Latvijas kārtslēcēju veiksmīgie starti Tallinā

Andris Staģis, Statistiķis, 03/01/2024 12:26
Valters Kreišs
Foto: Arvis Ertmanis

Jaunā gada otrajā dienā tradicionāli Tallinā notiek kārtslēcēju “Grand Prix” (“Teivashuppe GP”) sacensības. Tradicionāli veiksmīgi tajās piedalījušies arī Latvijas kārtslēcēji. Izņēmums nebija arī olimpiskā 2024.gada otrā diena. Tallinā startēja trenera Mareka Ārenta treniņgrupas audzēkņi kopā ar treneri arī dalībnieka lomā.

Sacensības bija ļoti veiksmīgas mūsu kārtslēcējiem. Sacensībās vīriešiem uzvarēja Valters Kreišs. Viņš veica augstumu 5,30 m. Pērnziem telpās viņš bija lēcis 5,20 m. Vadoties pēc jaunākajām pasaules vieglatlētikas “jumta organizācijas” WA (“World Athletics”) nostādnēm, rezultāti telpās un brīvdabas stadionos visās četrās lēkšanu disciplīnās, kā arī lodes grūšanā,  ir vienlīdz leģitīmi – kā rekordi, tā rezultātu rangi. Tātad šoreiz Valters ir sasniedzis sezonas labāko rezultātu un viņa personīgais rekords joprojām ir pērnvasar sasniegtais 5,65 m.

Otrajā vietā, veicot piecu metru augstumu, ierindojās pats treneris Mareks Ārents. Interesanti, ka piecu metru augstumu viņš pirmo reizi veica 19 gadu vecumā 2007.gadā. Tātad – ar pieciem metriem Mareks sācis jau 18. sezonu.

Septītajā vietā Pauls Bertrams Klucis – 4,45 m. Divkārtējais (2021.un 2022.g.) Latvijas čempions daudzcīņās startēja arī 60 m barjerskrējienā, kurā ar jaunu personīgo rekordu – 8,43 sek. ierindojās piektajā vietā.

Astotais – Emīls Līdaka – 4,05 m. Savukārt  U16 zēnu konkurencē ar daudzsološu personīgo rekordu – 3,95 m uzvarēja Sava Aškinezers. Latvijas rekords šajā vecuma grupā ir 4,15 m un kopš 1988. gada pieder Aleksandram Matusevičam.

Veiksmīgi startēja arī sievietes un jaunietes. Uzvarētāja juniorēm Paula Kļaviņa pirmo reizi pārvarēja četru metru augstumu, kļūstot par piekto Latvijas kārtslēcēju, kura veikusi šo augstumu. Augstāk lēkušas tikai Alisona Diāna Neidere – 4,27 m, Krista Obižajeva – 4,20 m, Ildze Bortaščenoka – 4,10 m un Alise Dimante – 4,03 m.

Juniorēm ceturtā bija Sima Aškinezere – 3,60 m. Savukārt otrās vietas, pie tam ar jauniem personīgiem rezultātiem, Anetei Paulai Smirkarstei – 2,65 m un jaunietei Nikolai Trasūnei – 3,65 m.

Andris Staģis