Piecas Latvijas vieglatlētes startē "Dimanta līgā" Romā

LVS, 06/06/2013 20:22
Sinta Ozoliņa-Kovala
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Sinta Kovala - ceturtā, Madara Palameika - sestā, Līna Mūze- astotā, Lauma Grīva - devītā un Poļina Jeļizarova - četrpadsmitā.

Piektdiena, 6.jūnijs, Latvijas vieglatlētikas vēstures hronikā ierakstāms ar neparastu, bet zīmīgu notikumu. Pirmo reizi prestižajās IAAF „Dimanta līgas” sacensībās – šoreiz Romā – piedalījās uzreiz piecas Latvijas vieglatlētes – trīs šķēpa metējas (Madara Palameika, Sinta Kovala un Līna Mūze), kā arī tāllēcēja Lauma Grīva un kavēkļu skrējēja Poļina Jeļizarova. Pie tam „Dimanta līgas” līdzšinējo startu pieredze bija tikai Madarai un Poļinai.
Kā pirmā sacensības sāka un arī beidza Lauma Grīva. Laumas sāncenšu saraksts bija kupls (11 dalībnieces) un arī iespaidīgs: divkārtējā pasaules, Londonas olimpiskā čempione un sezonas līdere (7,25 m) Britnija Rīze (ASV), viņas tautiete un sezonas vicelīdere (6,99 m) Dženeja Delouča-Soukopa, arī pašreiz labākā Krievijas tāllēcēja Jeļena Sokolova, u.c.
Lauma sāka ar 6,52 m tālu lēcienu un pēc pirmās sērijas bija tūlīt aiz finālistu astoņnieka. Diemžēl otrais lēciens netika ieskaitīts, un Lauma atkāpās par vēl vienu vietu zemāk. Trešais lēciens bija 6,60 m, tomēr tas deva vietu jau aiz astoņām finālistēm - devīto. Būtu noderējis lēciens tikai par četriem centimetriem tālāks...
Cīņa par uzvaru un t.s. „Dimanta punktiem” bija neparasti spraiga. Par to liecina labāko triju lēcēju rezultāti: 1.v. Britnija Rīze – 6,99 m, 2.v. Dženeja Delouča-Soukopa - 6,97 m un 3.v. Sāra Proktore (Lielbritānija) – 6,91.
Īpaši spraigas izvērtās šķēpa metēju sacensības. Neparasti, bet mūsu meiteņu trio pretim stājās tikai pa vienai, bet spēcīgai metējai no Vācijas, Krievijas, DĀR, Slovēnijas, Ukrainas un Islandes. Sektorā izgāja deviņas dalībnieces – arī sezonas līdere Marija Abakumova (69,34 m) no Krievijas un „Dimanta līgas” līdere Kristīne Obergfola no Vācijas ( 67,70 m). Katra no mūsu šķēpa metējām sektorā „izsprāga” tikai vienu reizi – toties iepriecinoši. Sinta Kovala kā ierasts sevi visu izlika jau pirmajā metienā – 62,52 m. Kādu brīdi viņa bija līdere, tad vicelīdere, visbeidzot nostabilizējās ceturtajā vietā. Jauniņā Līna Mūze savu sezonas tālāko metienu veica otrajā mēģinājumā – 59,30 m. Savukārt Madara Palameika pēc diviem viduvējiem mēģinājumiem (55,50 m un 55,39 m) un pēdējās vietas, trešajā metienā „izglābās” arī ar savu „Season Best” – 61,85 m. Īsti laikā, jo, ja Madara aizmestu tikai 58,67 m, viņa paliktu ārpus finālistu astoņnieka. Līderu trio jau it kā bija stabils: Kristīne Obergfola -66,45 m, Sunette Viljoena (DĀR) – 63,49 m un Marija Abakumova – 62,80 m. Vēl viens teicams Latvijas šķēpa metēju panākums – visas trīs arī finālā.
Tiesa, fināla trīs metieni vairs neko nemainīja un Sinta palika ceturtā, Madara – sestā un Līna – astotā. Pie „Dimanta punktiem” vēl netikām, bet sāncensēm likām trūkties. Faktiski arī līderu trio palika tāds pats – Marijas Abakumovas rezultāts finālā (64,03 m) ļāva viņai pacelties uz otro vietu. Kopvērtējuma līdere joprojām ir K.Obergfola – 12 p. un M.Abakumova – otrā ar 4 p.
Mazāk veiksmīgs šoreiz bija Poļinas Jeļizarovas starts 3000 m kavēkļu skrējienā– 16 dalībnieču konkurencē viņai 14. v. ar pieticīgu rezultātu – 10:05,20. Uzvarētāja Milcaha Čemosa no Kēnijas finišēja pēc 9:16,14.
Īsi pirms šī skrējiena notika ilgi gaidītā Jūseina Bolta sezonas debija un..... negaidīts zaudējums Džastinam Gatlinam – 9,94 un 9,95.

Andris Staģis