Latvijas vieglatlēti sezonu turpina Itālijā

LVS, 03/09/2014 07:27
Aiga Grabuste
Foto: AFP/Scanpix

Aigas Grabustes uzvara Rovereto ar rezultātu 6,75 m!

Aizvadīts Eiropas vieglatlētu lielākais un svarīgākais pasākums – kontinenta čempionāts. Tāpat kā citus gadus, arī tagad,2014.g. sezonas nogalē, sacensības Itālijā (Rovereto, Rieti, u.c.) pulcē kontinenta un pasaules labākos vieglatlētus - kā veiksminiekus, tā savas patiesās spējas neparādījušos.

Rovereto pilsētā jau 50.reizi notika tradicionālās „Palio Citta della Quercia” sacensības. Tātad – jubilejas reize. Bija pulcējušies ne tikai teicami vieglatlēti, bet arī savulaik slavenības – joprojām pasaules rekordists augstlēkšanā Havjē Sotomajors (Kuba) un leģendārā itāļu augstlēcēja Sāra Simeoni, tāllēcējs Nenads Stekičs no bij. Dienvidslāvijas un itāļu skrējēja Gabriela Dorio. Vieglatlēti, kuri savulaik sasnieguši spožus rezultātus tieši sacensībās Rovereto.

Patīkami, ka šajās sacensībās startēja arī trīs latviešu vieglatlēti. Tiesa, startēja viņi ar mainīgām sekmēm. Kā pirmā tāllēkšanas sektorā izgāja Aiga Grabuste. Viņas sīvākā konkurente bija Irēne Pusterla no Šveices. Aiga jau bija pārāka Eiropas komandu čempionātā Rīgā (6,56 m pret 6,46 m). Arī Eiropas čempionātā Cīrihē kvalifikācijas sacensībās Aiga lēca ievērojami tālāk ( 6,65 m pret 6,39 m).

Tomēr šoreiz cīņa bija neparasti spraiga. Aiga sāka ar lielisku 6,73 m tālu lēcienu, diemžel vēja ātrums bija 4,4 m/sek. Irēne otrajā mēģinājumā atbildēja ar vēl tālāku lēcienu – 6,75 m (ar 0,8 m/s ceļavēju). Aigai tāli bija divi nākamie lēcieni – 6,63 m (+0,9) un 6,56 m (+0,9). Pirmajā fināllēcienā arī Aiga aizlēca 6,75 m tālu! Bet ak vai – vēja „nedarbi” joprojām bija iespaidīgi -+2,6 m/sek. Nākamie divi Aigas lēcieni nebija veiksmīgi, tomēr pirmo vietu viņa nosargāja, jo Irēnes otrs labākais lēciens bija 6,69 m.

Šķēpu atkal meta Zigismunds Sirmais. Diemžēl, jau kuro startu viņa rezultāti kļūst jo pieticīgāki. Arī šoreiz vistālākais bija tikai pirmais metiens – 72,63 m. Vēl tikai viens metiens tika ieskaitīts – 71,90 m. Šāds rezultātu līmenis nedeva iespēju pacelties augstāk par septīto vietu. Bet arī uzvarētājs – Jakubs Vadlejhs (Čehija) aizmeta šķēpu tikai 79,58 m.

Tikai divi veiksmīgi lēcieni bija arī Elvijam Misānam – 7,50 m un 7,43 m. Līdz ar to Elvijam tikai astotā vieta. Uzvarētājs Mauro Vinicius da Silva no Brazīlijas aizlēca 8,08 m tālu.

Andris Staģis