Latvijas vieglatlēti-veterāni sacenšas Bauskā

LVS, 21/07/2015 07:13

Aizvadītajā sestdienā un svētdienā Bauskas stadionā skanēja starta šāvieni un tribīnēs daudzie līdzjutēji uzmundrināja sirmot sākušos kungus un vēl joprojām šarmantās dāmas, kuri skrejceliņā un sektoros cīnījās par Latvijas Sporta Veterānu-Senioru Savienības 52.sporta spēļu medaļām.

Šo sacensību popularitāte aug no gada uz gadu. Arī Bauskā piedalījās apmēram pustūkstotis vieglatlētu no gandrīz visām Latvijas pilsētām un novadiem. Sacensības notika 37 disciplīnās 12 dažādās vecuma grupās – no 30 līdz pat 90 gadu vecumam.

Sacensībās piedalījās daudzas mūsu savulaik slavenības. Patīkami bija redzēt to kā šķēpa mešanas sektorā plecu pie pleca cīnās, kā olimpiskais čempions Dainis Kūla, tā viņa treneris Māris Grīva. Uzvaras visās trijās soļošanas distancēs savā vecuma grupā guva triju olimpisko spēļu dalībnieks un vēl joprojām triju (!!!) Latvijas rekordu īpašnieks Modris Liepiņš. Startēja un kārtējās uzvaras guva daudzkārtējie pasaules un Eiropas čempionātu uzvarētāji un medaļu laureāti – Laila Pētersone un Zigurds Irbe, Valdis Cela un Hermīne Bajāre un vēl daudzi citi.

Par augušo rezultātu līmeni liecina fakts, ka divu dienu laikā sasniegti 44 (!!) jauni Latvijas veterānu rekordi vai visās vecuma grupās. Sevišķi daudz to ir vecāka gadagājuma čempioniem. Tomēr īpaši jāizceļ talsinieka Kārļa Reimāta veikums. 23.jūnijā nosvinējis savu 90.dzimšanas dienu sirmais atlēts Bauskā guva uzvaru diska mešanā un bija godalgoto vidū arī lodes grūšanā un šķēpa mešanā. Jāsāk reģistrēt arī veterānu rekordi 90-gadīgo grupā - gandrīz vai Ginesa rekordu grāmatas cienīgs fakts!

Daudzu sacensību uzvarētāju rezultāti nedarītu kaunu arī pat Latvijas čempionātā. Īpaši jaunākajās vecuma grupās. Tā Kristaps Kaimiņš (Ogre) 5000 m noskrēja 16:04,5. Pēteris Valdmanis (Liepāja) veica 1,90m augstumu, bet Juris Kožeurovs (Tukums) tālumā aizlēca 6,44 m un trīssolī – pat 13,78 m.

Sievietēm 100 m 12,94 sek. veica Jeļena Titova (Jūrmala), 1500 m Ināra Lūse (Rīga) – 11:43,2. Šosezon labāko rezultātu Latvijas soļotājām 3000 m distancē – 15:49,46 un arī 5000 m (26:42,84) uzrādija Anita Čuhhnova (Ogre).

Vēl kāds fakts par neparasti augsto cīņu spraigumu. Abas draudzenes un vienaudzes – Ināra Rozēna (Rīga) un Hermīne Bajāre (Talsi) jau gadiem ilgi sacenšas diska mešanas un lodes grūšanas sektoros. Abas ir arī pasaules čempiones. Bauskā tikai divi centimetri šķīra Hermīni no uzvaras diska mešanā – Ināra disku aizmeta 29,77 m.

Šajās sporta spēlēs ik gadus noris ļoti spraiga komandu cīņa. Tā kā labākajām komandām visas 25 nepieciešamās ieskaites ir pirmās vietas, tad komandu cīņas iznākumu parasti izšķir stafešu skrējieni. 2015.gada sporta spēlēs uzvarēja Daugavpils veterāni - 403 p. Tālāk – Tukuma nov. - 401 p.; Gulbenes nov. - 400 p. un Rīga – 397 p.

Labākie Latvijas vieglatlēti-veterāni tagad gatavojas diviem lieliem startiem – abi notiks Francijā. Lionā – pasaules čempionāts (4.-16.augusts) un Nicā – Eiropas veterānu spēles (1.-11.oktobris).

Visi sacensību rezultāti jau tuvākajā laikā tiks publicēti LSVS un arī LVVA mājaslapās.

Andris Staģis