Andis Austrups par treneru semināru Romā

LVS, 22/11/2014 15:00
Foto: F64

No 31.oktobra līdz 2.novembrim Romā norisinājās Eiropas treneru seminārs, kas vienuviet pulcē labākos lektorus – pagājušās sezonas veiksmīgākos vieglatlētikas trenerus no visas pasaules, sporta zinātniekus un citu sporta veidu pazīstamus trenerus.

Latvijas Vieglatlētikas savienība deleģēja treneri Andi Austrupu piedalīties šajā seminārā. Piedāvājam trenera pārdomas pēc semināra.

Pirmajā dienā notika lektoru lekcijas un galvenā organizatora pārskats par vieglatlētikas attīstību Eiropā un pasaulē, jaunatnes vieglatlētikas problēmām un diskusijas. Klausītājiem ir jābūt gataviem klausīties dažādus angļu valodas dialektus, jo lektori bieži runā savas valsts dialektā. Man nebija viegli saprast austrāliešus, bet viņi cenšas runāt pareizi. Taču skoti ir nepārspējami sava dialekta ziņā. Aicinu nebaidīties braukt uz šādiem semināriem, jo lektori ir ļoti pretimnākoši. Ja kaut kas nav saprasts, vienmēr viņiem var jautāt par interesējošiem jautājumiem.

Otrajā dienā notika praktiskās nodarbības – trīs nodarbības 90 minūšu garumā un katrā nodarbībā bija iespēja izvēlēties četrus dažādus tematus. Bija iespēja sekot līdzi vairākiem lektoriem. Parasti šīs nodarbības notiek kā pieredzes apmaiņa, interesantas diskusijas. Šīs nodarbības vienmēr dod labas idejas, kā uzlabot treniņa procesu un kā vadīt treniņa nodarbības nedaudz citādāk un labāk. Visiem treneriem mērķis ir zināms un skaidrs, bet izpildījumi mēdz ļoti atšķirties. Ir jāsaprot, ka katrs sportists ir personība un viņam jāatrod īpaša pieeja.

Trešajā dienā notika teorētiskās nodarbības – lektori dalījās ar savu treneru pieredzi, savu treniņa filozofiju un atbildēja uz interesējošajiem jautājumiem. Vēl notika lekcijas biomehānikā un citu sporta veidu treneru dalīšanās pieredzē.

Novēlu visiem treneriem apmeklēt seminārus un nebaidīties no iespējamām valodas barjerām. Nesēdiet mājās un neieslīgstiet rutīnā! Valodu, sevišķi angļu valodu, var iemācīties, bet, ja sēdēsiet tikai vienā vietā un nedalīsities pieredzē, diez vai varēsiet veiksmīgi strādāt. Ir jau arī iespēja skatīties vingrinājumus internetā un mācīties, bet nekas tā neuzlabo trenera prasmes un iemaņas, kā iespēja dalīties pieredzē ar saviem kolēģiem šādos semināros. Jau piekto gadu piedalos šāda veida semināros un galvenais ieguvums ir jaunas idejas, citādāks skatījums uz treniņa procesu. Citu treneru veiksmes un neveiksmes liek aizdomāties par savu darbu. Vēl esmu ļoti pateicigs, ka es kā treneris esmu bijis pasaules lielākajās sacensībās, jo katras lielās sacensības ir kā nenovērtējams seminārs, kurās ir tik daudz ko mācīties! Vienmēr pēc sava darba izdarīšanas eju un vēroju, kā strādā mani kolēģi. Sporta teorija un likumi mums visiem ir mācīti augstskolās, mūsu audzēkņi mums ir devuši pieredzi, tāpēc nesēžam mājās un dalāmies tajā, kad ir šādas iespējas.

Andis Austrups