Londonas pasaules čempionāta trešā diena

Andris Staģis, Statistiķis, 07/08/2017 11:07
Gunta Latiševa-Čudare
Juris Bērziņs-Soms

Atzīstami startēja abas maratona skrējējas, bet jo īpaši jāuzteic Gunta Latiševa-Čudare.

Svētdien, iekšēji pārdzīvojuši Lauras Ikaunieces-Admidiņas nelaimīgo startu septiņcīņā, ar cerībām gaidījām sešu citu mūsu vieglatlētu startus Londonas olimpiskajā stadionā, arī pilsētas ielās.

Jau pirmais starts – Guntas Latiševas-Čudares lieliskais skrējiens 400 m distances priekšskrējienā – atdeva ticību mūsu vieglatlētu veiksmīgajiem startiem šajā pasaules čempionātā. Gunta perfekti veica šo skrējienu un savā – trešajā priekšskrējienā finišējot kā trešajai, viņa bez problēmām un liekas nervozēšanas bija jau iekļuvusi pusfinālistu dubultducī ar desmito rezultātu. Rezultāts – 51,37 sek. bija kā jauns personīgais rekords, kā jauns Latvijas junioru (U23) rekords, tā arī otrais labākais rezultāts Latvijas vieglatlētikas vēsturē. Tagad vairs tikai Vineta Ikauniece (1988.g. – 50,71 sek.) ir skrējusi ātrāk. Interesanti, ka Guntas rezultāts bija labākais ne tikai starp eiropietēm, bet arī starp skrējējām ar gaišu ādas krāsu. Tieši tāds pat rezultāts (par dažām sekundes tūkstošdaļām labāks) bija arī pieredzējušai skrējējai no Botsvānas – Amantijai Montšo.

Pirmdienas vakarā Gunta startēs jau pirmajā pusfinālskrējienā un viņas sāncenses būs divas skrējējas, kuru kontā ir rezultāti labāki par 50 sek. (Kuenara Haijesa no ASV un Šounija Millere-Uibo no Bahamām). Šajā skrējienā Guntai pēc SB ir piektais rezultāts. Cerēsim un ticēsim veiksmei arī šoreiz!

Diemžēl apbēdināja Latvijas rekordista maratona skrējienā Valērija Žolneroviča starts šajā pasaules čempionātā. Sākums, pat puse distances bija cerīga – pusmaratona nogrieznis tika veikts 1.07:53 (59.v.). Pat 25 km atzīmi Valērijs bija šķērsojis kā 59. (1.20:40). Un tad....viņa vārds pazuda „kā avarējusi lidmašīna no radaru ekrāniem”. Tiesa, izstājās Valērijs arī pirms pieciem gadiem Londonas olimpiskajās spēlēs un pērn Rio pieteikts pat neizgāja uz starta.

Toties šajā pat distancē patīkami priecēja dāmu duets. Ilona Marhele pēc pusdistances (1.17:57) bija tikai 47.vietā, bet finišā bija jau augstajā 31.vietā kā devītā labākā starp eiropietēm – 2.37:40 jeb tikai 10:29 aiz uzvarētājas. Ilonas jaunais personiskais rekords joprojām ir otrs visu laiku labākais rezultāts aiz J.Prokopčukas izcilā Latvijas rekorda (2.22:56).

Tikpat veiksmīgi pēc pusdistances (70.v.) uz augšu pakāpās arī Anita Kažemāka – 2:44:49  (53.v.). Sievietēm finišēja 78, bet vīriem 71 dalībnieks.

Tomēr ar vislielākām cerībām gaidījām vakara sesiju, kad abām mūsu šķēpa metējām bija jācīnās par vietu finālistu divpadsmitā. Diemžēl šoreiz vairāk bija neizpratne – kā tad tā! Madarai Palameikai tikai viens veiksmīgs metiens ( x – 59,54 – x ) un 21.vieta. Līdz pat pēdējam kvalifikācijas sacensību metienam cerības iekļūt lolotajā finālducī bija mūsu Eiropas junioru vicečempionei Anetei Kociņai ( x – 62,26 – 58,75). Tomēr islandietes Asdisas Hjalmsdotiras 63,06 m tālais trešais metiens izgaisināja arī tās. Anetei Kociņai - pasaules čempionāta debitantei tomēr arī 13.vieta ir panākums.

Pirmdienas vakarā turēsim īkšķus par Guntu un arī Elviju Misānu, kurš startēs trīssoļlēcēju kvalifikācijas sacensībās.

Andris Staģis