LSPA atklāta vieglatlētikas trenera un pedagoga Valentīna Mazzālīša piemiņai veltītā studiju auditorija un grāmata "Lielais liktenis"

LVS, 09/04/2018 19:00
Ineta Radeviča un LSPA rektors Jānis Žīdens

9.aprīlī Latvijas Vieglatlētikas savienības prezidente Ineta Radeviča kopā ar leģendāro šķēpa metēju Jāni Lūsi sveica Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmiju (LSPA), atklājot vieglatlētikas trenera un pedagoga Valentīna Mazzālīša piemiņai veltīto studiju auditoriju.

Radeviča uzsvēra, ka auditorijas atklāšana ir nozīmīgs brīdis, kas apliecina sporta izglītības un vieglatlētikas centienus iet kopīgi - soli pa solim, novēlot LSPA, tās rektoram Jānim Žīdenam un pārējiem klātesošajiem arvien celt sporta izglītības prestižu, lai spētu attīstīties un virzīties uz priekšu.

Savukārt Latvijas visu laiku titulētākais olimpietis Jānis Lūsis dalījās atmiņās par savu ilggadējo treneri Mazzālīti un pateicās Akadēmijai par iniciatīvu iemūžināt trenera un ilggadēja LSPA pedagoga piemiņu ar speciāli viņam veltītu studiju telpu, jo visa Mazzālīša dzīve bija veltīta sportam.

Pasākumā notika arī trenera Valentīna Mazzālīša piemiņai veltītās grāmatas “Lielais liktenis” atvēršanas svētki. Grāmatas “Lielais liktenis” autors un sastādītājs Ilgvars Forands stāsta, ka visa Mazzālīša dzīve tika veltīta sportam un šķēpa mešanai: “Diemžēl, Valentīns mūžībā aizgāja, nepabeidzis savu grāmatu par šķēpa mešanu. Latvijas Valsts fiziskās kultūras institūta (tagad LSPA) 13. izlaiduma 13. grupa, kuras audzinātājs viņš bija, ar ģimenes piekrišanu nolēma viņa pierakstus un grāmatas manuskriptu nodot man, kā bijušam audzēknim un augstskolas darba kolēģim, lai es iepazītos, sistematizētu un izmantotu to grāmatā par mūsu audzinātāju.”

“Jaunajā izdevumā izmantoti Mazzālīša oriģinālie pierakstu materiāli, nemainot viņa rakstības stilu un domas, tikai sistematizējot grāmatai rakstītos materiālus,” stāsta Forands.

ZINĀŠANAI:
Valentīns Mazzālītis (1930. – 2017.) bijis ilggadējs Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas (agrāk – LVFKI) docētājs un Vieglatlētikas katedras vadītājs, daudzu šķēpa metēju audzinātājs, leģendārā Olimpiskā čempiona Jāņa Lūša treneris. 2005. gadā saņēmis Latvijas Gada balvu sportā par mūža ieguldījumu.

1954. gadā absolvējis LVFKI. Laikā no 1954. līdz 1990. gadam bijis LVFKI docētājs, Vieglatlētikas katedras vadītājs, prodekāns un dekāns. Laikā no 1963. līdz 1965. gadam Valentīns Mazzālītis veica PSRS izlases vecākā trenera pienākumus šķēpa mešanā. Viņa audzēknis Jānis Lūsis izcīnījis visu triju kalumu Olimpisko spēļu medaļas.