Arnim Rumbeniekam 21. vieta 50km soļojumā Pasaules čempionātā

Andris Staģis, Statistiķis, 29/09/2019 11:36
Arnis Rumbenieks
Romāns Kokšarovs

Sestdien Dohā turpinājās XVII pasaules čempionāts. Jaunie pasaules čempioni tika noskaidroti jau sešās disciplīnās. Startēja arī trīs Latvijas vieglatlēti. Par Līgas Velveres startu 800 m pusfinālā jau ziņots. Var tikai piebilst, ka Līga savā pirmajā pusfināla skrējienā sacentās ar tām pašām četrām Ugandas, Marokas, Vācijas un Kanādas skrējējām, kurām piekāpās arī priekšskrējienā. Viena no viņām – Vinnija Nanjondo no Ugandas finišēja kā otrā (1:59,75) un iekļuva finālskrējienā.

Pusstundu pirms pusnakts tika dots starts visgarākajā čempionāta distancē – kā dāmām, tā kungiem – 50 km soļojumā. Finišs jau bija agrā rīta stundā – pēc četriem. Latviju šeit pārstāvēja divi soļotāji – Arnis Rumbenieks, kuram starts Dohā bija jau trešais pasaules čempionāts un debitants Ruslans Smolonskis. Ruslans neizturēja karstumu, spriedzi un distances vidusdaļā tika diskvalificēts. Toties Arnis turējās godam un ar rezultātu 4.28:18 ierindojās 21.vietā. Apsveicami, ka Arnis savā trešajā startā pakāpās visaugstāk pasaules soļotāju rangā. 2013.gadā viņš biija 42. vietā 20 km soļojumā, bet 2015. gadā –38. vietā 50 km soļojumā.

Arņa komentārs pēc finiša:


Ruslana komentārs pēc diskvalifikācijas:


Par patiesi grūto soļojumu liecina fakts, ka no 46 startējošiem četri tika diskvalificēti (arī R.Smolonskis) un 14 – izstājās (arī franču pasaules rekordists Johans Dinīzs). Par pasaules čempionu kļuva japānis Jusuki Suzuki – 4.04:20, bet sudraba medaļa tika visvecākajam (ne tikai soļošanā, bet arī visu čempionātu medaļniekam) soļotājam – 43 gadus vecajam Žuao Vjeiram no Portugāles. Sievietēm  Ķīnas soļotājām dubultuzvara – Rui Ļanai - zelts (4.23:26).

Visaugstākās uzslavas pelnījuši vēl četri jaunie čempioni. 100 m sprintā ar jaunu personīgo rekordu – 9,76 sek. uzvarēja ASV sprinta „jaunā cerība” – Kristians Kolmens. Ar diviem jauniem personīgiem rekordiem un pasaulē desmito visu laiku labāko rezultātu par čempionu tāllēkšanā (8,69 m) kļuva Tedžejs Geils no Jamaikas. Savukārt „multidistanču” (veiksmīgi skrējieni kā skrejceļā, tā ārpus stadioniem) skrējēja Sifana Hasana (etiopiete, bet jau ilgus gadus dzīvo un pārstāv Nīderlandi) ne tikai pieveica titulētās Kenijas un Etiopijas skrējējas, bet sasniedza šogad labāko rezultātu pasaulē – 30:17,62. ASV vesera metēja, pasaules sezonas līdere (78,24 m) DeAnna Praisa, tiesa, izpaliekot pasaules rekordistei no Polijas Anitai Vlodarčikai, apsteidza visas sāncenses, kļūstot par pirmo ASV vesera metēju – pasaules čempioni – 77,54 m.

Vakar startēja arī pa diviem Lietuvas un Igaunijas vieglatlētiem. Lietuviešu diska metējs Andrius Gudžius ar rezultātu 64,14 m kā astotais kvalificējās finālam, bet soļotājs Artūrs Mastianica 50 km veica 4.21:54 un ierindojās 15.vietā.

Tikpat veiksmīgi bija arī igauņu vieglatlēti. Rasmuss Megi kā astotais (ar rezultātu 48,93 sek.) iekļuva 400 m barjerskrējiena finālā. Savukārt Marts Kūpers ierindojās 19. vietā diska mešanā – 62,10 m.

Nākamie latviešu vieglatlētu starti tikai pirmdien, kad šķēpu metīs mūsu trio – Līna Mūze, Madara Palameika un Anete Kociņa, bet 200 m sprinta priekšskrējienos startēs Gunta Vaičule un Sindija Bukša.

Andris Staģis