Latvijas ziemas čempionāts šķēpa mešanā

LVS, 08/03/2014 19:55
Katrīna Sirmā
Foto: Vladislavs Proškins, photopulse.eu

Otro gadu pēc kārtas par Latvijas čempioniem kļūst māsa un brālis - Katrīna un Zigismunds Sirmie.

Sestdien Rīgā,”Daugavas” stadionā jau divpadsmito reizi (kopš 2000.gada) notika Latvijas ziemas čempionāts šķēpa mešanā. Nosaukums „ziemas” gan bija visai nosacīts – nekad vēl šo sacensību vēsturē laika apstākļi nav bijuši tik labvēlīgi. Tāpēc arī pirmie rezultāti ir neparasti iepriecinoši. Sacensības notika astoņās vecuma grupās un visās ne tikai uzvarētāji vien sasniedza cerīgus rezultātus.

Vislielākā gaviļniece ir Katrīna Sirmā. Viņa jau otrajā mēģinājumā raidīja šķēpu tālu pāri 50 metru robežai, krietni pārsniedzot personisko rekordu (51,69 m). Katrīnas rezultāts 55,87 m izvirza viņu par astoto labāko Latvijas šķēpa metēju. Priecēja arī rezultātu stabilitāte – pieci no sešiem ieskaitītājiem metieniem bija tālāki par 50 metriem. Juniorēm uzvara Lindai Godļevskais – 38,78 m. Tikai viens centimetrs šķīra otrās vietas ieguvējas jaunietēm – Andrijas Priedītes (49,19 m) no uzvarētājas Laines Donānes (49,20 m). Meiteņu grupā pārliecinoši uzvarēja Annija Pūlmane – 41,22 m.

Pērnziem abi – Katrīna un Zigismunds Sirmie pirmo reizi kļuva par Latvijas čempioniem. Šopavasar abi šo panākumu atkārtoja – arī Zigis bija labākais ar cerīgu rezultātu 76,50 m. Pēc nedēļas abiem tāls ceļš – uz Portugāli, uz Leiriju, kur notiks Eiropas ziemas kausu izcīņa metējiem. Zigismundam šajās sacensības jau bijušas divas uzvaras, pie tam pirmo reizi – ar jaunu junioru pasaules rekordu.

Junioriem tuvu personiskajam rekordam (71,47 m) krita arī Gata Čakša raidītais šķēps – 70,86 m. Gatis vēlreiz startēja kopā ar vīriem – šeit viņa rezultāts 69,54 m bija sudraba medaļas vērts.

Priecēja arī uzvarētājs jauniešiem – Jāzeps Groza. Viņa teicamais personiskais rekords (ar 700 g šķēpu) – 67.58m bija pasaules jauniešu olimpiādes Eiropas atlases sacensību (notiks Azerbaidžānā, Baku pilsētā) normatīva (65 m) vērts. Daudzsološs bija arī uzvarētāja zēnu grupā Kristapa Jaunpujena sniegums – 59,30 m.
Tagad ar nepacietību jāgaida mūsu šķēpa metēju vasaras starti. Pavasara uvertīra bijusi neparasti priecējoša.

Andris Staģis