Tukumā uzvar Agnese Pastare un Artūrs Makars

LVS, 21/09/2013 18:20
Agnese Pastare
Foto: Lauris Vīksne, F64

Komandu cīņā Latvijai trešā vieta.

Septembris tradicionāli ir seno sāncenšu – zviedru un un latviešu – soļotāju savstarpējo sacensību laiks. Sestdien abu valstu soļotāji jau devīto reizi pulcējās Tukumā, lai mērotos spēkiem ar mums un zviedriem tradīcijām un veiksmēm tik bagātajā vieglatlētikas disciplīnā. Kopš 1994.g. abu valstu soļotāji sacentās jau 19. reizi. Ja vēl pieskaitām piecus pimskara mačus un 1966. gada maču Stokholmā, sanāk jubileja – 25.reize.

Kopš 2006. gada mačā piedalās arī Lietuvas soļotāji un arī šoreiz viņi bija labākie komandu cīņā – pat nestartējot viņu vislabākajiem sportistiem.Toties visās iepriekšējās astoņās reizēs mačam notiekot Tukumā, latviešu soļotāji nebija palikuši bez uzvarām. Izņēmums nebija arī sestdien. Vispirms mūsu jauniešu rekordists Artūrs Makars finiēja kā pirmais junioru 10 km distancē – 46:14, par 25 sek. apsteidzot labāko Lietuvas junioru. Raivo Saulgriezim trešā vieta – 50:34. Diemžēl diskvalificēts tika otrs mūsu labākais soļotājs – Ruslans Smolonskis.
Pārliecinoša uzvara arī Agnesei Pastarei 10 km soļojumā sievietēm – 46:41, par gandrīz divām minūtēm apsteidzot Mari Olsoni no Zviedrijas. Sestajā vietā Ilma Melne – 56:44, bet individuāli startējošā tukumniece Baiba Frišenbrūdere šo 10 km distanci soļoja apm.stundu pēc tam, kad viņa bija kā otrā finišējusi 3 km soļojumā seniorēm. Baibas rezultāti attiecīgi ir 1.05:20 un 17:07.

Vīru soļojums 20 km distancē beidzās ar pārliecinošu zviedru dubultuzvaru. Kā pirmais finišēja Perseuss Karlstrēms (1,24:55) - aiz viņa Ato Ibaness (1.26:56). Abi – Maskavas pasaules čempionāta dalībnieki. Maskavā bija startējis arī mūsu Arnis Rumbenieks – Tukumā viņam trešā vieta ar rezultātu 1.31:06.
Neparasti beidzās 5 km soļojums juniorēm – pirmajās trijās vietās jaunās lietuviešu soļotājas. Interesanti arī fakts, ka Gintare, Živile un Monika ir māsas – māsas Vaiciukevičiūtes. Uzvarēja vecākā no māsām - Gintare – 23:41, apsteidzot abas dvīņu māsiņas. Mūsu Inga Rītere bija tikai astotā – 30:02.

Bija sagaidāms, ka komandu cīņā atkal uzvarēs lietuvieši – pat ne ar spēcīgāko sastāvu. Maksimālais punktu skaits – 15 – par dubultuzvaru 5 km soļojumā juniorēm. Kopā – 44 punkti. Otrie, tāpat kā pērn – Zviedrijas soļotāji – 39 p..Neraugoties pat uz to, ka iztrūka zviedru juniori. Toties zviedriem dubultuzvara 20 km distancē vīriem.
Trešajā vietā – Latvijas komanda. Ar divām uzvarām, bet tikai 34 punktiem. Jādomā, ka vairākus punktus zaudējām ar divu komandas dalībnieku DNS un DNF (nestartēšanu un izstāšanos). Jaunie un mazāk pieredzējušie igauņu soļotāji ar 22 p. palika ceturtajā vietā.

Vēl tikai jāpiebilst, ka līdzšinējos abu valstu – Zviedrijas un Latvijas soļotāju mačos, visvairāk individuālo uzvaru – sešas joprojām ir Jānim Daliņam pirmskara sacensībās. Pa piecām uzvarām ir Anitai Liepiņai un Jolantai Dukurei. Modrim Liepiņam un Ingums Janevicam, kuriem ir pa četrām uzvarām, tagad pievienojusies arī Agnese Pastare. Divdesmit piecu maču kopvērtējumā Latvijai ir 12, Lietuvai – septiņas, bet Zviedrijai – piecas komandu uzvaras. Viens mačs (1939.g.) noslēdzās neizšķirti.

Nākamās soļotāju sacensības jau pēc nedēļas – 28.septembrī Ogrē. Tur notiks leģendārā Jāņa Daliņa piemiņas sacensības.

Andris Staģis