Pasaules junioru čempionāta ceturtā diena

LVS, 26/07/2014 07:39
Gatis Čakšs
Foto: Stu Forster

Alberts Blajs un Gatis Čakšs svētdien startēs finālos

Aizvadītajā piektdienā jau ceturto dienu pēc kārtas Jūdžinā turpinājās pasaules junioru čempionāts. Jau izcīnīti 28 pasaules čempionu tituli, sadalītas medaļas vairāk nekā pusē disciplīnās.Aizvadītajās trijās dienās neviens no triju Baltijas valstu vieglatlētiem vēl nebija ticis pie kādas no medaļām. Vistuvāk tai bija lietuviešu tāllēcēja Jogaile Petrokaite – viņai ceturtā vieta ar rezultātu 6,13 m (kvalifikācijā – 6,30 m). Igauņu junioriem divas vietas labāko desmitā – Renai Kollai astotā vieta kārtslēkšanā (4,20 m) un Tāvi Čerņavskim devītā vieta desmitcīņā. Abiem arī jauni personiskie rekordi. Pēc trim dienām pieticīgāki bijuši mūsu vieglatlētu sasniegumi. No startus jau aizvadījušā kvarteta labākā ir Gunta Latiševa-Čudare ar 13.vietu 400 m skrējienā. (54,23 sek.).
Beidzot ceturtajā sacensību dienā „saulīte iespīdēja” arī Latvijas delegācijas „lodziņā”. Vispirms par gaviļnieku kļuva līdz šim ne sevišķi izceltais šķēršļu skrējējs Alberts Blajs. Pirmajā – spēcīgāko skrējienā, kura uzvarētājs Barnabass Kipjego no Kenijas mērķa līniju šķērsoja pēc 8:31,72, kā devītais finišēja mūsu Alberts. Un finišēja pirms kopš starta brīža bija aizritējušas deviņas minūtes. Alberta rezultāts – 8:52,47 ir uzteicams vairākkārt. Pirmkārt – viņš par gandrīz 14 sek.laboja savu līdzšinējo personisko rekordu (9:06,35). Otrkārt – tikai par sekundi atpaliekot no jau „iesūnojušā” (kopš 1974.g.) Jāņa Iesalnieka Latvijas juniora rekorda (8:51,4).Treškārt – Alberts no startējošiem 28 skrējējiem kā desmitais iekļuva 15 finālistu vidū,kuri svētdien startēs vēlreiz. Ceturtkārt – tik ātri kāds no Latvijas šķēršļu skrējējiem nebija skrējis kopš 2008.gada, kad šajā distancē vēl startēja Valerijs Žolnerovičs.
Finālskrējienā Alberta sāncenši būs pa diviem Kenijas un Etiopijas skrējējiem, kā arī pa vienam no Bahreinas, Itālijas, Alžīrijas, Vācijas, ASV, Marokas, Kanādas, Japānas, Dienvidāfrikas un Francijas.
Tomēr ar vēl lielāku nepacietību tika gaidīts mūsu sestā pārstāvja – šķēpa metēja Gata Čakša starts.Kvalifikācijas norma bija noteikta 72 metri. Sāncenši – abās plūsmās kopā viņu bija 31. Pirms šī starta Gata rezultātam pasaules rangā bija augstā septītā vieta. Pirmajā metēju plūsmā jau ar pirmo metienu kvalifikācijas normu izpildīja Andrians Mardare no Moldovas – ar jaunu personisko rekordu (74,46 m). 70 metru robežu pārsniedza vēl tikai divi metēji, arī viens no favorītiem – Matija Muhars no Slovēnijas, kura PB bija vēl labāks (75,38 m) – 70,69 m.
Intersanti,ka šķēpu meta arī Alans Farbers no Izraēlas. Vēl pērn Alans trenējās Rīgā, pārstāvēja „Arkādiju”un sasniedza rezultātu 62,92 m. Šogad viņa personiskais rekords jau ir 69,98 m, bet Jūdžinā viņš iespēja 63,48 m,ierindojoties 21.vietā.
Gatis Čakšs startēja relatīvi vājāko sāncenšu plūsmā.Jau pirmajā metienā viņš sasniedza labāko rezultātu grupā – 68.38 m.Lai gan abi nākamie metieni bija nesekmīgi, plūsmas līdera godā viņš noturējās līdz pat trešajam metienam, kad viņu apsteidza Šu Mori no Japānas – 69,67 m.Līdz ar to labāko ducis bija noskaidrots – G.Čakšs ar septīto rezultātu iekļuva tajā un svētdien atkal sacentīsies ar diviem japāņu metējiem, kvalifikācijas līderi A.Mardari no Moldovas, kā arī Slovēnijas,Vācijas (J.Bonevits – 70,43 m), Islandes,Grieķijas,Trinidadas & Tobago,Lietuvas, Taivānas un Polijas šķēpa metējiem.
Finālsacensībās svētdien – pareizāk būtu teikt naktī uz pirmdienu, pl.1.25 cīņu par medaļām sāks šķēpa metēji, bet piecas minūtes vēlāk tiks dots starts šķēršļu skrējējiem. Novēlēsim veiksmi abiem mūsu puišiem !

Andris Staģis