Eiropas čempionāta pirmā diena

Andris Staģis, Statistiķis, 03/03/2017 20:13
Līga Velvere

Simtprocentīgs mūsējo panākums: Marekam Ārentam astotā vieta, Elvijs Misāns finālā startēs divkārt. Līga Velvere 800 m skries arī pusfinālā.

Piektdien Serbijas galvaspilsētas Belgradas „Kombank Arena” sporta hallē sākās 34. Eiropas čempionāts vieglatlētikā telpās. Eiropas telpu čempionāts pirmo reizi notiek kādā no Balkānu valstu pilsētām. Tiesa, tālajā 1969.g. Belgradā notika ceturtās, pēdējās Eiropas spēles telpās, kas bija kā eksperiments pirms Eiropas čempionātiem. Pirmais no tiem notika 1970.g. Vīnē.

Aizvadītie 33 Eiropas čempionāti bijuši veiksmīgi arī Latvijas vieglatlētiem.Izcīnītas 12 zelta, trīs sudraba un četras bronzas medaļas. Pirmais Eiropas čempions 1972.g. bija Juris Grustiņš 3000 m skrējienā. Savukārt, barjerskrējējs Igors Kazanovs ir četrkārtējs, bet Māris Bružiks trīssoļlekšanā un Jānis Bojārs lodes grūšanā – divkārtēji kontinenta čempioni. Bez J.Grustiņa, Eiropas zelts arī 400 m skrējējām Intai Kļimovičai un Ingrīdai Barkānei (stafetē), kā arī Staņislavam Olijaram 110 m barjerskrējienā. Latvijas vieglatlēti kopš 1992.g., kopš neatkarības atgūšanas piedalījušies visos 12 aizvadītajos čempionātos, kuros izcīnītas piecas zelta (I.Kazanovs – trīs) un pa vienai sudraba un bronzas godalgai. Staņislava Olijara 2002.g. Vīnē izcīnītā bronzas medaļa ir pagaidām pēdēja Latvijas vieglatlētu godalga šajos forumos.

Belgradā startēs pieci Latvijas vieglatlēti.Elvijam Misānam šis būs jau ceturtais, Marekam Ārentam – trešais, bet Jānim Vanagam – otrais starts Eiropas telpu čempionātos. Sindija Bukša un Līga Velvere ir debitantes. No šī trio visveiksmīgāk 2013.g.Gēteborgā startēja E.Misāns – viņam tika astotā vieta tāllēkšanā – 7,68 m (kvalifikācijā pat 7,92 m).

Tieši Elvijs Misāns bija pirmais no latviešu vieglatlētu kvinteta, kurš uzsāka sacensības, piedaloties tāllēcēju kvalifikācijas sacensībās. 19 dalībnieku konkurencē, izpildīt normu 7,90 m vai arī mērķi – iekļūt labāko astoņniekā. Sāncenšu vidū bija pat divi Eiropas čempioni – zviedrs M.Torneuss (2015.g.) un itālis E.Hovs (2007.g.). Elvijs izpildīja otro noteikumu – tiesa, ”kā caur adatas aci” iespraucoties finālistu astoņniekā, Sāka viņš ar 7,52 m tālu lēcienu. Sekoja 7,72 m lēciens,kas ilgu laiku bija uz robežas – astotais. Jo arī spānim E.Kaceresam bija tāds pat rezultāts. Trešajā lēcienā Elvijs aizlēca 7,71 m un apsteidza spāni. Kādu brīdi nervozitāti radīja arī E.Hova pirmā lēciena rezultāts – 7,71 m, bet eksčempions divus nākamos lēcienus veica tuvākus.

Vistālāko, šoziem Eiropas līdera cienīgu lēcienu – 8,18 m veica Serhijs Ņikiforovs (Ukraina). Finālā vēl startēs Serbijas, Albānijas, Zviedrijas (M.Torneuss), Itālijas, Polijas un Vācijas tāllēcēji. Finālsacensības – sestdienas vakarā.

Paveicās arī Līgai Velverei. Viņa startēja pirmajā 800 m priekšskrējienā un finišēja kā otrā aiz britu skrējējas Šīleinas Oskanas-Klarkas, pie tam zaudējot tikai 0,01 sek. (2:06,02 un 2:06,03). Pārējie trīs priekšskrējieni bija krietni ātrāki un Līgas rezultāts 19 dalībnieču rangā ir 16. vietā. Tomēr vieta pusfinālā ir nodrošināta. Arī Līgai starts sestdienas vakarā. Priekšskrējienos ātrākā bija Anita Hinriksdotira (Islande) – 2:02,82. Pusfinālā iekļuva arī 2015.g. Eiropas čempione Selina Bihela (Šveice).

Vēl jo iepriecinošāks bija mūsu atlētu starts vakara sesijā. Vispirms Mareks Ārents kārtslēkšanas sektorā pārvarēja pirmos trīs augstumus: 5,35 m ar pirmo, 5,50 m – ar otro un 5,60 m – atkal ar pirmo mēģinājumu, sasniedzot savu šosezon labāko rezultātu. Diemžēl augstums 5,70 m viņam nepakļāvās un Mareks kopā ar Stenliju Džozefu no Francijas dalīja astoto vietu. Arī pirms diviem gadiem Prāgā Mareks veica augstumu 5,60 m, bet toreiz tas bija tikai 11.vietas vērtē.

Izcilu rezultātu jau pirmajā kvalifikācijas sacensību mēģinājumā sasniedza Elvijs Misāns,kurš ar astoņu stundu intervālu šodien startēja jau otro rezi. Trīssoļlēcēju sacensībās (18 dalībnieki un norma – 16,60 m) Elvijs sasniedza jaunu personisko rekordu – 16,81 m, par četriem centimetriem labojot līdzšinējo. Atzīstami rezultāti arī viņa sāncenšiem – seši jau pirmajā mēģinājumā pieveica kvalifikācijas normu. Savukārt izcilu sezonā labāko rezultātu – 17,52 m sasniedza vācietis Makss Hess. Pāri 17 metriem (17,20 m) pirmo reizi aizlēca arī franču juniors Melvins Rafins. Par šo sacensību rezultātu augsto līmeni liecina arī fakts, ka kvalifikācijas normu izpildīja pat deviņi lēcēji, kuri visi arī svētdien startēs finālā. Finālā iekļuva arī abi līdšinējie Eiropas čempioni – Nelsons Evora no Portugāles (2015.g.) un Fabricio Donato no Itālijas ( 2009.g.). Elvijam pagaidām ceturtais rezultāts. Bez tam Elvijs izpildījis arī pasaules čempionāta kvalifikācijas normatīvu, kas ir 16,80 m!

Pēc pirmās sacensību dienas noskaņojums Latvijas delegācijā var būt tikai pacilājošs un iepriecinošs. Ar lielām cerībām gaidot turpmākos mūsējo startus.

Andris Staģis