Pasaules U20 čempionāta pirmā diena

Andris Staģis, Statistiķis, 02/08/2022 10:57
Foto: Guntis Bērziņš

Agatei Caunai augstā sestā vieta 3000 metru skrējienā. Invidai Mauriņai personiskais rekords 800 metru distancē.

Pirmdien, 1. augustā, Dienvidamerikā, Kolumbijas pilsētā Kali sākās XIX Pasaules čempionāts junioriem. Latviju šajā čempionātā pārstāv astoņi vieglatlēti – septiņas meitenes un viens puisis.

Tiešraidei un rezultātiem vari sekot līdzi šeit. 

Laika starpība starp Latviju un Kali ir astoņas stundas. Tāpēc tikai pēcpusdienā mēs varējām uzzināt pirmās dienas rīta sesijas rezultātus. No rīta startēja trīs Latvijas vieglatlētes.

Kā pirmā 16 dalībnieču konkurencē šķēpu meta mūsu patreizējā labākā juniore – Sanija Ozoliņa (šogad – 51,80 m). Sanijas pirmais metiens bija 42.51m, bet otrais 47.45m. Trešais metiens netika ieskaitīts. Kvalifikācijas sacensību protokolā Sanijai tika 15. vieta ar rezultātu 47.45m. Nedaudz vēlāk, kad protokolā parādījās visu 12 fināla dalībnieču rezultāti ar atzīmēm "Q" (ja sasniegta norma – 54.50m) vai "q" (ja ir iekļūts labāko 12 vidū), pretī Sanijas vārdam "qJ". Izrādijās, ka tiesnešu kļūdas dēļ netika ieskaitīts aptuveni 50m tāls metiens un apelācijas komisija noteica, ka Sanijai tiks ļauts mest finālā, kas norisināsies jau otrās dienas vakara sesijā. Var tikai piebilst, ka vistālāko metienu rīta sacensībās veica Adriana Vilagoša no Serbijas (58.87m).

Kā otrā no Latvijas pārstāvēm startēja lodes grūdēja Vineta Krūmiņa. 23 dalībnieču konkurencē Vinetai 22. vieta – 13.09m.

Vispatīkamāko pārsteigumu rīta sacensībās sagādāja Invida Mauriņa. Startam 800m skrējienā bija pieteiktas 38 dalībnieces. Lai iekļūtu pusfinālā (24 dalībnieces), katrā no pieciem priekšskrējieniem bija jāfinišē pirmajā četriniekā vai arī jācer uz kvalificēšanos pēc rezultāta.

Invida pirmo uzdevumu veica perfekti. Savā, trešajā priekšskrējienā viņa finišēja kā ceturtā, pie tam ar jaunu personisko rekordu – 2:05,56. Vēlāk izrādijās, ka šis skrējiens arī bija visātrākais, jo tieši šī skrējiena labākās četras ar ASV skrējēju Džuljetu Vitakeri (ASV  – 2:04,92) ir priekšskrējienu rezultātu saraksta augšgalā. Tagad ar cerībām gaidīsim Invidas startu pusfinālā, arī otrās dienas pievakarē.

Vakara sesijā vēlreiz startēja Vineta Krūmiņa – šoreiz diska mešanā. Vinetas personiskais rekords ir 50.24m, bet Kali disks aizlidoja vien 38.25m. Kā rezultātā tikai 29. vieta. Finālistu divpadsmitniekā varēja iekļūt ar 48m tālu metienu.

Pirmo reizi Latvijas izlases sastāvā startēja ASV dzīvojošā Latvijas pilsone Alisona Diana Neidere. Kopš 2022. gada 18.maija viņai ir WA oficiāla atļauja pārstāvēt Latviju. Alisona jau ir četrkārtēja Latvijas rekordiste kārtslēkšanā – 4.27m kā pieaugušo, junioru (U23 un U20), tā arī jauniešu konkurencē. Alisonai starts Kali bija šogad pirmais. Tika veikts augstums 3.80m, bet tas nedeva tiesības startēt finālsacensībās. Bija jāpārlec vismaz 4.05m. Alisona savu pirmo startu Latvijas izlasē atzīmējusi ar šosezon Latvijas kārtslēcējām labāko rezultātu.

Dienas pēdējais starts Latvijas juniorēm padevās visveiksmīgākais. Agate Caune startēja 3000 metru finālskrējienā. Finišā aiz divām kenijietēm, divām etiopietēm un somu skrējējas Ilonas Mononenas, Agate bija sestā – 9:25,92. Uzvarētājai Betijai Čelangatai no Kenijas – 9:01,03. Čempionāta pēdējā dienā, 6. augustā, Agate startēs vēlreiz – 5000m skrējienā.

 

Andris Staģis