Prokopčuka labo Latvijas rekordu pusmaratonā, atzīts tas netiks

LVS, 16/09/2012 10:47
Jeļena Prokopčuka
Foto: Sandris Kuzmickis, Sportacentrs.com

Šodien Anglijā "Great North Run" pusmaratonā Latvijas garo distanču skrējēja Jeļena Prokopčuka ieņēma 4. vietu pusmaratonā, uzstādot jaunu Latvijas rekordu - 1:08:09. Tiesa, tas netiks atzīts, jo distancē augstumu starpība pārsniegusi IAAF noteikumos pieļaujamo normu.

Jeļena Prokopčuka gandrīz visu sacensību laiku atradās skrējiena vadībā, lielākoties nosakot skriešanas tempu vadošajā grupā. Šīs grupas skaitliskais sastāvs pakāpeniski samazinājās, līdz palika vien četras skrējējas - Prokopčuka un trīs Āfrikas sportistes.

Prokopčuka neilgi pirms finiša atpalika no trim konkurentēm, un uzvaru izcīnīja trīskārtējā olimpiskā čempione Tiruneša Dibaba ar laiku 1:07:33. Jāpiebilst, ka Dibabai tā bija debija pusmaratonā, turklāt sportiste nākamajā pavasarī gatavojas debitēt arī maratonā. Par sešām sekundēm no Dibabas atpalika Edna Kiplagata, bet 3. vietu ieņēma Londonas olimpisko spēļu čempione maratonā Tiki Gelana.

Prokopčuka šai spēcīgajā konkurencē finišēja 4. vietā ar lielisku rezultātu - 1:08:09. Tādējādi Ļena pārspējusi pati savu 2001. gadā Bristolē sasniegto Latvijas rekordu (1:08:43) pusmaratonā uzreiz par 36 sekundēm. Taču par Latvijas rekordu tas nevar tikt atzīts, jo augstumu starpība pārsniegusi IAAF noteikumos pieļaujamo normu. Ātrāk par Latvijas rekordu Prokopčuka Ņūkāslā skrēja arī 2005. gadā (1:08:11).

Izmantotie resursi:
iaaf.org - International Association of...