Eiropas U20 čempionāta ceturtā - nobeiguma diena

Andris Staģis, Statistiķis, 23/07/2017 21:50

Maksimam Sinčukovam sestā un puišu 4x400 m stafetes kvartetam piektā vieta.

Svētdien Itālijas pilsētas Groseto „Carlo Zecchini” olimpiskajā stadionā (1960.g. šeit notika olimpiskā futbola turnīra spēles) tika aizvadīti XXIV Eiropas junioru čempionāta pēdējie starti. Četru dienu gaitā kontinenta čempionu nosaukumi tika izcīnīti 44 disciplīnās – svētdien tika sadalīti 16 medaļu komplekti.

Svētdien sacensībās startēja trīs Latvijas puiši, kā arī 4x400 m stafetes kvartets. Pirmo priecīgo mirkli sagādāja Maksims Sinčukovs, kurš jau trešo dienu pēc kārtas startēja 400 m barjerskrējienā. Arī šoreiz Maksima skrējiens bija ātrs – faktiski visātrākais viņa sportiskajā karjerā. Vēl pirms pēdējās barjeras viņš skrēja kā trešais. Tomēr pēdējos metros Maksimu apsteidza vairāki sāncenši un finišēja viņš kā sestais.Toties rezultāts – 50,98 sek. atkal bija jauns Latvijas junioru rekords. Šogad tikpat ātri ir skrējis arī Jānis Baltušs un visu laiku rangā Maksims paceļas uz ceturto vietu – pēc V.Lāča, E.Tēbeļa un J.Baltuša.Tiesa – vēl divi (E.Zāģeris – 50,4 un P.Stripkāns – 50,8) ir priekšā ar saviem pirmselektronikas laika rezultātiem.

Pēc brīža jau tika paziņots, ka diskvalificēts Horvātijas skrējējs un Maksims Sinčukovs pacēlāss uz  piekto vietu. Aiz P.Gailuma ceturtās, tobrīd tā bija otrā augstākā vieta Latvijas komandā. Par Eiropas čempionu kļuva Vilfrīds Hapio (Francija) – 49,93 sek. un Maksimu apsteidza arī Itālijas, Spānijas un Turcijas barjerskrējēji.Vēlāk gan izrādijās, ka Horvātijas protests ir apmierināts un M.Sinčukovam tomēr sestā vieta.

Neskatoties uz visām pirmās dienas neveiksmēm, cīņu turpināja arī desmitcīņnieks Krišjānis Beļaunieks. Uz augstu vietu vairs necerot, Krišjānis stūrgalvīgi pildīja vienu no desmitcīņnieka baušļiem: „Kas izstājas – nekad neuzvar, bet kas uzvar – nekad neizstājas!” 110 m barjerskrējienu viņš veica lēnāk nekā pirms diviem mēnešiem Rakverē (7082 p.) – 14,65 sek. Toties disku aizmeta tālāk – 41,41 m un arī ar kārti uzlēca augstāk – 4,10 m. Šķēps lidoja nedaudz tuvāk – 55,24 m un pirms 1500 m skrējiena Krišānis bija jau pacēlies uz 25. vietu. Desmitcīņu viņš beidza ar 5:20,34 veiktu 1500 m skrējienu un punktu summu 5804 p. Tā kopvērtējumā 26 sacensības beigušo daudzcīņnieku vidū atvēlēja 23.vietu. Pārliecinošu uzvaru (8435 p.) izcīnija vācietis Niklass Kauls, bet abas pārējās medaļas igauņu desmitcīņniekiem -Juhanam Ermam – 8141 p. un Karelam Tilgam – 8002 p.

Vēlreiz 12.vietas vērts metiens bija Laurim Kaufmanim. Šoreiz finālsacensībās disku viņš aizmeta 50,83 m.

Sacensību izskaņā kā ierasts – 4x400 m stafetes skrējieni. Mūsu puiši startēja pa otro celiņu un pretīm stājās (celiņu kārtībā) Šveice, Polija, Vācija, Turcija, Itālija, Francija un Čehija. Starta posmu skrēja Maksims Sinčukovs. Lai gan jau otro reizi šodien maksimāli tika veikti 400 m (šoreiz bez barjerām), Maksims stafeti nodeva kā sestais. Edgars Pavārs savu etapu veica godam un droši nodeva kociņu mūsu kvarteta spēcīgākajiem puišiem – Iļjam Petrušenko un Austrim Karpinskim. Iļja pacēla komandu uz septīto pozīciju, bet Austris – pat uz sesto. Un atkal – sekoja diskvalifikācija un šoreiz tā skāra Vācijas komandu. Mūsu 4x400 m kvarteta vieta Eiropas čempionātā ir piektā – ar rezultātu 3:11,62, kas tikai par 0,77 sek.sliktāks nekā Latvijas junioru rekords.

Vēl pāris vārdu par mūsu junioru startu Groseto. Jā – pirms diviem gadiem Eskilstūnā bija Anetes Kociņas sudraba medaļa, bet nākamā augstākā vieta bija vienpadsmitā. Šoreiz medaļas gan izpalika, bet P.Gailumam ceturtā vieta, Maksimam Sinčukovam sestā un stafetes kvartetam piektā vieta plus vēl divas divpadsmitās vietas. Nav peļami! !

Andris Staģis