Sindija Bukša – Eiropas čempione 200 m skrējienā

Andris Staģis, Statistiķis, 13/07/2019 21:25
Sindija Bukša
Guntis Bērziņš

13.jūliju Latvijas vieglatlētikas vēsturē atkal varam ierakstīt ar zelta burtiem! Latvijas sprintere, treneres Mārītes Lūses audzēkne Sindija Bukša simtprocentīgi izpildījsi savu pirms čempionāta doto solījumu – cīnīties līdz galam, skriet tik ātri, lai kļūtu par Eiropas čempioni!

Divu dienu laikā trīs lieliski skrējieni 200 m distancē, kuros Sindiju tā arī nepieveica neviena no sāncensēm! Pēc grūtajiem, spēcīgajā pretvējā trīskārt veiktajiem 100 m un septīto vietu (11,64 sek.), Sindija atrada spēkus, lai vēl trīskārt veiktu divreiz garāku distanci vispirms 23,38 sek. (vakar priekšsskrējienā), 23,39 (šodien pusfinālā) un visbeidzot vakarā svinot pārliecinoša uzvara ar sezonā labāko rezultātu finālskējienā – 23,24 sek. Abas sīvākās sāncenses – francūzietes – Estella Rafai (23,25 sek.) un Sāra Ričarda (23,50 sek.) arī šoreiz piekāpās labākajai latviešu sprinterei un sadalīja abas pārpalikušās medaļas. Sindija tagad ir devītā Latvijas vieglatlēte – Eiropas junioru (U23) čempione.

Faktiski visa vakara sesija bija viens priecīgs notikums. Tomēr sākšu hronoloģiskā secībā – ar rīta startiem.

Eiropas junioru (U23) čempionāta trešās sacensību dienas rīta pusē startēja divas mūsu vieglatlētes un puišu 4x400 m stafetes komanda. Visumā rīta starti mūsējiem bija sekmīgi – vienīgi neliels rūgtumiņš bija par mūsu puišu 4x400 m stafetes komandas (Daniels Bambals, Austris Karpinskis, Iļja Petrušenko un Valērijs Valinščikovs) devīto vietu priekšskrējienos. Puišu skrējiens bija ātrs – 3:08,88 (tikai 0,46 sek. atpaliekot no Latvijas junioru (U23) rekorda) un tikai 0,29 sek. atpaliekot no astotā rezultāta – rezultāta, kas dotu tiesības startēt finālā.

Toties ar otro 53,37 m tālo metienu vietu finālsacensībās nodrošināja mūsu šķēpa metēja Laine Donāne. Kvalifikācijā septītais labākais rezultāts – pie tam ar jaunu personīgo rekordu!

Līga Vecbērza startēja tāllēkšanā. Viņas rezultāts 5,88 m ir sezonā labākais un čempionātu Līga beidza 20.vietā.

Vakara sacensības sākās ar daudzsološu Maksima Sinčukova startu 400 m barjerskrējiena pusfinālā. Maksims gan finišēja tikai kā trešais, tomēr viņa rezultāts 50,44 sek. bija kā piektais labākais starp astoņiem finālistiem, tā arī sezonas labākais, atpaliekot tikai 0,11 sek. no personīgā rekorda.

Tad sekoja abi lieliskie Sindijas Bukšas skrējieni, bet vakars noslēdzās ar diviem teicamiem Patrika Gailuma šķēpa raidījumiem. Patriks vispirms otrajā mēģinājumā aizmeta šķēpu 78,65 m, kas viņu izvirzīja piektajā vietā. Toties ar pēdējo metienu (79,81 m) Patriks pacēlās uz ceturto vietu un to arī nosargāja. Patriku apsteidza tikai jaunais čempions Ciprians Mržiglods (Polija) – ar jaunu personīgo rekordu – 84,97 m, Aleksandru Novaks (Rumānija) – 81,75 m un Aliaksejs Katkavecs (Baltkrievija) – 80,31 m.

Rīt, svētdien, čempionāta pēdējā diena. Patīkami, ka startēs vēl divi Latvijas vieglatlēti – barjerskrējējs Maksims Sinčukovs  un šķēpa metēja Laine Donāne.

Lielu veiksmi viņiem! Jācer,ka būs kā teicienā – „Beigas labas, viss labs!”

Andris Staģis