Kalendārajā konferencē apstiprināts 2014. gada kalendārs

LVS, 07/11/2013 11:10
Guntis Zālītis, atklājot konferenci

Trešdien, 6. novembrī, Days Hotel mājīgajās telpās norisinājās Latvijas Vieglatlētikas savienības ikgadējā kalendārā konference. Tās mērķis – apstiprināt sacensību kalendāru 2014. gadam, prezentēt Vieglatlētikas savienības izsludinātā konkursa uzvarētājus sacensību rīkošanai, iepazīstināt juridiskos biedrus ar 2014. gada izbraukumu sacensību nosacījumiem, kā arī uzklausīt Treneru padomes un Jaunatnes komisijas vadītāju paveikto 2013. gadā.

Konference tika atklāta ar savienības prezidenta Gunta Zālīša nelielu apskatu par šī gada vasaras sezonas nozīmīgākajām sacensībām un mūsu atlētu panākumiem tajās. Uzrādot augstvērtīgus rezultātus, Līnai Mūzei un Zigismundam Sirmajam kaklā tika liktas zelta medaļas Eiropas U-23 čempionātā. Bronzas medaļu Pasaules U-18 čempionātā godam nopelnīja mūsu kārtlēcēja Krista Obižajeva un šķēpa metēja Anete Kociņa. Savukārt Laura Ikauniece Pasaules Universiādē kāpa uz pjedestāla otrā pakāpiena. Tāpat varam lepoties ar Patrika Gailuma izcīnīto bronzas medaļu Eiropas jaunatnes olimpiādē.

Konferences viena no svarīgākajām sadaļām – kalendāra apstiprināšana – noritēja veiksmīgi. Izlases galvenais treneris Edvīns Krūms: „Kalendārs vairāk nekā mēnesi bija pieejams mūsu mājas lapā. Paldies par saņemtajiem ieteikumiem. Treneru padome, kā arī Jaunatnes komisija un savienības valde ir izskatījusi kalendāru, sniedzot savus komentārus.” Ar kalendāra gala versiju varat iepazīties šīs informācijas pielikumā.

Vēlāk savienības ģenerālsekretāre-direktore Ieva Zunda klātesošos iepazīstināja ar sacensību organizatoriskajiem jautājumiem. „Konkurss par LVS sacensību organizēšanu ir noslēdzies. Paldies ikvienai organizācijai, kas pieteicās. Mūsu mērķis ir padarīt vieglatlētikas sacensības par interesantām un baudāmām kā sportistiem, tā arī skatītājiem. Mums ir svarīgi, lai jaunāko vecuma grupu atlētiem sacensību norises vietās ir, kur paēst, lai paralēli sacensībām notiek citas aktivitātes, kur iesaistās ne tikai sportisti, bet arī viņu atbalstītāji – ģimene un draugi. Tāpat mums ir svarīgi, lai sacensības ir veiksmīgi vadītas no sacensību tehniskās puses – dalībnieku tiešsaistes reģistrācija internetā, tulītēja rezultātu ievade internetā, atzīmēšanās un treneru vietas manēžās un stadionos, kā arī sertificētu tiesnešu nodrošinājums.” Ieva Zunda atzīst, ka darba ir daudz, piebilstot, ka „ mēs apzināmies, ka visu nepaspēsim pilnveidot līdz galam pāris mēnešu garumā. Tomēr, virzoties nelieliem soļiem uz priekšu, pievēršot uzmanību detaļām un sakārtojot vidi sev apkārt, mēs centīsimies darīt visu iespējamo, lai sportistiem un skatītajiem došanās uz mūsu rīkotajām sacensībām būtu kā svētki!” Runājot par sacensību organizēšanu, Latvijas Vieglatlētikas savienība ir uzsākusi sadarbību ar sporta pasākumu aģentūru "Baltic Events", kas 2014. gadā organizēs visus LVS kausa izcīņas posmus. Līdz šim aģentūra organizējusi "Nike Riga Run" skrejienu, piedalījusies "Sieviešu skrējiena" organizēšanā, kā arī iesaistījusies citos ar sporta saistītos projektos. "Baltic Events" pārstāvis Kaspars Jēkabsons: "Ceram, ka mūsu sadarbība gan ar Vieglatlētikas savienību, gan LVS kausu norises vietu pārstāvjiem būs gana veiksmīga, lai mēs varētu noorganizēt kvalitatīvas un interesantas sacensības."

Runājot par 2014. gada izlases izbraukumu sacensībām, nākamajā gadā gaidāmas trīs lielas sacensības – Pasaules čempionāts telpās Polijā, Pasaules junioru čempionāts ASV un Eiropas čempionāts Šveicē. Visu sacensību kvalificēšanās kritēriji un Eiropas čempionāta kritēriji LVS finansējumam atrodami mūsu mājas lapā. „Un viens no svarīgākajiem notikumiem 2014. gadā ir Eiropas komandu čempionāta 2. līgas sacensības Rīgā. Uzskatām, ka nākamajā gadā mūsu lielākā vērtība būs komanda,” uzsver izlases galvenais treneris un norāda dalība šāda mēroga sacensībās Rīgā varētu būt īpaša ikvienam sportistam.

