#BackOnTrack – Mareks Ārents

Ieva Misāne, 19/05/2020 12:00
Mareks Ārents
Romāns Kokšarovs

Laikā, kad sporta pasākumu jomā iestājusies pauze, Starptautiskā Vieglatlētikas asociācija organizējusi jau divus līdz šim nebijušus izklaides pasākumus kārtslēcējiem “Ultimate Garden Clash” jeb “Dārza izaicinājums”.

Trīs pasaules vadošie kārtslēcēji – Mondo Duplantis, Renaud Lavillenie un Sam Kendricks – savu pagalmu sektoros piedalījās izaicinājumā, 30 minūšu laikā pārvarot pēc iespējas vairāk lēcienu pāri 5 metru augstumā novietotajai latiņai.

2012. gada Olimpiskais čempions Renaud Lavillenie un pasaules rekordists Mondo Duplantis savā starpā dalīja uzvaru, jo katrs sportists veiksmīgi pārvarēja 5 metru latiņu 36 reizes.

Pēc divām nedēļām atsevišķos stadionu sektoros izaicinājums notika starp sievietēm, kur uzvaru guva grieķu kārtslēcēja Katerina Stefanidi, 4 metru augstumā novietoto latiņu pārvarot 34 reizes, tādā veidā apsteidzot konkurentes Katie Nageotte (ASV) un Alysha Newman (Kanāda).

Plašāk par izaicinājumiem – vīriešiem šeit un sievietēm šeit.

Arī Latvijas labākā kārtslēcēja Mareka Ārenta pagalmā Saulkrastos uzbūvēts kārtslēkšanas sektors, ko pamanījusi Eiropas Vieglatlētikas asociācija, savā instagram lapā publicējot video no Mondo Duplantis, Renaud Lavillenie un Mareka treniņiem ar norādi “Pagalmu kārtslēcēju klubs”.

Pagalmā pats uzbūvē kārtslēkšanas sektoru
Mareks stāsta, ka ideja par kārtslēkšanas sektoru pagalmā, radās spontāni. “Sākumā vēlējos vienu matracīti, bet beigās izdevās viss sektors. Daudz domāju par ieskrējienu. Šeit pagalmā ir dīvains reljefs. Nopirku osb plāksnes. Mana audzēkņa Jurija Avsiščera tēvs iedeva papildus materiālus un dēļus. Pēc tam no veca stadiona dabūju kasti. Pats domāju, mēģināju, darbojos un lēnām, lēnām būvējos. Pats uztaisīju arī statīvus. Tos negribēju vest, jo tie ir ļoti smagi. Tagad man ir paša gatavoti koka statīvi, bīdāmi uz augšu un leju.”

Līdz šim sektoru izmēģinājis pats Mareks un Ildze Bortaščenoka. Tagad, kad sporta aktivitātes ar vairākiem ierobežojumiem atļautas, brauks arī audzēkņi. Mareks domā, ka šī būs viena no svarīgākajām treniņu bāzes vietām šajā vasarā. Rudenī gan sektoru Mareks plāno demontēt.  

Pašiem savs “Ultimate Garden Clash”
Runājot par “Ultimate Garden Clash” kārtslēcēju izaicinājumu, arī pats Mareks to pamēģināja savā pagalmā. Tiesa gan, pēc iespējas vairāk lēcienu veica 15 minūtēs nevis 30 minūtes, lai neiedzīvotos liekās traumās. “15 minūšu laikā uztaisīju 14 lēcienus. Augstums bija 4.90m, jo tajā brīdī vēl nevarēju latiņu pacelt augstāk. Beigās biju pārguris. Tas bija diezgan iespaidīgs izaicinājums ķermenim. Domāju, ka līdzīgas aktivitātes un neoficiālās sacensības tehniski varam rīkot manā dārzā. 30m celiņš ir pārvietojams. Tas ir diezgan šaurs, bet to var nolīmeņot.”

Prognozes par sacensību sezonas sākšanos
Mareks prognozē, ka oficiālo sacensību sezonas atklāšanu varētu gaidīt labākajā gadījumā augustā. “Ja sacensību sezona vispār būs, tad tā būs vēlu – augusts, septembris, oktobris. Dzirdēju, ka Norvēģijā atļauti treniņi kārtslēcējiem, kur sportisti uz treniņu ierodas ar savām plēvēm. Uzliec savu plēvi uz matrača, izlec un noņem plēvi. Rudenī, protams, Eiropā nav pateicīgs laiks sacensību rīkošanai. Jebkurā gadījumā sekosim līdzi situācijai. Galvenais, lai visiem laba veselība.”