVS vai tās biedru nepamatota aizskaršana, apsūdzot tos kādos nodarījumos. Latvija ir demokrātiska valsts, kurā ikvienam ir tiesības izteikt savu viedokli, taču vienlaikus jāņem vērā fakts, ka personu par vainīgu kādā nodarījumā var atzīt tikai tiesa.

Vienlaikus Komisija vērš uzmanību un aicina pieaugušos, it īpaši tos, kuri ikdienā veic pedagoģisku vai trenera darbu un/vai ir paraugs jauniešiem, sekot līdz saviem izteikumiem vai paustajai attieksmei, attieksmes paušanas formai, ņemot vērā interneta vidē, jo īpaši sociālajos tīklos, publicētās informācijas ietekmi uz bērniem un jauniešiem.

Ētikas komisija norāda, ka ir būtiski veikt izglītojošu darbu ar sportistiem, tādejādi veicinot pilnīgāku LVS noteikumu, jo īpaši Ētikas normu izpratni un nozīmi sportā un ikdienā. Savos lēmumos Ētikas komisija ierosina veikt pārrunas ar sportistiem un iespējami plaši skaidrot radušās situācijas arī pārējiem sportistiem, tādējādi rosinot atbildību pret sporta veidu un tajā pieņemtajiem noteikumiem un to mērķi.

Nenoliedzama ir LVS juridisko biedru līdzatbildība gadījumos, kad pārkāpumu ir izdarījusi kāda fiziskā persona – sportists, treneris u.c.  Atbilstoši LVS Sportistu licencēšanas nolikuma 6.1. punkta otrajai daļai LVS juridiskais biedrs uzņemas atbildību par to, ka persona, kurai LVS juridiskais biedrs pieprasa izsniegt licenci, ir aktīvs sportists, kurš apņemas ievērot sportista ētikas normas un LVS pieņemtos lēmumus.