Eiropas čempionāta ceturtā diena

LVS, 15/08/2014 20:42
Laura Ikauniece
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Laura Ikauniece-Admidiņa - Eiropas sestā labākā daudzcīņniece. Elvijs Misāns svētdien startēs finālā

Arī Eiropas čempionāta ceturtā diena aizritēja nelabvēlīgos laika apstākļos. Rīta sesijā startēja trīs latviešu vieglatlēti. Poļina Jeļizarova un Dmitrijs Jurkevičs devās skrejceliņā cīnīties par iespēju svētdien startēt attiecīgi 3000 m šķēršļu skrējiena un 1500 m distances finālos. Abi sasniedza savus sezonā labākos rezultātus. Vien atšķirība – P.Jeļizarova savā otrajā priekšskrējienā finišēja kā ceturtā un 15 fināla dalībnieču vidū iekļuva ar desmito rezultātu. Ātrākā bija pērnā gada „Rīgas kausa” ieguvēja Sviatlana Kudzeliča (Baltkrievija) – 9:46,89.
Pieticīgāks bija D.Jurkevičs. Arī viņš startēja otrajā skrējienā, bet finišēja tikai 13.vietā – 3:45,92. 32 dalībnieku konkurencē Dmitrijam 23.vieta. Finālistu ducī tika visi, kuri bija veikuši distanci ātrāk par 3:40. Visātrākais bija brits Kriss O’Hara – 3:39,26.

Visas dienas garumā sekojām Lauras Ikaunieces startam. Pēc pirmās dienas četrām disciplīnām viņa ar 3647 p. bija desmitā - par 58 p. atpaliekot ne tikai no sava Latvijas rekorda grafika, bet par 22 p. arī no šīs sezonas rezultāta (6320 p.). Tomēr teicams starts tāllēkšanā ievērojami uzlaboja ne tikai Lauras garastāvokli, bet arī viņas vietu turnīra tabulā. Visi trīs lēcieni bija tālāki par sešiem metriem: 6,11 m – 6,02 m un 6,20 m. Punktu vērtējumā - 912 p. un pēc piecām disciplīnām – 4559 p. Tikai četras sāncenses apsteidza Lauru tāllēkšanas sektorā. Tagad viņa jau bija devītā – par 16 p. atpaliekot no L.Švarckofas (Vācija). Arī līdere bija cita - arī vācu daudzcīņniece K.Šēfere – 4788 p., kura par 32 p. apsteidza līdzšinējo favorīti N.Tiamu (Beļģija). Laura no Latvijas rekorda atpalika vairs par 36 p., bet Gecas sacensību (6320 p.) grafiku apsteidza par 50 p. Olimpiskajā Londonā sasniedzot Latvijas rekordu (6414 p.) Lauras rezultāti šķēpa mešanā bija 51,27 m un 800 m – 2:12,13. Savukārt Gecisā attiecīgi 50,65 m un 2:11,83.

Arī vakara sesijā Laura startēja atzīstami, pēc katras disciplīnas paceļoties rangā par vietu augstāk. Savā līmeni viņa meta šķēpu – atkal tālāk par 50 metriem – 51,30 m. Tikai četras sāncenses iespēja vēl tālākus metienus. Pirms 800m skrējiena Laura bija jau septītā ar punktu summu 5444 p. No Latvijas rekorda grafika viņa atpalika par 36 p., bet sezonas labākais rezultāts (6320 p.) gan bija iespējams pārsniegt.

Tomēr ļoti nelabvēlīgie laika apstākļi – lietus – patraucēja vismaz šī otrā mērķa piepildīšanai. 800 m L.Ikauniece-Admidiņa veica 2:16,90, kas tika novērtēts ar 866 p. Viņas punktu summa septiņcīņu beidzot bija 6310 p. un sestā vieta. Trešais veiksmīgākais starts Latvijas komandā – aiz M.Palameikas ceturtā un A.Grabustes piektās vietas. Par Eiropas čempioni jau otro reizi pēc kārtas kļuva A.Nana Džimo no Francijas – 6551 p. Sudraba medaļa tika N.Brorsenai no Nīderlandes – 6498 p., bet bronzas – N.Tiamai (Beļģija) – 6423 p. Nākamajās divās vietās bija vācietes – K.Šēfere (6395 p.) un L.Švarckofa (6332 p.).

