Eduarda Jakobsona piemiņas sacensības vesera mešanā

LVS, 04/05/2013 12:26
Igors Sokolovs

Igors Sokolovs -76,20 m. Sofijai Trifonovai jauns Latvijas rekords jaunietēm - 54,71 m

Eduarda Jakobsona piemiņas sacensības vesera mešanā
Pagājušā gadsimta sešdesmitajos un septiņdesmitajos gados Rīgā ražīgi strādāja mešanas disciplīnu treneris Eduards Jakobsons. Viņa trenētie diska metēji (arī Vitālijs Umbraško un Daina Milta) kļuva par Latvijas rekordistiem. Daudz vairāk bija to jauno vieglatlētu, kuriem E.Jakobsons iemācīja mīlēt un cienīt vieglatlētiku visa mūža garumā. Tieši E.Jakobsons sešdesmito gadu sākumā aizsāka lielisko tradīciju – maija sākumā bij.”Vagonbūvētāja” stadionā Mežaparkā sezonas atklāšanas sacensībās mēroties spēkiem visās mešanu disciplīnās, arī mešanu četrcīņā. Tieši šajās sacensībās vairākkārt tika laboti Latvijas rekordi diska mešanā (Skaidrīte Baikova), arī lodes grūšanā ( Jānis Bojārs) un vesera mešanā (Vilnis Sudars). Pirms 20 gadiem - 1993.g. E.Jakobsonam aizejot mūžībā šī tradīcija kādu laiku saglabājās kā E.Jakobsona piemiņas sacensības. Pēdējos gados ar Jāņa Kolidzeja atbalstu notiek sacensības vairs tikai vesera mešanā. Tādas notika arī „Daugavas” stadionā 4.maijā.
Lieliskajos laika apstākļos sasniegti vairāki atzīstami rezultāti. Latvijas rekordists Igors Sokolovs četrkārt raidīja veseri tālāk par 75 metriem. Viņa tālākais metiens bija 76,20 m.Izpildīta arī Maskavas pasaules čempionāta līdzdalības „B” norma (76 m), bet 2013.gada Eiropas labāko vesera metēju „Top -30” – desmitā pozīcija.
Jaunu Latvijas rekordu U18 vecuma grupas jaunietēm sasniedza Sofija Trifonova. Trīs kilogramu smago veseri viņa aizmeta 54,71 m – par 82 cm tālāk, nekā 2008.g. to iespēja Sanita Karluša. Kā bonuss – izpildīta arī pasaules jauniešu čempionāta (Doņeckā) līdzdalības norma (52,00 m).
Sievietēm ar sezonā labāko rezultātu – 44,00 m, labākā bija Karīna Orlova.Jauniešu grupā patreiz ir trīs spēkos un arī ambīcijās (labā nozīmē) līdzīgi puiši.Arī šoreiz pārāks bija Elčins Vorobjovs – 59,30 m. Elčinam jau šosezon ir teicams rezultāts – 63,94 m,kas ir arī pasaules jauniešu čempionāta līdzdalības normatīvs. Jauni personīgie rekordi (ar 5 kg veseri) Artjomam Ahundovam – 57,33 m un Maksimam Borovikovam – 53,53 m.
Var tikai piebilst, ka nākamajā, 2014.gadā svinēsim Eduarda Jakobsona 100.dzimšanas dienu.

Andris Staģis