Jauns Latvijas rekords vesera mešanā junioriem

LVS, 14/05/2011 07:39
Edgars Timermanis
Foto: Juris Soms

„Daugavas” stadionā, lietum gāžot notika tradicionālās Eduarda Jakobsona piemiņas sacensības vesera mešanā. Tāpēc jo iepriecinošāki ir vairāki šo sacensību rezultāti. Savu ceturto Latvijas rekordu vesera mešanā sasniedza Edgars Timmermanis.

Saviem trim jauniešu rekordiem Edgars pievienojis arī Latvijas rekordu junioriem 6 kg vesera mešanā. Kopš 1991. gada tas piederēja Igoram Sokolovam un bija 70,52 m. Šoreiz Edgars raidīja veseri par 1,5 m tālāk – 72,05 m. Tas nozīmē, ka viņš nopietni gatavojas saviem šīs sezonas „lielajiem mačiem” –Eiropas junioru čempionātam. Šobrīd Edgaru apsteidz tikai četri Eiropas vesera metēji – Sergejs Margievs no Moldovas ( 75,13 m), kā arī vēl pa vienam metējam no Francijas, Ukrainas un Krievijas.

Arī pats junioru eksrekordists šodien iepriecināja ar laika apstākļiem atbilstošu rezultātu – tālākais ieskaitītais metiens bija 75,28 m, viņa šīs sezonas atkārtots labākais sasniegums. Bet vismaz pāris metieni ārpus sektora bija 78 – 80 metru robežās. Vīriem otrais bija Ainārs Vaičulens – 64,55 m, bet trešais ar jaunu personisko rekordu RTU students Andrejs Pavļenkovs – viņam līdz kārotajai 60 metru atzīmei pietrūka nieka 33 cm.

Sīva cīņa notika arī jaunkundzēm – šeit uzvara Sofijai Trifonovai – 38,77 m, bet Karinai Orlovai – 37,45 m. Atzīstami rezultāti arī jauniešiem – Deniss Ivanovs 5 kg veseri aizmeta 53,31 m, Artjoms Ahundovs 4 kg veseri – 50,59 m, bet Eduards Kolidzejs 3 kg – 31,18 m.

Sacensībās startēja arī vesera mešana veterāni – E.Jakobsona audzēkņi M.Jakobsone un šo rindu autors.

Vēl nedaudz par šo sacensību vēsturi. Savulaik „Vagonbūvētāja”( vēsturiskajā Ķeizarmeža) stadionā Mežaparkā ( tagad šis stadions – metēju „Meka” vairs nepastāv, jo pilnībā ir „izvarots” – „prihvatizēts” un apbūvēts) ik pavasari notika plašas metēju sacensības. Ļoti populāras Latvijas labāko metēju vidu – ne velti Mežaparkā Latvijas rekordus labojuši Jānis Bojārs un Skaidrīte Baikova, arī Vilnis Sudārs vesera mešanā. Aizejot mūžībā lieliskajam jauno metēju trenerim Eduardam Jakobsonam šo sacensību organizēšanu uzņēmās Rīgas pilsētas Domes Sporta pārvalde. Tomēr pēdējos gados E.Jakobsonu savās sacensībās vairs atceras vienīgi vesera metēji ar viņu treneri Jāni Kolidzeju pie vadības grožiem. Vēl vairāk – jau gadiem „Daugavas” stadiona rezerves laukuma metēju sektors bija zem katras kritikas, pat bīstams sportistiem. Un tieši šogad vesera mešanas entuziasti – arī J.Kolidzejs un Roberts Timmermanis paveikuši lielu un svētīgu darbu. Pilnībā atjaunots un modernizēta vesera un diska mešanas treniņu un sacensību vieta. To, ka darbs ir paveikts teicami, liecina šie pirmie rezultāti. Pat lietusgāzes nespēja slāpēt svētku noskaņu....

Informācijas avots: parSportu.lv