Laura Ikauniece-Admidiņa:
Ņemot vērā manu veselības stāvokli, esmu ļoti apmierināta ar savu startu. Vispirms vēlos pateikt lielu Latvijas Olimpiskās vienības fizioterapeitam Marekam Osovskim un ārstam Aldim Cīrulim, kas palīdzēja man šeit čempionāta laikā.
Tāllēkšanā viss izdevās diezgan labi. Treniņos jau biju lekusi sešus metrsu, tā kā ar treneri jau gatavojāmies šādam rezultātam. Bet skrejceļš šeit ir ļoti īpatnējs. Man patika 800m skrējiens un tāllēkšana. 800m skrējienā jutu vieglas kājas. Bet pārējās disciplīnās skrejceļš nebūt nepalīdzēja.
Tagad ieturēšu nelielu pauzīti pēc čempionāta. Tad gatavošos šīs sezonas pēdējam startam daudzcīņā septembra otrajā pusē. Domāju, ka tur sasniegšu labāku rezultātu nekā šeit.

Var tikai piebilst, ka Latvijas vieglatlētu komandā līdz šim visveiksmīgāk startējušas tieši daiļā dzimuma pārstāves. Izcīnīto vietu rangā aiz jau trim nosauktajām seko arī J.Prokopčuka un S.Ozoliņa-Kovala – abām 11.vietas un L.Velvere – 13.v.

Piektdienas vakarā iepriecināja arī Elvijs Misāns. 30 Eiropas labāko tāllēcēju vidū finālam kvalificēties ar 11.rezultātu 7,79 m ( 7,54 – 7,79 – 7,71) nav peļami. Lietainajā laikā grieķis L.Catomas aizlēca 8,19 m. Pāri astoņiem metriem vēl trīs lēcēji. Svētdien finālsacensībās kopā ar Elviju startēs trīs briti, divi poļi un pa vienam tāllēcējam no Grieķijas, Vācijas, Spānijas, Francijas, Zviedrijas un Nīderlandes.

Eiropas čempionāta pēdējās sacensību dienas – svētdienas – finālsacensībās startēs četri latviešu vieglatlēti – Valērijs Žolnerovičs skries maratonu, Ansis Brūns metīs šķēpu, Poļina Jeļizarova startēs 3000 m šķēršļu skrējiena un Elvijs Misāns lēks tālumā.
Veiksmi visiem četriem!

Elvijs Misāns:
Es izdarīju visu, ko tajā brīdī varēju! Lai gan kājās nejūtu īstu tonusu, tomēr ar 7.79m tālu lēcienu pietika, lai kvalificētos tālāk. Labi, ka abām grupām kvalifikācija notika vienlaicīgi. Tas nozīmē, ka mums visiem bija līdzvērtīgi apstākļi. Nedaudz patraucēja daudzās apbalvošanas ceremonijas. Pirms pēdējā mēģinājuma jau biju uz skrejceļa gatavs lēcienam, bet tad redzu sarkanu karodziņu, kas nozīmē, ka mēģinājums jāizpilda pēc apbalvošanas. Bet tajā pašā laikā pa blakus celiņu vēl norit sacensības! It kā sīkums, bet tomēr šīs lietas ietekmē rezultātus. Esmu pateicīgs savai trenerei, kas bija šeit uz vietas un visu redzēja no malas. Klausīju viņas ieteikumiem un viss sanāca! Rīt neliels treniņš tonusam. Tad jāpārdomā naglu izvēle naglenēs, jo celiņš nav īpaši labs. Svētdien bez žēlošanās izlikšu sevi visu! Vairs nav ko zaudēt!
Andris Staģis