Girgensons Stokholmas maratonā nekvalificējas Rio olimpiskajām spēlēm

Matīss Vecvagaris, 04/06/2016 18:26

Garo distanču skrējējs Jānis Girgensons sestdien, 4.jūnijā Zviedrijas galvaspilsētā startēja tradīcijām bagātajā Stokholmas maratonā un finišu sasniedza pēc divām stundām, 24 minūtēm un 29 sekundēm, ierindojoties 9.vietā, liecina sacensību rīkotāju informācija. Lai arī 25 gadus vecais Girgensons bija lēnāks tikai par vienu eiropieti, daudzsološajam skrējējam no Tērvetes neizdevās izpildīt olimpisko spēļu normatīvu.

Olimpisko spēļu normatīvs maratona 42,195 kilometru distancē vīriešiem ir divas stundas un 1 9 minūtes. Girgensons skrējienu uzsāka nepieciešamajā tempā (3:17/km) un to noturēja pirmos 25 kilometrus, pusmaratona atzīmi sasniedzot pēc vienas stundas, deviņām minūtēm un 43 sekundēm. Pēc 25 kilometru atzīmes temps sāka kristies un pēdējos divos kilometros tas pietuvojās četrām minūtēm uz kilometru. Maratona otrā puse Girgensonam bija par piecām minūtēm un trim sekundēm lēnāka (1:14:46) nekā pirmā puse un karjeras pirmais finišs sasniegts ātrāk par divarpus stundām.

Maratona pirmajos 20 kilometros Girgensons pakāpās no 17.vietas uz 12., savukārt atlikušajā distances daļā, neskatoties uz krītošo tempu, Latvijas skrējējs ielauzās pirmajā desmitā un izcīnīja devīto vietu. Par viņu ātrāki bija tikai seši Kenijas skrējēji, viens vietējais zviedrs, kā arī viens Etiopijas pārstāvis.

Ziņots, ka Girgensons 2015.gada rudenī Vācijas pilsētā Frankfurtē, kur olimpisko normatīvu izpildīja Ilona Marhele, skrēja savu pirmo maratonu, taču finišu nesasniedza.  Gatavojoties 2016.gada maratona skrējienam, Girgensons aprīlī laboja Biķernieku pusmaratona trases rekordu,  savukārt maijā bija ātrākais Latvijas skrējējs Rīgas maratonā (1:05:41), pārspējot pat valsts rekordistu Valēriju Žolneroviču. Pavasarī uzrādītie rezultāti liecināja par reālām iespējām kvalificēties Rio olimpiskajām spēlēm, taču olimpisko sapni nāksies realizēt pēc  četriem gadiem.

Tādējādi Riodežaneiro olimpisko spēļu normatīvu maratona distancē vīriešiem izpildījis tikai Valērijs Žolnerovičs (2:14:39 - Rīga, 2015). Lai arī normatīva izpildes pēdējā diena ir 11.jūlijs, vienīgais kandidāts, kurš varētu mēģināt izpildīt olimpisko normatīvu maratonā, ir Kenijā dzīvojošais Artūrs Bareiķis (PB 2:25:16), taču pēc ierakstiem sociālajā vietnē Twitter, var saprast, ka iecere ir atlikta. Iepriekš ziņots, ka Rīgas maratonā nepilna minūte līdz Rio pietrūka ogrēnietim Renāram Rozem.

Sieviešu maratonam olimpiskajās spēlēs kvalificējušās Jeļena Prokopčuka (2:28:46 – Ņujorka, 2015), Ilona Marhele (2:38:01 – Frankfurte, 2015), Ariana Hilborna (2:40:32 – Otava, 2016) un Anita Kažemāka (2:44:09 – Rīga, 2016). Tuvākajā laikā LVS valde lems, kuras trīs sportistes brauks uz Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm pārstāvēt Latviju.