Krosa sezonai tuvojoties…

LVS, 03/02/2014 18:58

Kamēr daudzi izmanto aiz loga sasnigušo sniegu gan uz kalniem, gan mežos, tikmēr citi jau gaida sausas mežu takas un skrejceļus. Lai kaut nedaudz atvieglotu gaidīšanas procesu, piedāvājam trenera Jura Beļinska atskatu no IAAF krosa semināra, kas norisinājās dienu pēc Eiropas čempionāta krosā.

Eiropas čempionāts krosā norisinājās Serbijas galvaspilsētā Belgradā. Latvijas komandu šajās sacensībās pārstāvēja 8 sportisti (4 sievietes un 4 vīrieši). Vēlos piebilst, ka dalība šādās sacensībās ir ļoti vērtīga pieredze sportistiem un vienlaicīgi labs stimuls izaugsmei, redzot sava ieguldītā darba rezultātus. Jānis Girgensons izcīnīja 30.vietu, 2012.gadā – 51.vitā, Dmitrijam Serjoginam 67.vieta, Uģim Jocim 69.vieta, 2012.gadā – 75.vieta junioru konkurencē, Jānim Višķeram 54.vieta, 2012.gadā – 74.vieta.

Nākošajā dienā pēc Eiropas čempionāta krosā vairāk nekā 100 treneri no visiem sešiem kontinentiem pulcējās Belgradā IAAF globālajā seminārā. Tā vadītājs un moderators bija IAAF viceprezidents Sebastians Ko. Seminārā tika aktualizēti dažādi jautājumi, kuri patlaban ir būtiski saistībā ar krosu. Tika aptvertas tēmas par sportistu, treneru nodrošinājumu dalībai Eiropas un pasaules čempionātos krosā, par to, kā sportistiem, treneriem, medijiem, sponsoriem un faniem turpmāk novērtēt ieguldījumu un ieguvumus, ko krosa skriešana varētu dot sabiedrības veselībai, masveidībai, elites sportistu audzināšanai.

„Esmu patiesi gandarīts, ka ir šāda bagātība - zināšanas vienā disciplīnā un tās šobrīd ir šeit. Mums ir izaicinājums, lai saglabātu globālu perspektīvu par šo aspektu sportā, kas ir ne tikai lieliska tradīcija, bet milzīgs potenciāls ne tikai kā unikāla disciplīna, bet arī kā pamats izturības trenēšanai," teica Sebastians Coe.
Bijušie IAAF pasaules krosa čempionātu zelta medaļnieki Anete Seržāna (FRA) un Kreigs Virdžīns (ASV) atklāja semināru ar personisku ieskatu par to, ko krosa skriešana ir devusi viņu karjerā. Anete Seržāna šobrīd vada sporta klubu un viņa uzsvēra, ka nenovērtējama loma ir finansu komfortam, lai sasniegtu iecerēto.

Viņiem sekoja Bendžamins Limo (KEN), Sonia O'Sallivana (IRL) un Paula Redklifa (GBR), kuri apliecināja, ka krosa skriešana ir bijusi viņu panākumu ķīla, lai attīstītu izturību un gūtu panākumus visā viņu ilglaicīgajā karjerā. „Pasaules čempionāts krosā bija katalizators visiem citiem maniem panākumiem," teica Kreigs Virdžīns un apstiprināja Limo, Salivanas un Redklifas iepriekš teikto. Kreigs Virdžīns apliecināja, ka krosa komandas ASV, kas gatavojas vienai distancei, trenējas pēc vienotas programmas un dara to kopā. Viņš uzskata, ka komandas treniņiem ir būtiska nozīme rezultātu izaugsmē.

Treneri Ibrahims Kipkembois Husseims (KEN) un Džillo Dube (ETH) nedaudz provokatīvā savstarpējās konkurences manierē izklāstīja teoriju par treniņu perspektīvām, pielietojot krosa treniņu kā trenēšanās metodi, kas nodrošināja un nodrošina Kenijas un Etiopijas skrējēju panākumus vidējās un garajās disciplīnās pēdējo 25-30 gadu laikā.

IAAF darbinieki Gunter Lange (GER) un Abdels Maleks El Hebils (MAR) izklāstīja fizioloģiskos un filozofiskos pamatnosacījumus krosa treniņu sacensību iedarbībai, izturības trenēšanai sportistiem, kuri tiecas pēc panākumiem visaugstākajā līmenī.

Spānijas Vieglatlētikas federācijas prezidents Hosē Maria Odriozola un Francijas Vieglatlētikas federācijas ģenerāldirektors Jens Gracia aktualizēja jautājumu par Eiropas sportistu skaita samazināšanos IAAF pasaules čempionātā krosā un ieskicēja risinājumus šai tendencei, bet IAAF Cross Country komisijas locekļi Anne Lord (AUS) un Telma Wright (CAN) sniedza prognozes globālajā perspektīvā un izklāstīja pieredzi, kura veiksmīgi darbojas viņu izcelsmes valstīs un tā saistīta ar krosa kā komandu sporta veida organizēšanu skolās augstskolās, sporta klubos. Hosē Maria Odriozola uzsvēra, kas sprinteriem, lēcējiem un metējiem jāizmanto krosa skrējiens kā treniņu līdzeklis.

Semināra noslēgumā notika apaļā galda diskusija par starpvalstu sadarbību, kurā piedalījās Davids Bedfords (GBR), Franko Fava (ITA), Frenkijs Frederiks (NAM), Tims Hačings (GBR), Viktors Lopezs (PUR ), Massimo Manjani (ITA), Deivids Okeyo (KEN) un Hansjörgs Wirz (SUI). Šajā diskusijā tika apspriestas tēmas, kas skāra vieglatlētikas perspektīvas un konkrēti krosa tematiku, piemēram, izmaiņas starptautiskajā kalendārā, iespējas krosa atgriešanai Olimpiskajās spēlēs, kam iespējama elastīga pieeja gan distanču būvniecībā, gan vērtēšanas formātā.

Diskusijā izskanēja IAAF gatavība atbalstīt un finansēt konkrētas sacensības un federācijas, kuras izrādīs iniciatīvu krosa attīstībai savā reģionā, kā arī sniegt citu atbalstu apvienībām, dalībvalstu federācijām, sacensību organizatoriem. Tuvākajos mēnešos, IAAF reģionālās organizācijas rīkos atsevišķus seminārus, lai izskatītu un risinātu krosa skriešanas attīstības veicināšanas perspektīvas savās teritorijās.

IAAF krosa komiteja rosināja apspriest krosa attīstības virzienus valstu federācijām, padomāt par jautājumiem, kas tika apspriesti seminārā un sagatavot detalizētu ziņojumu IAAF padomei turpmākai rīcībai.