Oļegs Kozjakovs - pasaules vicečempions desmitcīņā jauniešiem

Andris Staģis, Statistiķis, 13/07/2017 21:45
Oļegs Kozjakovs

Ceturtdienas panākumu pasaules jauniešu čempionātā Nairobi aizkrauklietis Oļegs Kozjakovs var ierakstīt kā spožāko ne tikai savā sportiskajā karjerā, bet arī Latvijas vieglatlētikas vēsturē.

Latvijas desmitcīņnieks -  pasaules vicečempions!
Otro dienu Oļegs sāka ar nelielu atkāpšanos no sava rekorda grafika: 110 m/b – 15,46 sek. Toties pēc diska mešanas - 48,17 m, viņš jau bija par 68 p. priekšā savam sīvākajam konkurentam Stīvenam Fouvelam Klinčam no Francijas. Lai gan kārtslēkšanā Oļega rezultāts bija tuvs personiskajam rekordam – 3,70m, francūzis lēca ievērojami augstāk (4,50 m) un atguva vadību. Pēc kārtslēkšanas Oļegs apsteidza savu rekorda grafiku par 33 p.

Toties pēc lieliska trešā mēģinājuma šķēpa mešanā – 55,76 m, bija skaidrs, ka par pirmo vietu cīnīties ir gandrīz neiespājami, bet otrā vieta ir visai droša. Tā arī notika – Oļegs nepiespiesti un brīvi finišēja 1500 m skrējienā (5:12,82) un ar 7377 p. izcīnīja ne tikai pasaules čempionāta sudraba medaļu, bet sasniedza arī jaunu Latvijas rekordu. Par čempionu kļuva jau minētais francūzis – 7519 p., bet bronzas medaļa tika Leo Noigebaueram no Vācijas – 7204 p.

Starp citu, pirmais pasaules čempionāts jauniešiem notika Bidgoščā (1999.g.), tur, kur šobrīd sacenšas Eiropas juniori. Latvijas jaunieši piedalījušies visos līdzšinējušos deviņos. Šo 17 gadu laikā izcīnītas septiņas medaļas un trīs no tām bijušas sudraba  J.Štīna, L.Ikauniece un I.Turķe). Oļega Kozjakova godalga tagad ir astotā jeb ceturtā sudraba medaļa.

Interesanti, ka čempionāta dalībnieku vidū nebija neviena igauņu desmitcīņnieka, toties kā septītais finišēja Toms Sabašinskis no Lietuvas – 6757 p.

Vēl īsumā par Oļega startu. Viņš bija labākais divās disciplīnās – lodes grūšanā un augstlēkšanā, otrais – diska mešanā un šķēpa mešanā. Visvairāk punktu viņš pelnīja ar savām „kroņdisciplīnām” – lodes grūšanu (979 p.) un diska mešanu (832 p.). Vēl piecās disciplīnās (100m, tālums, augstums, 400 m un 110 m/b) vērtējums punktos pārsniedza 700 p.

Arī nākamgad Oļegs vēl var startēt jauniešu (U18) grupā un sacensību kalendārā ir arī Eiropas čempionāts (Ungārijas pilsētā Djorā – tur, kur šogad notiek Eiropas jaunatnes olimpiskais festivāls).

Ārzemju komentētāji atzīst mūsu daudzcīņnieka neparasto talantu un atzinīgi vērtē sīvo cīņu ar čempionu. Oļegam var novēlēt tikai to vislabāko – „Tā turpināt!”

Ceturtdien Nairobi startējja vēl divi Latvijas jaunie vieglatlēti. Šķēpa mešanā uzreiz bija finālsacensības, jo startēja vien 16 dalībnieki. Talsinieks Krišjānis Suntažs šķēpa metēju finālistu astoņniekā iekļuva kā astotais ar rezultātu 66,90 m un šajā vietā arī pabeidza startu pasaules čempionātā. Par uzvarētāju kļuva Žekai Liu no Ķīnas – 77,54 m.

Jēkabpilietis Aleksandrs Kucs 400 m barjeroto distanci veica 56,22 sek. un 22 dalībnieku vidū palika 19.vietā.

Andris Staģis