Olimpiskā čempiona Jāņa Lūša piemiņas kauss 2020 Jelgavā

Andris Staģis, Statistiķis, 23/08/2020 12:27
Juris Bērziņš-Soms

Sestdien, 22.augustā, jau astoto reizi (kopš 1995. gada – divdesmit sesto reizi) Jelgavā notika olimpiskā čempiona Jāņa Lūša kausu izcīņa šķēpa mešanā. Turpmāk Jelgavas Zemgales Olimpiskā centra stadions tiks dēvēts par „Jāņa Lūša stadionu”. Līdzīgi kā Valmierā, kur ir vēl viena leģendāra latviešu vieglatlēta – soļotāja Jāņa Daliņa stadions.

Arī ikgadējām Latvijas šķēpmetēju kluba un jelgavnieku kopēji rīkotajām sacensībām sacensībām būs cits nosaukums –„Olimpiskā čempiona Jāņa Lūša piemiņas kauss”. Vēl tikai jāpiebilst, ka patiesības labad būtu jāpievieno arī mūsu pirmās olimpiskās čempiones Ineses Jaunzemes vārds, jo šo sacensību pirmsākumos LŠK sacensību nosaukumā bija arī viņas vārds.

Sacensības Jelgavā kā ierasts dienas pirmajā pusē iesākās ar jauniešu un junioru sacensībām. Visjaunākajā (U14) vecuma grupā par uzvarētājiem kļuva Ņikita Baikovs (Preiļi) – 48,06 m un Estere Lamberte (Olaine) – 34,18 m. Vidējā (U16) vecuma grupas zēniem uzvarēja Kristers Krauklis (Smiltene)  52,59 m, bet meitenēm – Dīnija Līga Paegle (Arkādija) – 41,07 m. Savukārt U18 grupas šķēpmetējiem uzvarētājs Aleksandrs Patriks Pašulis (Tukums) sasniedza šī gada sezonā labāko rezultātu U18 grupā – 56,54 m. Jaunietēm negaidītu uzvaru svinēja Elva Vestarta (Jelgavas SC) – 47,15 m. Negaidītu tāpēc, ka pirms pāris nedēļām Elva pirmo reizi izcīnija Latvijas čempiones titulu pieaugušajiem vesera mešanā. Bet pirms nedēļas „Prezidenta kausos” sasniedza jaunu personīgo rekordu vesera mešanā, metot 4kg smago veseri tālāk nekā šķēpu – 47,70 m. Junioru grupā uzvarēja Artis Čakšs (Jelgavas SC) – 62,59 m un Veronika Lisovska (Valka) – 42,87 m.

Pēcpusdienā jau pēc svinīgās sacensību atklāšanas un stadiona nosaukuma maiņas cermonijas sākās sacensības pieaugušo jeb „Elites” šķēpraižiem. Sievietēm piedalījās 10 dalībnieces – arī trīs līdzšinējo kausu ieguvējas: septiņkārtējā uzvarētāja un joprojām Latvijas rekordiste Madara Palameika, divkārtējā (2003.g. un 2009.g.) uzvarētāja, Lietuvas šķēpa metēja Indre Jakubaitīte, kā arī mūsu pašreizējā līdere, 2016. gada kausu laureāte Līna Mūze.

Šoreiz, kā tas nereti notiek, trīs labākie rezultāti tika sasniegti jau pirmajos metienos. Vispirms Līna Mūze aizmeta šķēpu 58,42 m. Uz to Lietuvas rekordiste Liveta Jasiūnaite atbildēja ar 59,13 m tālu raidījumu, bet Madara Palameika – ar 58,68 m. Lai kā centās visas trīs galvenās pretendentes, rezultāti palika nemainīgi. Atkal galvenais kauss ceļo uz Lietuvu. Otrā šoreiz Latvijas rekordiste, bet Līna Mūze – trešā. Toties turpmākajā sacensību gaitā atraisījās arī pārējās sāncenses. Ceturto vietu ar sezonā labāko rezultātu – 55,02 m – izcīnija Indre Jakubaitīte. Ļoti veiksmīgs starts arī Lindai Luīzei Šalmei – piektā vieta ar jaunu personīgo rekordu – 51,55 m. Kā sestā uz goda pjedestāla kāpa Laine Donāne – 50,10 m. Sezonā labākie rezultāti arī Gundegai Grīvai – 48,54 m un Katrīnai Sirmajai – 47,25 m.

Sievietēm palika „neiekarota” 60 metru robeža, bet arī labākie vīru šķēpraiži šoreiz nepārsniedza savu „sapņu robežu” – 80 metrus. Vistuvāk tai tika sacensību favorīts Gatis Čakšs – viņa labākajā metienā šķēps iedūrās 79,88 m attālumā. Drošs savā otrajā pozīcijā turējās mūsu visjaunākais „80-metrinieks” Jānis Svens Grīva. Sācis ar 71,91 m, viņš katrā metienā „pielika” – 72,64 m, 73,07 m, 76,59 m un visbeidzot pavisam ne peļams 76,73 m tāls metiens. Trešo vietu (tāpat kā Latvijas čempionātā) ar sezonā labāko rezultātu – 73,52 m, izcīnija Matīss Velps. Tiesības kāpt uz goda pjedestāla ieguva arī Arnolds Strenga – 70,64 m, Ansis Brūns – 65,86 m un Zigismunds Sirmais – 65,69 m. Abiem – Ansim un Zigismundam – viņu rezultāti ir šosezon labākie. Gatis Čakšs galveno balvu ieguva otro reizi (arī 2015.g.), bet arī Ansis Brūns ir bijis galvenās balvas ieguvējs – 2017. gadā.

Pirmo triju vietu ieguvēji (10 vecuma grupas) ieguva ļoti kārotas balvas – skaistus kausus. Šīs 30 oriģinālās balvas saņēma 14 Latvijas pilsētu vai sporta skolu pārstāvji, kā arī Lietuvas šķēpraiži. Interesanta ir šī neparastā „komandu cīņa”. Visvairāk balvu – piecas – Smiltenei (trīs otrās un pa vienai pirmajai un trešajai vietai). Pa trim balvām Jelgavas SC (visas trīs pirmās vietas), kā arī SS”Arkādija” (viena uzvara un divas trešās vietas). Pa divām balvām Siguldai, Preiļiem, Lielvārdei un Ventspils OC. Pa vienai – Olainei, Bauskai, Tukumam, Liepājas raj.SS, Gulbenei, Ventspils „Spars” un Valkai. Viesi no Lietuvas četrkārt stāvēja uz goda pjedestāla.

Andris Staģis