Jānim Daliņam veltīta jauna pastmarka

Andris Staģis, Statistiķis, 21/10/2020 12:00

Latvijas Pasts 23. oktobrī izdod jaunu pastmarku un aploksni, godinot vienu no izcilākajiem latviešu vieglatlētiem – soļotāju Jāni Daliņu (5.XI 1904. – 11.VI 1978.). Pastmarkas nominālā vērtība ir viens eiro. Savukārt uz aploksnes (FDC – pirmās dienas aploksne) attēlots J.Daliņa vārdā nosauktais stadions Valmierā.

Jānis Daliņš kā pirmais neatkarīgās Latvijas sportists 1932. gadā Losandželosas Olimpiskajās spēlēs izcīnija sudraba medaļu. 1934. gadā Turīnā viņš kļuva par pirmo Eiropas čempionu. Savas soļotāja karjeras laikā J.Daliņš sasniedzis četrus oficiāli atzītus pasaules rekordus dažādās soļošanas distancēs.

Pēc neatkarības atgūšanas 1991. gadā Latvijas Pasts izdevis vairāk nekā 60 sporta tēmai veltītas pastmarkas un pastmarku blokus. Šī J.Daliņa pastmarka ir piektais izdevums, kas tieši saistīts ar vieglatlētiku. Arī padomju laikā PSRS tika izdotas daudzas sporta tēmas pastmarkas, bet tikai vienā, 1956. gada Melburnas Olimpiskajām spēlēm veltītajā 20 kap. markā, redzam mūsu pirmās olimpiskās čempiones Ineses Jaunzemes unikālo metiena pozu.

Savukārt pirmās vieglatlētikai veltītās pastmarkas Latvijas Pasts izdeva 1996. gadā saistībā ar Atlantas Olimpiskajām spēlēm. Uz 24 sant. markas attēlots soļotājs, bet vienu latu vērtais bloks veltīts šķēpa metējiem. Uz tā ir attēlots šķēpa metēja (var nojaust Elvīras Ozoliņas savdabīgo izmetiena pozu) un visu četru mūsu olimpisko čempionu (Ineses Jaunzemes, Elvīras Ozoliņas, Jāņa Lūša un Daiņa Kūlas) portretu silueti. Šobrīd šim unikālajam blokam, pie tam vēl ar savulaik iegūtajiem čempionu autogrāfiem, ir ievērojami pieaugusi vērtība.

Arī 2012. gadā saistībā ar Londonas Olimpiskajām spēlēm Latvijas Pasts izdeva pastmarku 60 santīmu vērtībā – „Šķēpa mešana” .Savukārt 2016. gada izdotajā Latvijas valsts 100-gades sportam veltītajā triju pastmarku vidū uz vienas no tām (50 centu) ir attēloti trīs šķēpa metēji.

Andris Staģis