Konferences ietvaros tika pievērsta uzmanība arī Jaunatnes komisijas un Treneru padomes darbam. Jaunatnes komisijas vadītājas Ilzes Stukules ieskats par padarīto līdz šim norādīja uz jaunatnes izlases izbraukumu sacensībām, uzsverot mūsu jaunatnes panākumus dažāda mēroga sacensībās. Tajā pašā laikā tika atgādināts par treneru un sportistu atbildību par savu veselības stāvokli. Tāpēc lūgums treneriem savlaicīgi informēt jaunatnes izlases vadītāju par sportistu traumām. Nobeigumā pateicības vārdi Andrim Staģim par sacensību detalizētu apskatu un rezultātu analīzi, kā arī Jaunatnes komisijas locekļiem, sportistu treneriem un LVS birojam. Savukārt Treneru padomes vadītājs Guntars Gailītis ziņoja par Treneru padomes nolikuma izstrādi, kas pieejams mūsu mājas lapā un kas norāda uz Treneru padomes darbības sfērām. Tāpat Guntars Gailītis informēja, ka ir noslēdzies konkurss pieteikumiem uz veidu vecāko treneru vietām.

DisciplīnaTreneris
SoļošanaAivars Rumbenieks
sprinta distances + barjerskriešanaUldis Kurzemnieks
vidējās distancesGints Bitītis
horizontālo lekšanu disciplīnasMārīte Lūse
vertikālo lekšanu disciplīnasIgors Izotovs
daudzcīņasAndris Eikens
mešanu disciplīnasGuntars Gailītis
šķēpa mešanaValentīna Eiduka

Veidu galvenajiem treneriem būs iespēja piedalīties treneru padomes sēdēs, palīdzēt veidot izlases sastāvus, dalīties savās zināšanās un iegūt jaunu pieredzi, tādā veidā veicinot sportistu, kā arī savu izaugsmi.

Daugavpils novada bērnu un jauniešu sporta skolas pārstāvis Jānis Petrovskis prezentēja sacensības „H.Silova starptautiskais turnīrs augstlēkšanā”, kas norisināsies 13. un 14. decembrī Daugavpils manēžā. Uz sacensībām aicināti gan A, B, C, D grupas sportisti, gan pieaugušie atlēti. Ar sacensību nolikumu iesējams iepazīties mūsu Juridisko biedru kalendārā.

Konferencei lēnām tuvojoties beigām, vārds tika dots Ievai Bļusinai, kas klātesošos iepazīstināja ar dažādiem veidiem, kā iespējams veicināt vieglatlētikas atpazīstamību. „Mūsu mērķis ir kļūt par panākumiem bagātāko un populārāko sporta veidu Latvijā. Protams, tas nav izdarāms gada laikā, tomēr šeit svarīgs ir ikviens vieglatlētikā iesaistītā cilvēka vārds publiskā vidē.” Ieva Bļusina norāda, cik svarīga ir sadarbība ar žurnālistiem. „Žurnālisti labprāt izmanto svarīgus jaunumus un interesantas ziņas. Tāpēc mums jārūpējas, lai mūsu veidotie pasākumi vai sportistu, treneru viedokļi būtu žurnālistiem interesanti. Bez tam sacensību organizatoriem, treneriem, sportistiem un vieglatlētikas dzīves veidotajiem ir pieejamas neskaitāmas bezmaksas platformas, kas ļauj kļūt atpazīstamam mazākā vai lielākā mērogā. Galvenokārt tie ir sociālie mediji - facebook.com, twitter.com, draugiem.lv. Šeit mēs varam dalīties ar foto, video, veidot savus ierakstus, informēt par sportistu un treneru panākumiem.” Rezumējot savu uzstāšanos, Ieva Bļusina aicināja nebaidīties izmantot mūsdienās piedāvātās iespējas, būt aktīviem un iesaistīties visdažādākajos vieglatlētikas popularizēšanas veidos.

Konferences dalībnieki tika iepazīstināti ar vairākām aktualitātēm par sporta būvju būvniecību Latvijā. Savienības viceprezidents Ints Pujāts informēja par Murjāņu Sporta ģimnāzijas vieglatlētikas manēžas būvniecību, kas primāri domāta kā treniņu būve. Plānota arī Valmieras stadiona rekonstrukcija, tribīņu pārbūve un vieglatlētikas manēžas izveide. Savukārt Siguldā plānota vieglatlētikas manēža, kas īpaši varētu būt piemērota bobslejistiem un vieglatlētiem. Tāpat Rēzeknē plānota stadiona seguma maiņa, kā arī iecerēts Tukumā veikt stadiona seguma maiņu. Rezumējot jāsecina, ka ir vērojams aktivitāšu pieaugums sporta būvju būvniecībā, kas nākotnē nodrošinās treniņa bāzes un sacensību vietas mūsu atlētiem.

Konferences nobeigumā uzstājās Valsts sporta medicīnas centra Antidopinga nodaļas pārstāvis Gatis Berķis, kurš sniedza ieskatu par aktualitātēm antidopingā. Semināra prezentācija pieejama raksta pielikumā.

Paldies visiem konferences dalībniekam un interesentam!
Gatavojamies jaunajai sacensību sezona un tiekamies sacensībās!