Andris Eikens: “Daudzcīņas izlases treniņnometne bija lieliska pieredze audzēkņiem un treneriem”

LVS, 10/01/2018 14:00
Daudzcīņas treniņnometnes dalībnieki

No 26. līdz 29. decembrim Murjāņu sporta ģimnāzijā ar Latvijas Vieglatlētikas savienības finansiālu atbalstu norisinājās Latvijas daudzcīņas izlases treniņnometne, uz kuru tika aicināti potenciālie šī gada daudzcīņas izlases dalībnieki un viņu treneri.

Galvenie nometnes uzdevumi bija komandas saliedēšana un sniegumu uzlabošana tehniskajās disciplīnās. Kopā dalībai treniņnometnē atsaucās 5 treneri un 26 audzēkņi no dažādām sporta skolām (Aizkraukles, Bauskas, Jūrmalas, Saldus, Kuldīgas, Madonas, Ogres, Liepājas, Preiļiem). Nometnes laikā tikai aizvadīti 5 treniņi, 3 rīta rosmes un  1 treniņu sacensības. Tika rīkotas treneru sapulces, lai vienotos par dienas režīmu, nedēļas treniņu plānu, veicamajiem uzdevumiem un sadalīti pienākumi.

Nometnes treniņos gan puiši, gan meitenes tika dalīti vadoties pēc vecuma grupām, lai spētu kvalitatīvāk veikt darbu un mazinātu dīkstāvi. Treniņu procesā treneri mainījās un sniedza savus padomus audzēkņiem, lai uzlabotu sniegumu. Sportistiem tā bija laba iespēja iepazīt citu treneru darbības metodes, ikdienā atrasties kopā ar saviem vienaudžiem un  sacensties ar labākajiem daudzcīņas pārstāvjiem.

Pēdējā nometnes dienā tika organizētas treniņsacensības vieglatlētikas trīscīņā. Puišiem (kārtslēkšanā, lodes grūšanās un 1000m skrējienā) 1. vietā Oļegs Kozjakovs (Aizkraukle), 2. vietā Niklāvs Paipals (Talsi/MSĢ), bet 3. vietā Artūrs Rūtiņš (Ogre). Meitenēm (tāllēkšanā, lodes grūšanā un 800m skrējienā) 1. vietā Luīze Opolā (Ogre), 2. vietā Amanda Savicka (Bauska), 3. vietā Gerda Dreimane (Bauska).

Paralēli nometnei norisinājās arī treneru seminārs, kur MSĢ treneri Guntars Gailītis, Andrejs Vaivads un Andis Austrups dalījās ar zināšanām mešanas disciplīnās, kā arī daudzcīņas treniņdarba plānošanā. Semināra laikā tika apspriestas tehniskās nianses, kā arī aizvadīta praktiskā daļa un vingrinājumi, kuru laikā ar audzēkņu palīdzību tika demonstrēta teorija praksē. Visi treneri uzsvēra dauzpusīguma nozīmi treniņu procesā.

Nometnes organizators un treneris Andris Eikens uzskata, ka nākotnē, rīkojot līdzīgu pasākumu, būtu nepieciešams nedaudz ilgāka nometne (5 – 6 dienas), lai sportisti labāk varētu aprast ar apstākļiem, neveidotos pārslodzes un lai sniegtā informācija nebūtu pārāk piesātināta. Lielāks treneru skaits padarītu interesantāku treniņu procesu un sniegtu daudzveidīgāku redzējumu gan audzēkņiem, gan treneriem. Andris Eikens: “Uzskatu, ka vērtīga bija sadarbība ar Rūdolfu Vucānu (Latvijas labākais kārtslēcējs junioru grupa), kurš ne tikai piedalījās treniņu procesā kā sportists, bet arī varēja izpausties trenera lomā. Šāda veida nometnēs vērtīga varētu būt iespēja ļaut arī līdzdarboties sportistiem, kur varētu dažādot treniņu procesu un, iespējams, parādīt jaunas vai jau iepriekš zināmas lietas caur citu redzējumu. Laicīgāka nometnes organizēšana ļautu piesaistīt vairāk sportistus un trenerus, jo ne visi uzrunātie spēja pievienoties. Uzskatu, ka šī bija lieliska pieredze gan treneriem, gan audzēkņiem. Šādas nometnes vajadzētu rīkot vairāk un arī citās vieglatlētikas disciplīnās. Paldies Murjāņu sporta ģimnāzijai un Latvijas vieglatlētikas savienībai, kā arī visiem iesaistītajiem par šo lielisko iespēju.”

Režīms nometnes laikā:
7:00 Rīta rosme
8:00 brokastis
10:00 Treniņš 1 grupai
11:30 treniņš 2 grupai
13:00 Pusdienas
14:00 – 16:00 atpūta
16:00 treniņš 1 grupai
17:30 treniņš 2 grupai
19:30 vakariņas
20:00 treneru sapulce
20:30 nometnes kopsapulce
21:00 – 23:00 brīvais laiks
23:00 naktsmiers

Dalībnieki
Treneri

Artūrs Priževoits Ogre
Raivis Maķevics Bauskas BJSS
Valērijs Veļčinskis Aizkraukle
Andis Austrups Jūrmala/MSĢ
Andris Eikens MSĢ

U18 jaunieši

Oļegs Kozjakovs Aizkraukle
Karims Ali Ogre
Aleksis Aleksandrs Vilnītis Jūrmala
Jānis Šķēle Madona/MSĢ
Uvis Strazdiņš Saldus/MSĢ

U18 jaunieties

Elīza Marija Kraule Jūrmala
Kristīne Blaževiča Jūrmala
Luīze  Opolā Ogre
Nikola Ozola Ogre
Krista Sprūde Liepāja

U20 juniores

Katrīna Grigoriviča Jūrmala
Amanda Savicka Bauskas BJSS
Rebeka Ozolniece Liepāja
Kristiāna Zacmane VK Olimps

U20 juniori

Emīls Rūgums Bauskas BJSS
Rūdolfs Vucāns Preiļi
Artūrs Rūtiņš Ogre
Dāvids Kutra Bauskas BJSS
Armands Gorbačovs Aizkraukle
Niks Samauskis Kuldīga/MSĢ
Niklāvs Paipals Talsi/MSĢ
Ričards Brālēns Valmiera/MSĢ

Par savu līdzfinansējumu

Krišjānis Beļaunieks Madona
Pauls Klucis Jūrmala
Marta Sīviņa Ogre
Gerda Dreimane Bauska